Hogyan válasszunk naptejet?

2017. május 3.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr, száraz bőr

Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján érdemes kiválasztani a naptejet a családnak.

Első szempont: Bőrtípus

Az egyik naptejválasztási-szempont a bőrtípus. A legmagasabb faktorszámú krémekre az egyes és a kettes típus tagjainak van szükségük és azoknak, akiknek sok anyajegy található a testén. Az egyes csoportba az egészen világos bőrű, vörös vagy világos szőke hajú és világos szemű, erősen szeplős típusok tartoznak. A kettes kategóriát a szintén világos bőrűek alkotják, akiknek világos vagy középszőke a hajuk és kék, zöld vagy szürke a szemük, szeplősödésre hajlamosak. A két csoport közös jellemzője, hogy rögtön leégnek, ezért az 50 faktoros naptej a leghasznosabb számukra. A harmadik típus szőkésbarna, barna hajú, barna szemű, alap bőrszíne halványbarna, csak intenzív napsütésben ég le és könnyen barnul. Számukra nem szükséges az extrém védelem, legfeljebb csak a nyaralás első napjain.  A negyedik típus jellemzően sötétbarna hajú és kreol bőrű, és gyorsan barnulnak. Megfelelő védelem mellett a leégésre csak kis esélyük van.

Második szempont: A faktorszám és fotostabilitás

A fényvédő krém vásárlásakor fontos a megfelelő faktorszám kiválasztása, amelyet a készítmény csomagolásán SPF rövidítéssel jelölnek. A Sun Protection Factor megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthetünk napon, anélkül, hogy leégnénk. A legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es, ami maximálisan véd. A választás során érdemes olyan terméket keresni, ami fotostabil. Ezek ugyanis lassabban bomlanak le, mint a nem fotostabil társaik, így hatékonyabban védenek a nap káros hatásai ellen.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Harmadik szempont: Fizikai vagy kémiai védelem

A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak, a fizikait és a kémiait. A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kevésbé kellemes a használatuk, mivel fehér réteget képeznek a bőrön és nem szívódnak be, ragacsos érzetet hagynak. A fizikai fényvédők főként 1 éves kor alatti kisgyermekeknek és túlérzékeny bőrű felnőttek számára ajánlottak, mivel azok a bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak. A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy gyorsan beszívódnak a bőrbe, nem hagynak ragacsos érzetet, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás reakciót. Ha érzékeny, allergiára hajlamos a bőrünk vagy babának választjuk a terméket, érdemes az illatanyagmentes, hipoallergén termékeket előnyben részesíteni.

Negyedik szempont: Az állag és textúra

Hatalmas választék áll rendelkezésünkre fényvédő termékekből, melyek között van krém, tej, olaj, hab és permet állagú készítmény is. A napolaj a leginkább zsíros, ezért ha zsíros a bőrünk vagy pattanásosodásra hajlamos, ezt érdemes kerülni. A krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej, a permet és a hab.  Nagyon fontos, hogy a bőrünk minőségének megfelelő változatot vásároljuk, hogy ne rontsunk a gyakori krémezéssel az állapotán.

Ötödik szempont: Vízállóság

Főként kisgyermekeknél fontos szempont, hogy a vásárolt fényvédő krém vízálló legyen, hogy pancsolás közben ne mosódjon le egy perc alatt a készítmény. Persze, még ha vízálló egy naptej, akkor is újra kell kenni időnként, az arcon, vállon, a fénynek jobban kitett területeken pedig érdemes magasabb faktorú naptejet használni, mint a test többi részén. Kutatások szerint az arcra fél evőkanálnyi, a felső végtagokra 1-1 evőkanálnyi, az alsó végtagokra 2-2 evőkanálnyi, a törzsre elöl és hátul pedig legalább 2-2 evőkanálnyi napkrém szükséges.

Hatodik szempont: Kerülendő összetevők

Az alábbi kémiai fényvédő anyagokat több független labor is kerülendő összetevőként jelölte meg. Ettől függetlenül használatuk nem tiltott, de szigorúan szabályozott, hogy milyen mennyiségben kerülhetnek egy adott készítménybe:

  • Oxybenzone, benzalazin, benzofenon
  • Octocrylene
  • Octinoxate, Octyl-methoxycinnamate (OMC)
  • Para-amino-benzoesav (PABA)
pattanás helye

Hol van a pattanás? Erről árulkodik a helye!

Mindig kipattog az állán? Vagy az aknék inkább az arcán jelennek meg időről időre? Rendszeresen pattanások jellenk meg a T-vonalán? Ezek a jelek közölni szeretnének valamit Önnel! Sok minden derül ki abból, hol van a pattanás helye!

Gyógyvizek egészségügyi problémákra

Hazánkban szerencsére számos helyen elérhető nagyon sokféle gyógyvíz, melyek kedvező egészségügyi hatásait régóta ismerjük. Legyen szó fogyasztásról vagy csak kellemes fürdőzésről, ezek a vizek több betegség vagy tünetegyüttes kezelésekor olyan pluszt jelenthetnek, amivel csak jól járunk. De melyik vizet milyen betegség esetén alkalmazzuk?

Nyári babaápolási ABC

A csecsemők, kisgyermekek bőre extrém módon érzékeny, melynek ápolása, óvása a nyári időszakban kiemelt figyelmet érdemel. Nem csak a napsugárzás elleni védelemre, az izzadás okozta következmények kivédésére, hanem a pelenka által fedett bőrfelület épségére is ügyelnünk kell.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Így ápolja bőrét a nagy melegben!

Bevált módszerek, amelyek segítenek bőre szépségének megőrzésében.

Összes cikk Életmód témában