A nagy ünnepi tiltólista

A nagy ünnepi tiltólista

Kapcsolódó tünetek:

Magyarországon tradicionálisan az ünnepi fogásaink szénhidrátban és zsírban rendkívül gazdagok, ami – bár ízletesebbé teszi az ételeket – kevésbé tesz jót a szervezetünknek, különösen, ha az betegség vagy a kor miatt legyengült. Persze azért, hogy egészségesebb étel kerüljön az asztalra, nem kell teljesen megreformálni a család étkezési hagyományait, de mindenképpen érdemes legalább egy kicsit változtatni az összetevőkön vagy az arányokon. A megszokott ünnepi menüben felszolgálásra kerülő finomságok mindenkire másképpen hatnak, emiatt érdemes odafigyelnünk az ételek kiválasztásakor. Az alábbi tanácsok betartásával elősegíthetjük, hogy az ünnepi vacsorával valóban szebbé tegyük az ünnepi időszakot mindenki számára.
  • Figyeljünk oda a beteg családtagjainkra
A jellemző téli betegségek során családtagjaink szervezete legyengülhet, a testükben gyulladás jelentkezhet és az immunrendszerük a maximális kapacitáson működhet. Érdemes segíteni a gyógyulásukat, vagy legalábbis nem rontani a folyamaton nagyon zsíros vagy fűszeres ételekkel. Ezek ugyanis hozzájárulnak a szervezet gyulladt állapotának súlyosbodásához, illetve olyan többletterhelést jelentenek, ami tovább gyengíti az immunrendszert. Ennek jegyében kerüljük az olajban kisütött fogásokat és a magas cukorbevitelt is.
  • Óvjuk idősebb szeretteinket
Ne feledjük, hogy a legtöbb esetben a korral egyre inkább csökken az immunrendszer ellenállóképessége, így a zsíros és fűszeres ételeket érdemes elkerülni. A magas vérnyomás is gyakoribb jelenség már ilyenkor, aminek szintén rosszat tesz a sok zsír és a túlzott szénhidrát-bevitel. Érdemes módjával fogyasztani a rántott húst, a töltött káposztát vagy a bejglit.
  • Figyeljünk oda gyermekeink szénhidrát fogyasztására
A magas cukorbevitel gyengíti a szervezetet, mert nagy mennyiség esetén gyulladást okozhat a szervezetben, ezzel többletterhelést okozhatunk gyermekünk immunrendszerének. A túlzott süteményfogyasztás továbbá befolyásolhatja az alvási ciklust és az energiaszintet egyaránt. Halak fogyasztása esetén figyeljünk továbbá a szálkákra, hiszen a kisebbek könnyen félrenyelhetik őket.
  • Terhesség az ünnepek alatt?
Az ünnepek során gyakran előkerülnek a legfinomabb desszertborok és pezsgők, melyektől állapotos szeretteinknek minden esetben távol kell tartaniuk magunkat. Érdemes kerülni a cukros, zsíros és túl fűszeres ételeket, de a túlzott tejtermék fogyasztásra is ügyelni kell. A terhesség vége felé különösen fontos a megfelelő pihenés betartása, ezért szolgáljunk fel számukra könnyen emészthető ételeket.
  • Fél szemünk legyen a kedvenceinken
A karácsonyi forgatag kutyáinknak és macskáinknak is remek alkalom egy-egy lepottyanó falat megszerzésére. Tartsuk észben, hogy az édesség, a tészta, a kenyér, illetve bármilyen szokatlan étel megviselheti kis kedvencünk gyomrát, túlzott mennyiségű bevitel esetén pedig akár komolyabb következményei is lehetnek az asztal alatti etetésnek.
2019. november 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek