Ismerje fel a hajtetű nyomait!

Ismerje fel a hajtetű nyomait!

Kapcsolódó tünetek:

A hajtetűt nehéz észrevenni!

A hajtetű petéi kb. 7-10 nap után kelnek ki a tojásokból, melyek egy ragacsos anyaggal tapadnak a hajtőhöz. Ezeket a tojásokat nehéz észrevenni, hiszen barnás színüknek köszönhetően tökéletesen tudják magukat álcázni. Ezen kívül a csekély méretük is segít nekik ebben, hiszen még az 1 millimétert sem érik el, formájukat tekintve pedig oválisak. Amikor a tetű kikel a tojásból, az üres héj továbbra is ottmarad a hajban, színe pedig ezek után már fehéres. Ilyenkor már sokkal könnyebb észrevenni ezt, mint a hajtetűt, azonban ezt is összetéveszthetjük például sampon- vagy hajzselé maradékkal. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, a következő egyszerű praktika lesz a segítségünkre: az ilyen típusú maradványokat könnyedén el lehet távolítani a hajból, míg az odaragadt tojásokat sokkal nehezebb, hiszen a ragacsos anyag erősen tartja azokat. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az eltávolítandó részecske nagyon ellenálló, akkor nagy valószínűséggel egy tojás nem pedig samponmaradvány. A hajtetű tökéletesen alkalmazkodott Egy kifejlett hajtetű kb. 3 milliméter hosszú, míg a frissen kikelt egyedek 2 milliméteresek. Kicsiny méretüknek és színüknek köszönhetően tökéletesen megbújnak a hajszálak között, így rendkívül nehéz őket puszta szemmel észrevenni. Az evolúció során továbbá tökéletesen alkalmazkodtak a gazdatestek pigmentációjához, így a világos haj esetén fehéres-szürkés hajtetveket kell keresnünk, míg a sötétebb hajban barnás tetvek telepednek meg. Fontos tudni azonban, hogy miután megszívták magukat, akkor pirosas-barnás árnyalatuk lesz.

A hajtetű jelenlétének első jelei

Egyes esetekben nem okoz panaszokat a hajtetű jelenléte, ennek ellenére alaposan vizsgáljuk át a fejbőrt és hajat, ha fennáll ennek gyanúja. Az esetek nagyobb részében azonban kezdjünk el gyanakodni, amikor gyermekünk többször vakarja a fejét, továbbá arra panaszkodik, hogy viszket a fejbőre. Utóbbi az immunrendszerünk reakciója a hajtetvek nyálára, amit a harapásuk után fecskendeznek a sebbe, ennek következtében pedig egy kisebb hólyag keletkezik annak helyén. Ezek a hólyagocskák pedig a gyakori vakarás következtében begyulladhatnak. Ebben az esetben keressünk fel egy orvost!

A hajtetű megtalálásának módja

A hajtetvek leginkább a fül mögötti területeken, a tarkónál és a halántékon érzik jók magukat, ugyanis ezeken a részeken nem túl dús a haj, a fejbőr azonban kellemesen meleg és nedves. Ebből kifolyólag ezekre a területekre érdemes fokozottan figyelnünk. Ehhez tincsenként húzzuk szét a hajat, és erős fény mellett vizsgáljuk át a fejbőrt. Amennyiben szükséges, akkor egy nagyítót is használhatunk, így még könnyebben meglátjuk a tetveket. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ez a módszer nem a legbiztosabb és legalaposabb, így ezt mindenféleképp egészítsük ki az alábbival:
  • Nedvesítsük be a hajat, majd vigyünk fel egy balzsamot.
  • Ezután tincsenként fésüljük át a hajat. Ehhez a lépéshez használjunk egy speciális fejtetű eltávolító fémfésűt, amit bármelyik patikákban be tudunk szerezni. Egy ilyen fésűvel a legapróbb egyedektől és a tojásoktól is meg tudunk szabadulni.
  • A fésűt gyors mozdulatokkal húzzuk végig a hajtőtől a hajvégekig, majd minden tincs után töröljük át egy papír zsebkendővel.
Ha ennél a módszernél találunk hajtetűt vagy tojást, akkor azonnal meg kell kezdenünk a hajtetvek elleni kezelést, amihez számos hatékony szer kapható már. Nagyon fontos, hogy ezt a kezelést idővel ismételjük meg, így a később kikelt hajtetveket is megtaláljuk, és meg tudunk tőlük szabadulni.
2021. április 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek