Hogyan óvjuk meg orrunkat a kipirosodástól?

Hogyan óvjuk meg orrunkat a kipirosodástól?

Kapcsolódó tünetek:

A megfázás és influenza kellemetlen tünetei

A megfázásnak és az influenzának sok kellemetlen tünete van. A fejfájás vagy a végtagfájdalom egy-egy remek fájdalomcsillapítóval rendszerint jól enyhíthető.

Egy másik és talán a legkellemetlenebb tünet az eldugult, csöpögő orr ami még egy enyhe megbetegedés esetén is vezető tünet lehet. Se dolgozni, se aludni nem nagyon lehet tőle. Ezt csak tetézi, hogy a rengeteg papírzsebkendő használattól egy idő múlva határozottan el kezdünk hasonlítani Rudolfra a Mikulás szarvasára. Ez egy jelmezbálban akár jól jöhet, de a mindennapi életben sem egy férfinak, sem egy nőnek nem előnyös ha sebes, kivörösödött orral jelenik meg valahol, legyen ez a munkahely, egy társasági esemény vagy éppen az első randevú.

A további gyulladások és fertőzések megelőzése

Hogyan küzdhetünk ez ellen? A nazális (az orral kapcsolatos) tüneteket a jól bevált orrcseppünk vagy orrspray kiválóan tudja enyhíteni. Nem csak az elzárt légutakat nyitja meg, de ha helyesen használjuk és az orr szárnyak felé, azaz kifelé irányítjuk használat közben, - és nem egyenesen felfelé vagy középre – akkor a melléküregek kijáratai körül is lelohad a nyálkahártya és lehetővé válik az arcüregekben és a homloküregekben termelődő váladék kiürülése is, ezzel megelőzve egy esetleges melléküreggyulladást.

Sok szakértő egyetért abban, hogy az orrüreg és az melléküregek nyálkahártyája egymással összefüggő rendszert alkot, ha az orrnyálkahártyája begyullad, akkor az következésképpen a melléküregek gyulladását is jelenti. Ilyenkor a vérbő, duzzadt nyálkahártya leszűkíti a melléküregek kijáratát és így azokban a termelődő váladék elkezd pangani, ami feszítő fájdalmas érzést okoz. Ráadásul ez a meleg, pangó váladék kiváló táptalajt jelent a baktériumok számára.

Így akár egy vírus okozta megfázás, influenza pillanatok alatt felülfertőződik.

Mindig használjuk helyesen és szakszerűen az orrcsepet vagy orrsprayt

Nagyon fontos, hogy mindig nagyon gondosan olvassuk el a betegtájékoztatót, amely sok esetben rajzzal segítve mutatja be az orrspray, orrcsepp megfelelő használatot.

Ne felejtse el:

  • Alkalmazás előtt óvatosan fújja ki az orrát. Ez kitisztítja az orrjáratokat és szabaddá teszi az utat a gyógyszer számára.
  • Helyezze a palack nyílását az egyik orrlyuk alá. Az orrspray megfelelő használatához fontos, hogy a spray-t az orr külső - hátsó része felé irányítsa, hogy a gyógyszer eljusson az orrmelléküregekbe. Ne fújja a terméket a középvonal felé.
  • Óvatosan pumpálja a flakont, és csukott szájjal, enyhén és óvatosan lélegezze be, hogy a készítmény az orrában maradjon.
  • Ne hajtsa hátra a fejét mert akkor a folyadék a torkába csorog, inkább oldalra billentse.
  • Rövid várakozás után ismételje meg a másik oldalt is.
  • Várakozás után fújja ki az orrát. Így a melléküregek is könnyebben kiürülnek.

Így megelőzhetjük a komolyabb betegséget és lerövidíthetjük a gyógyulási időt.

Mentsük meg orrunkat a sebektől és kipirosodástól

Az orrspary vagy orrcsepp helyes használata azonban még nem ment meg bennünket attól, hogy orrunk a piros különböző árnyalataiban pompázzon.

Ha ez az egyik vezető tünet az orrdugulás a megfázás illetve influenzás megbetegedésünk során, akkor keressünk olyan orrcseppet vagy orrsprayt amely tartalmaz hidratáló szert is.

A piacon kapható termékekben leggyakrabban erre a dexpanthenolt szokták használni.

A dexpanthenol (D (+) pantotenil-alkohol) a pantoténsav alkoholos változata. A pantoténsav és sói vízoldékony vitaminok, amelyek koenzim-A-ként számos anyagcsere-folyamatban résztvesznek.  A koenzim-A többek között fontos szerepet tölt be a lipidszintézisben is, így alakul ki például a bőr zsírrétege is, mely fontos védekező funkcióval rendelkezik.
A dexpanthenol védi a hámréteget és elősegíti a sebgyógyulást. A dexpanthenol képes a levegő nedvességtartalmát összegyűjteni és megkötni, és így helyileg alkalmazva nedvesítőszerként működik.

 A dexpanthenol/panthenol külsőleg alkalmazva hozzájárul a sérült bőr vagy nyálkahártya fokozott pantoténsav igényének kielégítéséhez felgyorsítva ezzel a kisebesedett bőr gyorsabb gyógyulását és egyúttal védelmet jelent az orr nyálkahártyája számára.

Ez azért is nagyon fontos mert a kisebesedett bőr szintén könnyen elfertőződhet, és így további problémákhoz vezethet.

Figyeljünk erre a problémára és ha kezd az orrunk zavaróan piros és sebes lenni akkor gondoljunk rá, hogy a bőrünknek is szüksége van gondoskodásra. Ma már több olyan gyógyszeres orrspray is kapható a gyógyszertárakban, ami segít megoldani, megelőzni az orr kipirosodását miközben az orrdugulást és orrfolyást is enyhíti.

 

Támogatott tartalom
Haleon Hungary Kft.
1124 Budapest, Csörsz utca 43.
2023. október 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink