Időjárási frontok és hatásaik

2014. április 22.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar, fejfájás

Az idősek és betegek már az apróbb változásokra is érzékenyen reagálhatnak.

Időjárási frontok és hatásaik

afrontok301

Akár esik az eső, akár süt a nap, hőség van vagy hideg, folyamatosan alkalmazkodnunk kell a hőmérséklet és légnyomás változásaihoz. Ez a folyamat nem tudatos, normál esetben észre sem vesszük. Néhányan azonban érzékenyebben reagálnak az időjárás változásaira, mint mások. Ezt a jelenséget meteoropátiának nevezzük.

A meteoropátia olyan nem specifikus tünetekkel jár, mint például fejfájás, enyhébb alvászavarok, kimerültség érzése, ingerültség. A meteoropátiát meg kell különböztetnünk az időjárás-érzékenységtől. Utóbbiról akkor beszélünk, ha az időjárás változásai bizonyos már meglévő betegségek tüneteit súlyosbítják, illetve hatásukra kiújulnak egyes tünetek, például migrénes panaszok és reumás tünetek.

Mivel az időjárási frontok hatására következnek be a leggyorsabb és legerőteljesebb mértékű időjárási változások, az egyébként egészséges, de időjárás-változásra érzékeny és betegségük miatt időjárás-érzékeny embereket is a frontátvonulások viselik meg legjobban. Az ilyen jelentős változásokhoz a szervezetünk nem képes egyik pillanatról a másikra alkalmazkodni.

Meleg- és hidegfront

A melegfront fokozza a migrénes tüneteket, emeli a pulzusszámot, felerősítheti a depressziós tüneteket.

A hidegfrontok hatására fokozódnak a légúti panaszok, az asztmás tünetek, az ízületi fájdalmak és a reumás panaszok. Jelentkezhetnek gyomorpanaszok, mellkasi panaszok, és a hidegfrontok idején a szívinfarktusok és a koraszülések száma is nő.

Mindkét front jellemző hatása lehet az ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar és a koncentrálóképesség hanyatlása, ezért ilyenkor a közlekedésben való részvétel fokozott óvatosságot követel a balesetek elkerülése érdekében! Az alacsony légnyomás kedvezőtlenül hat a kedélyállapotra, a légnyomás emelkedésével hangulatunk is javul.

Mit tehetünk a frontok okozta panaszok megelőzése érdekében?

Az egészséges felnőtteknek azt javasoljuk, hogy erősítsék szervezetüket. Ennek érdekében jó időben tartózkodjanak sokat a szabad levegőn, sétáljanak sokat. A váltózuhany is jó hatású lehet.

A stresszes életmód fogékonyabbá tesz a frontérzékenységre. Ha Ön is stresszes életet él, végezzen relaxációs gyakorlatokat, jógázzon, és figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

A krónikus betegek és idősebbek mindenképp kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól, miként tudnák enyhíteni panaszaikat.

Kortól és egészségi állapottól függetlenül néhány jó tanács:

  • Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, egészséges és változatos táplálkozást folytasson, étkezzen rendszeresen! Frontátvonulások idején fogyasszon könnyű ételeket!
  • Aludjon eleget! Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban menjen aludni. Ha van rá mód, 30 perc délutáni szunyókálás is hasznos lehet.
  • Kérjen tanácsot orvosától!
  • A nyugtalanság megszüntetését és a stressz oldását elősegítik a patikákban kapható gyógynövényteák, különféle nyugtató hatású, illetve pihentető alvást segítő teakeverékek.
  • A 100 %-os tisztaságú nyugtató illóolajok, gyógyszertári aromaterápiás készítmények előírás szerinti alkalmazása is hozzájárul az ingerlékenység, nyugtalanság enyhítéséhez, stresszoldáshoz.
A fejfájás okai

A fejfájás okai

Az emberek nagy részét érinti, szinte mindenki találkozik vele élete során és nagyjából a lakosság felénél visszatérő problémát is jelent. De mik lehetnek a fejfájás okai?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

Fejfájás ellen ezek a leghatásosabb módszerek

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!

5 hasznos tanács frontérzékenyeknek

Így kezelheti természetes módszerekkel frontérzékenységét!

Fejfájás ellen – Ezek a leghatásosabb tippek

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!