Mi a teendő fejtetű esetén?

Mi a teendő fejtetű esetén?

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan kerül a fejtetű a hajunkba?

A tetvek leginkább a fejünkön érzik jól magukat, ahol kellemes 28-32 Celsius-fok van. Az ezen kívül eső területeken ellenben jelentősen lerövidül az élettartamuk akár pár órára vagy maximum 2 napra, ugyanis ha nem jutnak vérhez, egyszerűen kiszáradnak. A legtöbb esetben egy öleléssel vagy más testi érintkezéssel kerülhetnek a fejünkre, közös használatú fésűvel ellenben kicsi a megfertőződés esélye.

A fejtetű jelenlétének a tünetei

Egy fejtetű 2-3 óránként táplálkozik, azaz szívja a vérünket. Az érintett ezt csak abban az esetben érzi, ha a seb elfertőződik vagy bőrirritáció lép fel, ilyenkor tapasztaljuk a viszketést. Néha apró hólyagok vagy csomók is keletkezhetnek a harapásnál, leginkább a fül mögött és a tarkónkon. A durva vakarás nem javasolt, hiszen bakteriális fertőzéshez vezethet. Annak ellenére, hogy a viszketés az első számú tünete a fejtetűnek, mindössze az érintettek 14-36 százalékánál jelentkezik. A diagnózis felállítása Amennyiben fennáll a gyanú, alaposan vizsgáljuk át a fejbőrünket, amely során sárgás, illetve barnás tojásokat keressünk a hajtöveknél. Miután kikeltek a tetvek, kb. 1 centiméterre a hajtőtől fehér színű, üres tojáshéjak találhatóak. A hatékony és megbízható tesztelés érdekében fésüljük át a nedves, balzsamos hajat. Osszuk egyenlő részekre a tincseinket, majd egy fejtetű eltávolító fésű segítségével fésüljük át a hajunkat, méghozzá a hajtőtől a hajvégekig. A balzsamnak köszönhetően sokkal könnyebben észrevesszük a fésűn a fejtetveket.

A fejtetű kezelése

A fésűn kívül számos más termék is kapható a fejtetvek eltávolítására: sampon, oldat, olaj, spray... Ezeket mind helyileg kell használni, a hatóidejük pedig az adott készítménytől függ. Annak érdekében, hogy tényleg hatékonyak legyenek, mindig kövessük a használati utasítást. Alapvetően három típusú készítményt különböztetünk meg:
  • A neurotoxikus rovarirtó termékek a fejtetvek idegrendszerét támadják meg. Ezek hatékonyan megölik a kifejlett egyedeket és a lárvákat is, azonban irritálhatják a bőrt. Egyes esetekben a fejtetvek rezisztenssé válhatnak ezekre a szerekre. (pl. a Nittyfor)
  • A fizikai úton ható készítmények hatására megfulladnak a tetvek. Mivel ezek a termékek nem igazán járnak mellékhatásokkal, rendkívül jó alternatívái a neurotoxikus szereknek. Szintén a használatuk mellett szól, hogy a fejtetvek nem válnak rájuk rezisztenssé. (pl. a Paranit)
  • A harmadik típushoz a növényi termékek tartoznak, melyek a legtöbb esetben olajok, például kókusz- vagy ánizsolaj. Ezeknek eltérő a hatásmechanizmusuk, azonban a mai napig nem bizonyított a hatékonyságuk, egyes esetekben pedig irritálhatják a bőrt vagy allergiát okozhatnak.
Milyen időközönként szükséges megismételni a kezelést? Annak érdekében, hogy minden egyes fejtetűt és lárvát eltüntessünk, többször meg kell ismételnünk a kezelést. Az alábbi menetrendet javasoljuk:
  • 1. nap: Kezeljük a problémát egy általunk választott készítménnyel, majd egy fejtetű eltávolító fésűvel fésüljük át a hajunkat.
  • 2. nap: Ismét fésüljük át a hajunkat, így eltávolítjuk az újonnan kikelt lárvákat.
  • 3. nap: Ismét kezeljük le a fejünket
  • 4. nap: A nedves hajunkat fésüljük át, így le tudjuk ellenőrizni, hogy milyen arányban vannak még jelen rajta a fejtetvek.
  • 5. nap: Elérkezett az elméletileg utolsó átfésülés ideje. Erre akkor kell sort keríteni, ha az előző alkalomkor még találtunk tojásokat vagy fejtetveket.
Amennyiben begyullad a fejbőr vagy nem tűnnek el a fejtetvek, keressünk fel egy orvost. Sikeres kezelés ellenére egy rövid ideig minden nap ajánlott átvizsgálni a fejet, így korai stádiumban észrevehetjük az esetleges újrafertőződést.
2021. március 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek