Izomfájdalom ellen

2014. január 17.

Kapcsolódó tünetek:

izomfájdalom

Az izomláz mindenki számára ismerős érzés, még akkor is, ha sosem számított aktív vagy élsportolónak.

Az izomláz az adott izomcsoport megterheléséből fakadó mikrosérülések okozta izomfájdalom. Az izomláz megelőzésére és kezelésére számos praktika, illetve készítmény áll a sportolók és az aktívan mozgók rendelkezésére.

Az izomláz megelőzése

Az izomláz megelőzésének alapvető eszköze a bemelegítés, legyen szó akár élsportolóról, rendszeresen, aktív mozgást végző amatőrről, hosszú kihagyás után a mozgást újrakezdő emberről, fiatal, vagy idős páciensről, aki izmokat megerőltető aktivitásba kezd.

  • izl301Bemelegítés: Az aktív mozgást megelőzendő mindenképpen érdemes egy minimum 10-15 perces gyakorlatsorból álló bemelegítést elvégezni, melyek felkészítik az izomzatot a komolyabb terhelésre. A bemelegítésnek több célja is van, egyfelől segít megelőzni az izomlázat azáltal, hogy a vérellátás fokozása révén felkészíti az izomzatot a megterhelőbb edzésre, másfelől segít megelőzni a „ hideg” izomzatot érő hirtelen terhelés okozta izomsérüléseket.
  • Nyújtás: Az aktív mozgás, edzés után célszerű nyújtást végezni, azaz a nyújtógyakorlatok segítségével oldani az izommerevséget, fokozni az izomcsoportok rugalmasságát. Ez az izomfeszítéssel ellentétes gyakorlatsorozat az izomláz mértékének csökkentésében is szerepet játszhat.
  • Bemelegítőkrémek: Gyógyszertárakban vény nélkül kapható készítmények, elősegítik a bemelegítés hatékonyságát, fokozzák az izomzat vérbőségét, vérellátását. Elsősorban gyógynövénytartalmú krémeket érdemes keresnünk (pl. kapszaicint, fahéj kivonatot tartalmazó termék).

Izomláz kezelésére szolgáló praktikák, készítmények

Ha már kialakult az izomláz, a panaszok mértékét az izomzat oxigén ellátásának fokozásával, gyulladásának csökkentésével, illetve izomlazítással lehet mérsékelni, így gyorsabb lesz az izomzat regenerálódása.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Házi praktikák: Lazító fürdőt készíthetünk különböző fürdősók, illóolajok segítségével, melyek oldják az izomzat merevségét, görcsösségét.
  • Patikában elérhető készítmények: A gyógyszerésztől érdemes tanácsot kérni a készítmény kiválasztása során, hiszen számos, különböző hatóanyagot tartalmazó krém megvásárolható(a kígyóméreg tartalmútól a 15-20 -féle gyógynövényt tartalmazó sportkrémig). A krémekben közös, hogy javítják a vérkeringést, csökkentik a gyulladást és lazítják az izomzat tónusát. A szakember segítségével személyre szabottan választhatjuk ki a leghatékonyabb készítményt panaszaink elmulasztására.
Mire jó a kineziológiai tapasz?

Mire jó a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz egy rendkívül rugalmas tapasz, ami az izmok, az ínak és az ízületek sérülései vagy gyulladása esetén segíti azok stabilizációját, anélkül, hogy megakadályozná a mozgathatóságukat.

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

A 4 legbiztosabb ellenszer izomlázra

Mindenki, aki valaha aktív mozgást végzett, tapasztalhatta már az edzések után jelentkező, izomcsoport-specifikus enyhe fájdalmat, az izomlázat. A jelenség teljesen normális, rövid ideig tart, és több hasznos tippel is enyhíthető.

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Achilles-ín gyulladás – Okok, tünetek és kezelés

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb ín a testünkben, ugyanakkor a legsérülékenyebbek egyike is. Gyulladása vagy fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol, ezért már az első tünetek jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni.

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Heti 10 perc testmozgás a hosszabb életért

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint már heti 10 perc testmozgás is meghosszabbíthatja az életet, és az alacsony intenzitású, rövid ideig végzett edzésnek is jelentős nyoma lehet egészségünkön.

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A szabadtéri sportok jótékony hatásai

A rendszeres testedzés köztudottan jó hatással van az egészségre, azonban van valami, ami még a konditerem gépeinél vagy az aerobic óra kihívásainál is többet tesz testünk és lelkünk jólétéért. Ez a szabadtéri mozgás.