Huminiqum: mit érdemes tudni az étrend-kiegészítőről?

Huminiqum: mit érdemes tudni az étrend-kiegészítőről?

Az egészségügyi problémákat gyakran gyógyszerekkel igyekszünk leküzdeni, melyek valóban sokat segíthetnek a felépülésben – sőt, akár életet is menthetnek. Ugyanakkor rengeteg panasztól és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha odafigyelünk az egészségünk megóvására, tehát a betegségek és a lehetséges szövődményeik megelőzésére. Ehhez alapvetően immunerősítésre van szükség, amihez számos tápanyag hozzájárul. A Huminiqum termékek igen sokat tartalmaznak e tápanyagok közül.

 

A továbbiakban kifejtjük, hogy a Huminiqum kapszula mire jó – ez a javarészt természetes alapanyagokból álló, többek között fulvosavat, huminsavat és mikroelemeket is tartalmazó – étrend-kiegészítő, milyen hatással van a szervezetre, illetve milyen esetekben érdemes szedni, és hogyan.

 

Huminiqum: mit tartalmaz és milyen hatással van ránk?

 

Vegyük sorra, milyen tápanyagokkal látja el a szervezetünket a Huminiqum szirup vagy kapszula, hogyan járul hozzá az ásványi anyagok pótlásához, és hogyan hat mindez az egészségünkre.

 

Huminsav

 

A huminsav a humusz egyik alkotóeleme, innen kapta a nevét is. Nemcsak a talajban van jelen, hanem természetes vizekben is, ám a növényi, az állati és az emberi szervezetre is egyaránt kedvezően ható, nagy molekulájú, főként savas jellegű anyagot tartalmaznak, amelyet elsősorban homogén karbon-kori eredetű tőzegből lehet kinyerni. Érdekesség, hogy Magyarország is büszkélkedhet kiemelkedően jó minőségű huminsav-lelőhellyel, mégpedig Hévíz környékén.

 

A huminsav növeli az enzimaktivitást – így hozzájárul a test alapvető folyamatainak zökkenőmentes lezajlásához –, védi a szervezetet a fertőzésekkel szemben, javítja a bélflóra összetételét, beépíti a fontos szervetlen vegyületeket, ráadásul segít eltávolítani a vérből a méreganyagokat, köztük a nehézfémeket. Antioxidáns, fájdalomcsillapító és bőrszépítő hatást is tulajdonítanak neki.

 

Fulvosav

 

Ugyancsak a talajban található humuszanyag, ami kémiai és biológiai reakciók nyomán keletkező bomlástermék. Fokozza a huminsav hatékonyságát, emellett elektrolit- és antioxidánsforrás, gyulladáscsökkentő hatású, javítja az emésztést és az izmok működését, segíti a szív és az agy munkáját, de allergiás tünetek megelőzésére is jó lehet. A Huminiqum hatása tehát a huminsavnak és a fulvosavnak köszönhetően legalább kétszeres méregtelenítés és immunerősítés – ráadásul a nyomelemek pótlásában is segít.

 

Vas

 

A vashiány a szervezet általános gyengeségének egyik leggyakoribb oka, hiszen minden egyes sejtünknek szüksége van rá a megfelelő oxigénellátottsághoz és működéshez. Kulcsszerepet játszik a vérképzésben – a hemoglobin-termelésben –, továbbá az immunrendszer, a teljes izomzat és az idegrendszer biokémiai folyamataiban.

Hogyan szedjük a Huminiqumot?

Réz

 

Ugyancsak minden szövetünk tartalmaz rezet, ami például az immunrendszer normál működéséhez, az energiaháztartás egyensúlyához, a kollagéntermeléshez és az idegsejtek épségéhez szükséges.

 

Szelén

 

Egyre többet hallunk a szelén jótékony hatásairól – főleg azért, mert létfontosságú ásványi anyagként nélkülözhetetlen a termékenységhez, a kognitív funkciók működéséhez és a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez vagy éppen helyreállításához. Erős antioxidáns hatású, csökkentheti bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, védhet a szívbetegségekkel szemben, ráadásul immunerősítő tulajdonságokkal is bír.

 

Cink

 

Cink nélkül elképzelhetetlen többek között a szénhidrátok, a zsírok, a fehérjék és a vitaminok anyagcseréje, a DNS-szintézis, az egészséges sejtosztódás, az immunrendszer működése és a sebgyógyulás. Hozzájárulhat az időskori szellemi hanyatlás megelőzéséhez, és védi a szervezetet a sejtkárosító oxidatív stresszel szemben.

 

Jód

 

A jód ugyancsak az anyagcserénkben kulcsszerepet játszó pajzsmirigy egyik „üzemanyaga”, de emellett segíti az agyműködést és a termékenységet, hatásos lehet a hajhullás elleni kezelésben, erősíti a fogakat és a csontokat, sőt természetes fertőtlenítő tulajdonságáról is ismert.

 

Mangán

 

Minimális mennyiségre van belőle szükségünk naponta, de az nélkülözhetetlen az energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz, a csontok és a kötőszövetek képződéséhez és  regenerációjához. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is, fokozva a többi ásványi anyag antioxidáns hatását.

 

Szilícium

 

Szükséges a kollagénszintézishez, tehát megfelelő bevitele hozzájárul a bőr és a haj egészségének megőrzéséhez, hiánya pedig hajhullást vagy korai ráncosodást eredményezhet. A csontok egyik fontos építőköve, így csökkentheti a csonttörések kockázatát.

 

Bór

 

Amellett, hogy az agyi funkciók szempontjából elengedhetetlen, még olyan ízületi problémák kialakulásának veszélyét is csökkenti, mint például a sokakat gyötrő arthritis. „Titka”, hogy csökkenti a kalcium és a magnézium kiürülését a vizelettel, így azok jobban tudnak hasznosulni.

 

Króm

 

A szénhidrát-anyagcsere egyik fontos nyomeleme. Fokozza az inzulin hatását, ami segít abban, hogy a szénhidrátok eljussanak a sejtekbe. Mivel serkenti a cukoranyagcserét, jótékonyan hat a vércukorszintre.

 

C-vitamin

 

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott vitamin. Remek antioxidáns, így immunerősítő hatású, viszont hozzájárul az anyagcsere-folyamatokhoz, a mentális jólléthez és a bőr szépségéhez.

 

Máriatövis-kivonat

 

A máriatövis (szamárkóró vagy őszbogáncs) az egyik legnépszerűbb máj- és epeműködés-támogató gyógynövény, ami a méregtelenítésen kívül nemcsak az immunrendszer védelmét és az allergiás reakciók csillapítását is segíti, hanem kedvezően hat a hormonális egyensúlyra is.

 

Kinek érdemes szednie?

 

Gyakran feltett kérdés, hogy a Huminiqum kinek jó – a válasz pedig sokrétű. Mindazoknak ajánlott, akik szeretnék ellenállóvá tenni a szervezetüket, céljuk az általános immunerősítés, méregtelenítenének, lúgosító diétát követnek, vashiánnyal küszködnek, betegség után lábadoznak, allergiával élnek, esetleg fel akarják venni a harcot a szellemi vagy fizikai kimerültséggel.

 

Egyik legnagyobb előnye, hogy gyermekek is nyugodtan szedhetik, pláne akkor, ha gyengébb az immunrendszerük, gyakran fáj a hasuk, vagy vérszegénységet, ekcémát, asztmát diagnosztizáltak náluk. Hozzájárulhat a tanulási nehézségek, a hiperaktivitás és más viselkedési zavarok kezeléséhez, városban élő csemeték szervezetéből pedig különösen hatékonyan vezeti ki a káros anyagokat.

 

Időskorban vagy fokozott fizikai-szellemi igénybevétel esetén szintén sokat segíthet ez a huminsavat, fulvosavat, vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő, de fertőzéses időszakban egészséges felnőtteknek is segíthet elkerülni a megbetegedéseket, valamint családtervezésnél is hasznos lehet.

Huminiqum: mit tartalmaz és milyen hatással van ránk?

Hogyan szedjük a Huminiqumot?

 

A Huminiqum kapszulát a javallat szerinti dózisban érdemes alkalmazni, a napi adagot nem túllépve. Bő folyadékkal vegyük be, lehetőleg étkezés előtt 15-20 perccel!

 

Az ajánlott adagolás a lehetséges célokra lebontva így néz ki:

  • Betegség utáni lábadozás: 2×2 db
  • Általános roborálás: 1×2 db
  • Mikroelemek pótlása: 2×2 db
  • Sav-bázis egyensúly helyreállítása: 1×2 db
  • Fáradtság, levertség: 1×2 db
  • Fizikai megterhelés, versenyzés: 2×2 db
  • Szellemi kimerültség: 2×2 db

 

Bármilyen betegség fennállása esetén célszerű orvossal konzultálni a szedni kívánt étrendkiegészítőkről, azok terápiába való beilleszthetőségéről. Az étrendkiegészítőkhöz csatolt – vagy a csomagolásukon szereplő – tájékoztató elolvasása minden esetben javasolt, így a Huminiqumnál is. Gyógyszertárakban is beszerezhető, ahol lehetőségünk nyílik helyben kikérni a gyógyszerész véleményét.

 

Mellékhatások és ellenjavallatok

 

Mivel a huminsav természetes szerves anyag, ami a Huminiqum mellékhatásait illeti, azok csak helytelen alkalmazás, az ajánlott beviteli mennyiség túllépése esetén merülhetnek fel. Ilyenkor előfordulhatnak emésztési problémák, hányinger, hasmenés. Gyógyszerek melletti alkalmazása orvosi konzultációt igényel. Várandósság, szoptatás, máj- vagy vesebetegség esetén nem javasolt szedni.

 

Összegzés

 

A Huminiqum javarészt természetes alapanyagokból álló, többek között fulvosavat, huminsavat és mikroelemeket is tartalmazó étrend-kiegészítő, ami hozzájárulhat a szervezet általános állapotának javításához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Kapszula és szirup formájában is kapható.

 

Fő hatóanyaga a huminsav, ami növeli az enzimaktivitást, védi a szervezetet a fertőzésekkel szemben, javítja a bélflóra összetételét, beépíti a fontos szervetlen vegyületeket, ráadásul segít eltávolítani a vérből a méreganyagokat, de antioxidáns, fájdalomcsillapító és bőrszépítő hatást is tulajdonítanak neki. A fulvosav fokozza a huminsav hatékonyságát. A Huminiqumban megtalálható ásványi anyagok a vas, a réz, a szelén, a cink, a jód, a mangán, a szilícium, a bór és a króm, vitaminok közül pedig C-vitamint tartalmaz. Máriatövis-kivonat is van benne, ami máj- és epevédő hatásáról ismert.

 

A Huminiqum szedése azoknak ajánlott, akik szeretnék ellenállóvá tenni a szervezetüket, céljuk az általános immunerősítés, méregtelenítenének, lúgosító diétát követnek, vashiánnyal küszködnek, betegség után lábadoznak, allergiával élnek, esetleg fel akarják venni a harcot a szellemi vagy fizikai kimerültséggel.

 

 

2024. június 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek