Így lesz eredményes az otthoni lábápolás

Így lesz eredményes az otthoni lábápolás

Kapcsolódó tünetek:

Testünk ápolása rendkívül fontos! Az arcunk, a kezünk és a bőrünk gondozására rengeteg időt szánunk, ezekkel a területekkel rendszeresen foglalkozunk. A lábunk azonban valamiért kivételt jelent. Így viszont nem szabad azon csodálkoznunk, ha ez meg is látszik rajta. Ráadásul a lábfejek ápolása nem csupán esztétikai szempontból szükséges. Amennyiben nem foglalkozunk testünk ezen részével, az akár komolyabb következményekkel is járhat.

Cikkünkben részletesebben bemutatjuk, hogy miért fontos a lábápolás, hasznos tippeket adunk hozzá, illetve azt is összegyűjtöttük, hogy milyen eszközökre van szükségünk, ha ápolt és egészséges lábakat szeretnénk.

Miért fontos a lábainkra is figyelni?

Miért van az, hogy a kezünk és az arcunk ápolására ügyelünk, de a lábunkat elhanyagoljuk? Erre a kérdésre viszonylag egyszerű a válasz: nagyon sokan úgy gondolják, hogy felesleges a lábak ápolásával foglalkozniuk, hiszen az idő nagy részében úgyis cipőt hordanak, így a lábfejük nem látszik. A hűvösebb hónapokban ezért azzal sem törődünk, ha épp bőrkeményedés alakult ki valahol a talpunkon, vagy besárgulnak a körmeink. A hőmérő higanyszálának emelkedésével azonban egy picit nagyobb figyelmet kap ez a testrészünk is, hiszen a papucsban jól kell mutatnia a lábaknak.

Ez a hozzáállás azonban nem jó, lábunk egészségével egész évben törődnünk kell. Nem csupán azért, hogy az szép legyen, azért is, mert a lábkörmök betegségei vagy a bőrkeményedések súlyosabb problémákra is utalhatnak, illetve további kellemetlenségeket is okozhatnak. Ha például a bőrkeményedés bizonyos idegeket nyom, melyek nyomást gyakorolnak más idegekre, akkor abból akár hát-, lábszár- vagy derékfájdalom is kialakulhat. A bőrkeményedés területén továbbá megrepedezhet a bőr, a repedések körül pedig gombák és más kórokozók szaporodhatnak el, melyek idővel akár súlyos fertőzéseket is okozhatnak.

Természetesen nyáron sem csak arra kell figyelnünk, hogy puha legyen a sarkunkon a bőr, és szépek legyenek a körmeink. A strandolások és mezítlábazás miatt könnyebben kaphatunk el gombás fertőzéseket, melyeknek amúgy is kedvez a meleg levegő és a nedves közeg.

A labapolas szabalyai

A lábápolás nem elvesztegetett idő

A lábak a leginkább igénybevett testrészeink, ennek ellenére kevés időt szánunk azok ápolására. Sokan kényszerként élik meg, ha ezzel kell foglalkozniuk, pedig erre nem úgy kellene gondolnunk, mint egy szükséges rosszra, sokkal inkább egyfajta szertartásra, amely nem csak hasznos, de akár kellemes időtöltés is lehet.

Hasznos tippek az otthoni lábápoláshoz

Vegyünk lábfürdőt, hogy megpuhítsuk a bőrt

Egy lábfürdőnek számos jótékony hatása van, hiszen nem csupán arra jó, hogy megpuhítsuk a bőrünket. A lábunkon kívül a teljes testünkre és közérzetünkre is hatással van, ugyanis ellazít, és méregtelenítőként is funkcionál. Amennyiben speciális adalékokat és illóolajokat is adunk a vízhez,  értékes ásványi anyagokat is be tudunk juttatni a bőrünkbe.

Mielőtt azonban beáztatjuk a lábainkat, el kell távolítanunk a régi körömlakkot a körmeinkről. Ezután szükségünk lesz egy nagyobb lavórra, amibe annyi vizet engedjünk, hogy az ellepje a bokánkat. Hőmérsékletét tekintve a 40 Celsius-fok körüli víz a legideálisabb. Adjunk hozzá valamilyen esszenciális olajat vagy némi fürdősót. Ha a bőrpuhítás, a hidratálás és az ápolás a célunk, akkor adhatunk a vízhez 4-5 evőkanál mézet is, és kb. 15 percig áztassuk benne a lábainkat. A méz mellett szól, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Tipp: Nagyon makacs bőrkeményedés esetén nem biztos, hogy elegendő a negyedóra, ilyenkor nyugodtan áztassuk tovább a lábainkat.

A keringés javításáért adhatunk a vízhez levendula-, teafa-, citromfű-, menta-, kamilla- vagy zsályaolajat, esetleg fahéjat. Ha pedig igazi spa-élményre vágyunk, akkor virágszirmokat is szórhatunk a vízbe.

Gyömbéres recept

Ha állandóan hideg a lábunk, akkor a gyömbér bizonyul jó választásnak, ugyanis javítja a keringést, továbbá enyhíti a gyulladást. A lábfürdőhöz szükségünk lesz egy kb. 6 cm-es gyömbér darabra, amit le kell reszelnünk, majd 500 ml vízben rövid ideig főznünk. Nagyon fontos, hogy ez tényleg csak pár perc legyen, ellenkező esetben a gyömbér elveszíti a csípősségét. A forrázatot egy szűrőn keresztül öntsük egy lavórba, és adjunk hozzá 2-3 liter vizet. Ha elkészültünk, akkot áztassuk benne a lábunkat kb. 20 percig.

Szódabikarbónás recept

A makacs bőrkeményedés legjobb ellenszere a szódabikarbóna! A lábfürdőhöz öntsünk kb. 5 liter meleg vizet egy lavórba, és adjunk hozzá egy púpos evőkanál – azaz kb. 25 gramm – szódabikarbónát. Ezt alaposan keverjük össze, és már bele is tehetjük a lábunkat 20-30 percre.

Fekete teás recept

Ha gombás fertőzéssel küzdünk, akkor a fekete teás lábfürdő a tökéletes választás, ugyanis a fekete teában található tanninnak fertőtlenítő hatása van. Forraljunk fel 1 liter vizet, és áztassunk bele 5 teafiltert. Az elkészült főzetet aztán öntsük át egy lavórba, és engedjük fel langyos vízzel. Arra figyeljünk, hogy a víz ne legyen melegebb 38-40 Celsius-foknál. Ha megfelelő a hőmérséklet, akkor kezdődhet a lábáztatás.

Távolítsuk el az elhalt hámsejteket

Az áztatás után, még a nedves lábunkon használjunk egy speciális lábradírt, amivel el tudjuk távolítani az elhalt hámsejteket. Ezáltal a bőrünk gyorsabban regenerálódik, és tovább marad puha.

Természetesen bőrradírt is tudunk házilag készíteni. Ehhez például némi kókuszolajat keverjünk össze tengeri sóval vagy cukorral. A megfelelő állag attól függ, hogy milyen durva radírt szeretnénk. Ha a kókuszolaj helyett inkább valamilyen más olajat szeretnénk használni, akkor a következők közül válasszunk: olíva-, avokádó-, jojoba-, sárgabarack- vagy mandulaolaj. Az olívaolaj hidratál és enyhíti a gyulladást, az avokádóolaj nedvességgel látja el a bőrt, illetve rengeteg zsírsavat és E-vitamint tartalmaz. A jojobaolaj hatékonyan fellép a száraz bőrrel szemben, továbbá gyulladáscsökkentő hatása van, és segíti a bőr regenerálódását. A sárgabarackolaj hidratál és – csakúgy, mint a mandulaolaj – számos antioxidánst tartalmaz.

Ápoljuk a sarkainkat

A sarok rendszeres ápolása szintén fontos, hiszen csak így tudjuk megelőzni a bőrkeményedés kialakulását, illetve így tudjuk azt hatékonyan kezelni és eltávolítani. Annak érdekében, hogy tényleg eredményesek legyünk, be kell szereznünk egy speciális reszelőt vagy habkövet, amivel alaposan el tudjuk tüntetni a megvastagodott bőrt. Ebben különféle hámlasztó pakolások is a segítségünkre lehetnek. Keverjünk össze például egy evőkanál olívaolajat egy evőkanál ricinusolajjal és két evőkanál mézzel. Ezzel kenjük be a sarkunkat, húzzunk rá egy zacskót vagy egy zoknit, és így feküdjünk le aludni.

Hidratáljuk a lábainkat

A láb hidratálásának elsődleges célja, hogy megmaradjon a bőr nedvességtartalma. Ehhez akár házilag is készíthetünk krémet.

Ehhez szükségünk lesz 1 teáskanál méhviaszra, 1 teáskanál kakaóvajra, 4 evőkanál sheavajra, 3 evőkanál kókuszolajra és 10-15 csepp menta illóolajra. Az illóolajon kívül minden hozzávalót tegyünk egy tálba, gőz felett olvasszuk meg, és alaposan keverjük össze. Ehhez annyi meleg vizet adjunk, hogy egy krémes masszát kapjunk. Ez kb. 5-10 percig tart. Ezután vegyük le a gőzről a tálat, várjunk kb. 3 percet, majd adjuk hozzá az oldathoz az illóolajat. A krémet tegyük egy zárható tégelybe, és helyezzük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Nagyon fontos, hogy a lábunk mindig száraz legyen, amikor bekenjük ezzel a készítménnyel, hiszen az így jobban szívódik be a bőrbe. Ha ez megvan, nyugodtan bekenhetjük a lábunkat egy testápoló olajjal is, így a tápanyagok és a nedvesség hatékonyabban maradnak a bőrbe zárva. A hatás fokozása érdekében húzzunk a lábunkra egy puha zoknit.

Hagyjunk időt a lábmasszázsra

A lábmasszázs szintén nagyon hasznos, hiszen enyhíti a stresszt, a szorongás okozta panaszokat és a depressziót, valamint a keringésre is jótékony hatással van. A kívánt hatás érdekében először a lábfejet masszírozzuk át, méghozzá a lábujjaktól a boka felé haladva. Ezután következik a talp: fogjuk meg a lábunkat mind a két kezünkkel, majd a hüvelykujjainkkal a talpunk középső részén haladjunk végig a sarkunktól a lábujjakig. A körkörös mozdulatok a leghatékonyabbak. A lábujjakról se feledkezzünk meg, azokat is nyomkodjuk végig. A masszázs legvégén pedig simogassuk végig a lábfejünket.

A helyes labapolas megkerulhetetlen

Mire van szükségünk az otthoni a lábápoláshoz?

 Az alábbiakat ajánlott beszereznünk a lábápoláshoz:

  • Reszelő, habkő
  • Fürdősó
  • Illóolajok
  • Lábspray
  • Lábradír
  • Körömcsipesz
  • Körömreszelő
  • Fertőtlenítő spray
  • Manikűrpálca

Szánjunk időt a lábujjkörmök ápolására

A lábápolás során természetesen nem feledkezhetünk meg a lábujjkörmökről sem. Az esztétikai szemponton túl azért is kell rendszeresen foglalkoznunk körmeink ápolásával, mert azok elhanyagolása a járást és a futást is megnehezítheti. A körömvágás során figyelnünk kell a megfelelő technikára: ne ívesre, hanem szögletesre vágjuk a körmöket. Az íves formának ugyanis könnyen körömbenövés lehet a következménye, az pedig akár körömágygyulladáshoz is vezethet.

Ha otthon szeretnénk pedikűrözni, akkor fokozottan kell figyelnünk az eszközök, például az olló, a csipesz és a körömreszelő higiéniájára. Ennek érdekében ajánlott beszereznünk egy fertőtlenítő spray-t, amivel használat előtt és után is alaposan meg tudjuk tisztítani ezeket.

Ha a szükséges eszközök megvannak, és végeztünk a lábáztatással is, akkor kezdhetjük is az otthoni pedikűrözést, melynek első lépése – ha van a körömökön – a régi körömlakk eltávolítása. Ezután következik a körömágy rendbetétele, pontosabban annak hátratolása. Ennél a lépésnél legyünk nagyon óvatosak, hiszen a körömágy felelős a köröm egészségéért. Utána következhet a körmök levágása vagy lereszelése, majd azok polírozása. A körömápoló olaj, illetve a körömágy regeneráló krém felviteléről se feledkezzünk meg. Utolsó lépésként következhet a körömlakkozás.

Ha már körömlakk: érdemes meg említenünk az idei őszi-téli szezon trendjeit is. A hidegebb hónapokban rendre visszatérnek a fekete, vörös, barna és krómhatású színek, míg nyáron a könnyed árnyalatok – így a fehér, valamint a pasztellszínek – hódítanak igazán.

Összegzés

A lábápolás rendkívül fontos, sőt mi több, elengedhetetlen! Az arc-, a test- és a kézápolásra rendszeresen szánunk időt, de a lábainkról gyakran megfeledkezzünk, vagy egyszerűen kényszernek érezzük, főleg hűvös időben, mondván: úgyis cipőt hordunk. Ez azonban nagy hiba, hiszen nem csak akkor kell ápolnunk a lábainkat, ha szandált vagy papucsot hordunk. Rendszeresen vegyünk lábfürdőt, távolítsuk el az elhalt hámsejteket a lábfejünkről, pedikűrözzünk és masszírozzuk át a talpat és a lábujjakat. Ha ezekre időt szánunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a lábaink mindig szépek és egészségesek lesznek.

2022. szeptember 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek