Korpás haj – Mit tegyünk ellene?

Korpa – Mit tegyünk ellene?

Kapcsolódó tünetek:

A korpásodás rendkívül kellemetlen mindennapokhoz vezethet, hiszen hiába igyekszünk mindent megtenni fejbőrünk egészségéért, az apró fehér foltok mégis megjelenhetnek. Hogyan vegyük fel a harcot a korpa ellen, hogy a fejbőrünk újra egészséges, a megjelenésünk pedig valóban makulátlan legyen? Alábbi cikkünkben 7 konkrét tippet mutatunk!

Mit jelent a korpásodás?

Fejbőrünk teljesen hasonlóan viselkedik, mint bőrünk többi része: a régi hámsejteket újak váltják fel, és ha ennek a hámlásnak mértéke normális, akkor szinte észrevehetetlen a folyamat. A korpásodás a fejbőr fokozott hámlása, melynek már látható nyomai vannak. Emiatt kényelmetlenségeket okozhat esztétikailag, esetenként pedig lelki problémákhoz is vezethet, hiszen igen kellemetlen a vállainkon, ruháinkon éktelenkedő fehér pontok sokasága. Súlyosabb esetekben a probléma fájó, viszkető érzéssel és a gyulladás miatti kipirosodással is együtt járhat.

A korpásodásnak számos oka lehet, közülük fizikai a legyengült immunrendszer vagy a gombásodás, amelyek éppúgy okozhatják a korpa nagy mennyiségű megjelenését, mint a lelki okként felmerülő stressz. Kiváltó ok lehet még a túl gyakori sapkaviselés, de a nem megfelelő hajápoló készítmények vagy hajfestékek használata is.

Milyen korpásodással állhatunk szemben?

A korpásodás több fajtáját is megkülönböztethetjük. A száraz korpásodás hátterében genetikai vagy táplálkozási tényezők is állhatnak, de a megfázott fejbőr vagy káros vegyi anyagok is kiválthatják a problémát. Száraz korpásodás esetén hajunkat is száraznak, fénytelennek találhatjuk, törékeny és nehezen fésülhető hajszálakkal. Zsíros korpásodásnál azonban a túlzott faggyútermelés miatt a leváló hámsejtek összetapadhatnak, és eltávolításuk nehézkessé válhat.

Fontos, hogy figyeljük a korpásodásra utaló jeleket, hogy minél előbb felfedezhessük, ha a probléma jelentkezik. A kezelés elhanyagolása esetén ugyanis akadozhat a hajhagymák vérellátása, ez pedig hajhulláshoz vezet. A megfelelő kezeléshez és a hosszútávú eredmény eléréséhez hasznos, ha szakember tanácsát kérjük ki. Mivel sok esetben genetikai tényezők is állnak a korpás fejbőr hátterében, végleges megoldásra sajnos sok esetben nem számíthatunk.

A korpásodás kezelése hosszú időt vehet igénybe

A bőrprobléma kezelésének fajtái általában kúraszerűek, és a fejbőr ápolására koncentrálnak. Alkalmazhatunk különböző pakolásokat, sampont vagy habállagú oldatokat, azonban gyors, egy kezeléses megoldásra semmiképp se számítsunk.

Száraz korpásodásnál érdemes odafigyelnünk rá, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mivel a samponok mintegy 48 órára gyengítik fejbőrünk természetes védelmi rendszerét.

Zsíros korpásodás esetén próbáljuk ki az éjszakánként fejbőrbe masszírozható, szalicilsavat és ként tartalmazó olajat és a kén tartalmú korpásodás elleni sampont. Megelőzésképp használjunk kímélő, bőrünk pH-értékének megfelelő sampont, amely a korpa kialakulásának megakadályozása mellett a kórokozók szaporodását is meggátoljuk. A korpásodás által előidézett bőrgyulladás kezelésére a lokális, szteroid tartalmú oldatok lehetnek a legmegfelelőbbek, melyeket akár a hámlasztó hatású szalicilsavval is kombinálhatunk. Mivel maga a korpásodás általában egy nagyobb, átfogóbb probléma tünete, célszerű az ok megszüntetésére koncentrálni. Ha ezt nem tesszük meg, a korpás fejbőr gyakran visszatérő problémává alakul.

Korpa ellen az alábbi 7 tipp jelenthet megoldást

1. Mossunk hajat akár minden nap!

Ugyanis a napi szintű hajmosással eltávolíthatjuk a fejbőrünkön található faggyút, így megálljt parancsolhatunk a korpásodásért felelős mikrobák elszaporodásának, azaz megelőzhetjük a gombásodást. Ha eddig csak 2-3 alkalommal mostunk hajat hetente, mindenképpen változtassunk ezen a szokásunkon, hogy megfelelő higiéniai körülményeket biztosítsunk a fejbőrünk számára.

Fontos a megfelelő sampon kiválasztása

Ha a jelenlegi samponunk vegyianyagokat tartalmaz, mindenképpen cseréljük le. Egy kétes minőségű sampon ugyanis rendszeres hajmosással még több kárt okozhat, mert a benne található kemikáliák rendkívül kiszáríthatják a fejbőrt. Válasszunk egy kifejezetten korpásodás elleni sampont, és hagyjunk legalább 2-3 hétnyi időt, hogy megtapasztaljuk a hatását.

2. Adjunk jótékony hatású olajat a samponhoz!

A szépségiparban a teafa- és a citromfű olaj már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek, mivel jótékony hatással bírnak a bőrre. Azonban kevesen tudják, hogy a korpásodás ellen is hatalmas segítséget nyújthatnak, ugyanis gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, illetve nyugtató hatásuknak köszönhetően remekül támogathatják fejbőrünk egészségét.

Adjunk 8-10 csepp teafa- vagy citromfű olajat 150-200 ml samponhoz!

  • Majd mossunk hajat a szokásos módon - masszírozzuk át a samponnal a fejbőrünket, és néhány perc után öblítsük le langyos, de semmiképp ne forró vízzel, hiszen az pillanatok alatt kiszáríthatja a bőrünket.

3. Válasszunk aloe vera tartalmú sampont!

Az aloe verának milliónyi jótékony hatást tulajdonítanak, mivel antioxidánsokban és aminosavakban egyaránt gazdag, ráadásul gombaellenes hatással is rendelkezik. Sőt, az aloe verát tartalmazó samponok nyugtatják is a fejbőrt, ezért a korpásodás mellett a kellemetlen viszketés is megszűnhet. Ha eddig nem tettük, mindenképpen adjunk egy esélyt neki.

4. Tegyünk egy próbát a szódabikarbónával!

A szódabikarbóna egy igazi csodaszer, hiszen kiváló vírusölő és fertőtlenítő, illetve lúgosító hatásának köszönhetően még a gyomorégés ellen is segíthet. A sor azonban itt még korántsem ér véget, mivel a szódabikarbóna akár sampon helyett is használható, kifejezetten a korpásodás megszüntetésére.

Masszírozzuk át gyengéden a fejbőrünket 2-3 kanálnyi szódabikarbónával!

  • Viszont semmiképp ne vigyük túlzásba, ezért hetente bőven elegendő lehet 1-2 alkalommal használni. A szódabikarbóna tehát mértékkel valóban sokat segíthet, hiszen a felesleges olajat és bőrréteget is eltávolíthatja a fejbőrről. Csak masszírozzuk át vele a fejbőrünket, majd öblítsük le alaposan, és már néhány hét után javulást tapasztalhatunk.

5. Változtassunk az étkezési szokásainkon!

Ha korpás hajjal küzdünk, két dologra mindenképpen figyeljünk oda az étkezéseink során: egyrészt fogyasszunk Omega-3 zsírsavban gazdag ételeket, másrészt a cink beviteléről se feledkezzünk meg. Amíg előbbi gyulladáscsökkentő és hidratáló hatással rendelkezik, addig utóbbi az immunrendszer erősítésével a gombák elleni küzdelmet támogatja.

Igyekezzünk B7-vitamint is kellő mennyiségben fogyasztani, mivel a biotin néven is ismert vitamin támogatja és nyugtatja a bőrt. A legjobb döntés, ha B-vitamin komplexet választunk, hogy az összes B-vitaminból elegendő mennyiséget biztosítsunk a szervezetünk számára.

6. Csökkentsük a stressz mértékét!

A stressz nemcsak lelki, hanem fizikai problémákat is eredményezhet. Növelheti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, ráadásul a feszültség oldása érdekében sokan kényszermozdulatokat is végeznek – például a fejbőr szüntelen vakarásával, ami akár súlyos fertőzésekhez is vezethet.

Amennyire csak tehetjük, próbáljunk stresszmentes és kiegyensúlyozott életet élni. Kapcsolódjunk ki minden nap a számunkra megfelelő módon, hogy a stressz minél kevesebb kárt okozzon a szervezetünkben.

7. Forduljunk szakemberhez!

Ha a korábban említett praktikák nem válnak be, mindenképpen forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz a lehető legrövidebb időn belül. Lehet, hogy egy vényköteles sampon fog segíteni, vagy éppen olyan bőrápolási tanácsokat kapunk, amelyek megfogadásával akár 3-4 alatt megszabadulhatunk a korpásodástól. Ne késlekedjünk, hiszen a tünetek idővel súlyosbodhatnak is.

Ha korpásodással küzdünk, adjunk egy esélyt a fenti tanácsoknak. Fordítsunk kiemelt figyelmet a fejbőrünk higiéniájára, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a korpa ellen, hogy fejbőrünk egészséges, hajunk pedig fényes és szép legyen. Habár a korpával szembeni küzdelem hosszabb időt is igénybe vehet, viszont a megfelelő kezeléssel néhány hét után már éreznünk kell a változást.

2018. augusztus 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek