Így segíthet a tüdővitamin a légzőrendszer számára

Így segíthet a tüdővitamin a légzőrendszer számára

Kapcsolódó tünetek:

A légzőrendszer egészségének elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. Az egészségtelen életmód – a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás hiánya, vagy éppen a dohányzás – káros hatásai halmozódnak az idő múlásával. Mindez krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, légzőszervi problémákhoz, mozgásszervi bántalmakhoz, illetve sok más olyan panaszhoz vezethet, amelyeknek a jelentkezésekor szinte mindenkinek eszébe jut, hogy bárcsak több gondot fordított volna a megelőzésre.

A tüdővitaminok kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően segítenek a légzőszerv egészségének fenntartásában, fokozhatják a légzőszervi megbetegedések kezelésének hatékonyságát, emellett pedig javítják a szervezet oxigénellátását. Olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak – esetenként különböző növényi hatóanyagokkal kiegészítve –, melyek a tüdőnk számára nélkülözhetetlenek. Leggyakoribb összetevőik közé tartoznak az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, a cink, a magnézium és a Q10 koenzim.

Miért fontos kiemelt figyelmet fordítani tüdőnk egészségére?

A tüdő a légzőszervrendszerünk egyik legfontosabb része, aminek a feladata a szervezet gázcseréjének biztosítása, tehát az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadás. Páros szerv, a mellüregben helyezkedik el, és lebenyekből áll. Érdekesség, hogy a jobb tüdőnk három lebenyből áll, míg a bal kettőből – a két tüdőnk tehát nem egyforma, hiszen baloldalt a szív foglalja el a mellüreg egy részét.

A beszívott levegő azonban hosszú utat tesz meg, mire eljut odáig, hiszen az orrból vagy a szájból előbb a garatba jut, hogy onnan a gégén és a légcsövön át jusson el a tüdőben lévő hörgőkig és hörgőcskékig, végül pedig a gázcserét bonyolító tüdőhólyagocskákig.

Hogyan működik a tüdő?

Belégzéskor aktív izommunkával – a rekeszizom és a bordaközi izmok segítségével – tágul a mellkas, ekkor levegő áramlik be a tüdőbe. Kilégzéskor a mellkasfal tömege és a tüdő rugalmas állománya együttes erővel préseli ki a levegőt, ekkor szén-dioxid távozik a szervezetből. Nyugalmi állapotban általában percenként 12-16 alkalommal veszünk levegőt, és nagyjából 500 ml-t szívunk be egyszerre.

Miért kell tudatosan odafigyelni a tüdő egészségének megőrzésére?

A sejtjeink számára nélkülözhetetlen oxigén szállításáért és a felesleges szén-dioxid leadásáért is a tüdő a felelős, ezért létfontosságú feladatot lát el a szervezetben. A légzés természetes folyamata szerencsés esetben szinte alig tudatosul bennünk – legfeljebb akkor, ha sportolunk vagy légzőgyakorlatokat végzünk. Fokozott fizikai igénybevételnél, a légzőszerveket érintő akut vagy krónikus megbetegedéseknél viszont már előfordulhatnak problémák. Akár egy hétköznapi nátha után is szó szerint fellélegezhetünk, amikor akadálytalanul levegőhöz jutunk végre!

A tüdővitamin szerepe

Miben segíthet a tüdővitamin?

Ezek az étrendkiegészítők rendszerint tartalmazzák az ajánlott napi bevitelnek megfelelő mennyiséget a légzőszervek számára nélkülözhetetlen vitaminokból és ásványi anyagokból, elősegítve a szervezet gázcserével kapcsolatos folyamatait. Az alábbiakban összegyűjtöttük, miért hasznos a tüdővitamin.

Fokozhatja az ATP termelést

Sejtjeink legfontosabb energiaforrása az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület. Ennek a megfelelő termelődése és újra hasznosulása biztosítja a sejtek közötti energiaátvitelt. Fokozott fizikai igénybevételnél – jelentős izommunka esetén, ami lehet akár rendszeres sport is – előfordulhat, hogy naponta akár a teljes testtömegnek megfelelő mennyiséget állít elő és használ fel belőle a szervezetünk . Ez azt jelenti, hogy egy ATP molekula naponta 1000-1500 alkalommal bomlik le, majd épül fel.

Az ATP termelődésének és újra hasznosulásának folyamatát serkenti például a Cordyceps sinensis magashegyi gombafaj kivonata, ami a természet ajándékaként az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ezért a tüdővitaminoknak is ideális hatóanyaga.

Elősegítheti a vér megfelelő oxigénellátását

Az oxigén olyan átlátszó, szagtalan és ízetlen gáz, ami az élővilág szempontjából nélkülözhetetlen. A légzőrendszer feladata a külső légzés (tehát a légtér és a vér közötti gázcsere) és a belső légzés (vagyis a vér és a szövetek közötti gázcsere) lebonyolítása. Ez teszi lehetővé, hogy az éltető oxigén eljusson a sejtjeinkhez, a felesleges szén-dioxid pedig távozzon.

Azt, hogy mennyi oxigén található a szervezetünkben, különböző külső és belső tényezők is befolyásolják: a légzési vagy a keringési problémák éppúgy ronthatnak az oxigénszinten, mint az oxigénben szegény gazdag magaslati levegő. A vér oxigénellátásának biztosításához, a tüdő oxigénfelvevő kapacitásának növeléséhez hozzájárulnak a tüdővitaminok hatóanyagai, melyek közül különösen hasznos lehet például a Q10 koenzim.

Erősítheti az immunrendszert

Az immunrendszerünk feladata az idegen anyagok felismerése és megsemmisítése a szervezetben. Ha nem vigyázunk rá kellőképpen, akkor gyengülhet a testünk védekezőképessége, és fogékonyabbá válhatunk a betegségekre – köztük a légzőszervet érintő problémákra is. A tüdővitaminoknak szerencsére gyakori hatóanyaga az immunerősítő hatású C-vitamin, a D-vitamin és a már említett Q10 koenzim, amelyeknek köszönhetően elkerülhetjük a kellemetlen tünetekkel járó légúti megbetegedéseket. Azoknak pedig, akik valamilyen légzőszervi megbetegedés után lábadoznak, az immunerősítés egyenesen kulcsfontosságú lehet a további problémák megelőzéséhez és a mielőbbi felépüléshez.

Enyhítheti a légzési nehézségeket

Bizonyos krónikus diagnózisoknál – úgymint például cukorbetegségnél, érrendszeri problémáknál, asztmánál vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségnél (COPD) – gyakori tünet a légzési nehézség. Emellett akár fertőzések is eredményezhetnek ilyen panaszokat, például az új típusú koronavírus (COVID-19) okozta SARS-CoV-2 betegség. Ilyenkor a szakszerű orvosi ellátás után enyhülést nyújthat egy A-, B-, C- és E-vitaminokat tartalmazó étrendkiegészítő, amiben esetleg ásványi anyagok és növényi kivonatok is helyet kapnak.

Felgyorsíthatja a tüdő regenerálódását

A gondosan összeállított hatóanyag-komplexek képesek vigyázni a légzőszerveink egészségére, vagy éppen azok megbetegedésének esetén gyorsíthatják a regenerációs folyamatokat. Erre kiemelten nagy szüksége van azoknak, akik rendszeresen dohányoznak, de azoknak is, akik már abbahagyták a dohányzást. Mivel ez a káros szenvedély gátolja a vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásának folyamatát, az érintetteknek sokkal több C-vitaminra van szükségük. (Érdekesség, hogy már egyetlen szál cigaretta méreganyagai is nagyjából 50 milligrammal növelik a C-vitamin ajánlott napi bevitelét.)

A cigaretta a magnéziumigényt is növelheti – 350 mg-ról minimum 500 mg-ra. Ha mindez még nem volna elég, az A-vitamin hiánya és a tüdőtágulat között is sikerült összefüggést kimutatni- Ez utóbbi a dohányosok egyik legsúlyosabb betegsége, és az egész szervezet oxigénellátását fenyegeti, tehát ennek a vitaminnak a pótlására is különösen érdemes odafigyelni. A sejthártyát védő E-vitamin – ami az egyik legerősebb zsírban oldódó antioxidáns is egyben – pedig folyamatosan kiürül a dohányosok szöveteiből, így a leszokási időszak előtt, közben és után is érdemes folyamatosan pótolni.

Az imént felsorolt vitaminokon és ásványi anyagokon kívül a Q10-koenzim és a Cordyceps sinensis kivonat hozzájárulhat a tüdő mielőbbi és minél teljesebb regenerációjához.

Miért fontos a tüdővitamin?

Mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni?

A következő tünetekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert a gyors és pontos diagnózis nemcsak a légzőszervek egészségét segíthet megőrizni, hanem a betegség súlyosságától függően akár életet is menthet:

  • Reggeli köhögés
  • Légzési nehézség
  • Légszomj
  • Véres köpet
  • Mellkasi fájdalom

A reggeli köhögés allergia vagy enyhébb felső-légúti betegség jele is lehet, ha viszont hónapokon keresztül makacsul fennáll – és főleg nagy mennyiségű köpetürítéssel párosul –, akkor felmerül a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gyanúja. A véres köpet előrehaladott COPD vagy tüdőrák jele is lehet, és olyan állapotra utal, amelynél mielőbbi orvosi kezelés szükséges.

A légzési nehézségnek vagy légszomjnak nemcsak légzőszervi, hanem szív- és érrendszeri oka is lehet. Éppúgy jelentkezhet asztmás roham velejárójaként, mint fertőzés okozta vagy szövődményes tüdőgyulladásnál, vagy akár szívroham esetén, tehát mindenképpen orvosi ellátást igényel. Ugyanez érvényes a mellkasi fájdalomra is, amelynek az eredete csakis orvosi vizsgálattal és diagnosztikai eszközökkel tárható fel – lehetőleg minél hamarabb, mert akár életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő állapotról is tanúskodhat.

Összegzés

A tüdővitaminok olyan komplex étrendkiegészítő készítmények, amelyek segítenek a légzőszervek egészségének megőrzésében, hozzájárulhatnak a szervezet megfelelő oxigénellátásához, erősíthetik az immunrendszert, és felgyorsíthatják a tüdő regenerálódását különböző betegségekből való lábadozásnál, illetve dohányzásról való leszokás előtt, közben és után. Leggyakoribb tüdőt védő hatóanyagok közé tartoznak az A-, B-, C-, D- és E-vitaminok, a cink, a magnézium, a Q10 koenzim és a különböző bizonyított hatású növényi kivonatok is.

A tüdővitaminok szedése mindenkinek ajánlott, aki megelőzésképpen szeretne odafigyelni az egészségére, fokozott fizikai igénybevételnek van kitéve, légzőszervi betegségből lábadozik, a dohányzásról való leszokási folyamat valamelyik szakaszában jár, vagy korábban dohányzott.

 

2022. november 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek