Ha köhög a gyermek

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

Ez a tünet megnehezíti a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit.

Ha köhög a gyermek

Fontos kideríteni, mi okozza, ugyanis számos betegség tünete lehet, de környezeti hatás is előidézheti.

A légúti fertőző betegségeket általában vírusok, baktériumok okozzák és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) terjednek. A fertőzés hatására az orr- és garat nyálkahártyája megduzzad, a légcső nyálkahártyája begyulladhat, ezáltal ingerelheti a köhögési receptorokat.

Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl mi szülők is elősegíthetjük gyermekünk mielőbbi felépülését.

Mit tehetünk a gyermek köhögése esetén?

Ugató köhögés esetén nagyon fontos a lakás párásítása, a gyakori szellőztetés. Ha van rá lehetőség, az inhalálást napi 2-3 alkalommal iktassunk be, illetve a gyerek fogyasszon minél több folyadékot! A háziorvos kalciumot és antihisztamint írhat fel.

A száraz köhögés kimerítő lehet a gyermeknek, ezért csillapítani kell. Ilyenkor nem érdemes váladékoldót adni, mert az csak fokozza a köhögést. Javasolt köhögéscsillapító adása, az inhalálást és a bő folyadékfogyasztás csakúgy, mint a lakás megfelelő páratartalmának biztosítása.

Ha köhög a gyermek

Hörgőgyulladás esetén gyógyszertárakban, drogériákban kaphatóak különböző mentolos légzéskönnyítő krémek, melyet a mellkasra kenve jótékony hatás érhető el.

Váladékos köhögéskor nappal adjunk váladékoldó készítményt éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy a gyermek tudjon pihenni. Lefekvés előtt soha ne adjunk váladékoldót, mert az is köhögésre készteti a gyermeket, így nem tud pihenni. Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás áll, antibiotikumot kaphat a gyermek, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?