Ha köhög a gyermek

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

Ez a tünet megnehezíti a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit.

Ha köhög a gyermek

Fontos kideríteni, mi okozza, ugyanis számos betegség tünete lehet, de környezeti hatás is előidézheti.

A légúti fertőző betegségeket általában vírusok, baktériumok okozzák és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) terjednek. A fertőzés hatására az orr- és garat nyálkahártyája megduzzad, a légcső nyálkahártyája begyulladhat, ezáltal ingerelheti a köhögési receptorokat.

Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl mi szülők is elősegíthetjük gyermekünk mielőbbi felépülését.

Mit tehetünk a gyermek köhögése esetén?

Ugató köhögés esetén nagyon fontos a lakás párásítása, a gyakori szellőztetés. Ha van rá lehetőség, az inhalálást napi 2-3 alkalommal iktassunk be, illetve a gyerek fogyasszon minél több folyadékot! A háziorvos kalciumot és antihisztamint írhat fel.

A száraz köhögés kimerítő lehet a gyermeknek, ezért csillapítani kell. Ilyenkor nem érdemes váladékoldót adni, mert az csak fokozza a köhögést. Javasolt köhögéscsillapító adása, az inhalálást és a bő folyadékfogyasztás csakúgy, mint a lakás megfelelő páratartalmának biztosítása.

Ha köhög a gyermek

Hörgőgyulladás esetén gyógyszertárakban, drogériákban kaphatóak különböző mentolos légzéskönnyítő krémek, melyet a mellkasra kenve jótékony hatás érhető el.

Váladékos köhögéskor nappal adjunk váladékoldó készítményt éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy a gyermek tudjon pihenni. Lefekvés előtt soha ne adjunk váladékoldót, mert az is köhögésre készteti a gyermeket, így nem tud pihenni. Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás áll, antibiotikumot kaphat a gyermek, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

Amit a hörghurutról tudnia kell!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

A hörghurut tünetei, kezelése és megelőzése.

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Megfázás terhesen – 5 hasznos tanács, mit tegyen és mit ne!

Mit szabad és mit nem kismamáknak, ha a nátha ledönti a lábáról?

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Így győzze le egy nap alatt a megfázást!

Ha reggel arra ébred, hogy fáj mindene, bedugult az orra, akkor bizony megfázott. Nem kell azonban kétségbeesni, a következő módszerek segítenek, hogy akár egy nap alatt túljusson a nehezén!

5 betegség, ami elhúzódó köhögést okozhat

A köhögés egy tünet, melynek gyógyításához azt kell kideríteni, mi áll a hátterében és a valódi okot kell kezelni.

5 téli immunerősítő tipp, hogy ne betegedjen le karácsonyra!

5 téli immunerősítő tipp, hogy ne betegedjen le karácsonyra!

A következő módszerek segíthetnek abban, hogy szervezete a legjobb formában legyen az ünnepekre.