Gyomorsavtúltengés

Gyomorsavtúltengés

Kapcsolódó tünetek:

A kellemetlen érzést étkezés, vízszintes testhelyzet (lefekvés) vagy a hasi nyomás fokozása (erőlködés, emelés, előre hajlás) erősítik. A tartósan fennálló tünet kivizsgálást igényel, kezelésében a gyógyszeres terápiát ki kell egészítenie (meg kell előznie) az életmódi tanácsok betartásának. Fontos, hogy a panaszos beteg naponta több (5-6) alkalommal étkezzen, a táplálékot nyugodtan, apró falatokban, jól megrágva fogyassza el, egyszerre csak kis mennyiségben, illetve lefekvés előtt két órával már ne egyen.

Hasznos lehet, ha az étkezés után egy pohár vizet megiszik. Mindenképpen fontos tudni, hogy mik azok a táplálékok és italok, amik a gyomorégést fokozhatják. Kerülni kell a zsíros, nehezen emészthető, fűszeres ételeket; a túl sok hús (főleg pácolt, füstölt és sült formában), a tojás, a finomított gabonafélékből készült péksütemények, a többféle kezelési eljáráson átesett élelmiszerek fokozhatják a panaszokat. A paprika, a paradicsom, a csokoládé, a legtöbb gyomorsavtúltengésben szenvedő betegnek panaszt okoz.

Az italok közül a forró italok, a szénsavas termékek (kóla, sör, pezsgő, szénsavas ásványvíz) és a kávé kerülése hasznosnak bizonyul. A dohányzás elhagyása javasolt. Fekete tea és kávé fogyasztása helyett érdemes áttérni a borsmenta-, a hárs- és a kamillateára. Gyomorégés jelentkezése esetén a panaszokat csökkentheti egy pohár tej vagy néhány szem keksz elfogyasztása.

Reggelente frissen facsart zöldség vagy cukrozatlan gyümölcslé, kevés gyümölcs fogyasztása megfelelő. Nagyon hatásos a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir bevitele. Ebédre meleg (de nem forró!) leves, saláta, főzelék fogyasztása, vacsorára joghurt, gyümölcs, saláta ajánlott. A köztes időben nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztható. A diétás tanácsok mellett fontos a hasi nyomás csökkentésére a hasi elhízás mérséklése, a hasban szoros ruhák, a szoros öv, az emelés, a lehajolás kerülése, illetve az éjszakai panaszok elkerülésére a ágy feji végének (párnákkal történő) megemelése.

A patikákban is ott a segítség

Az életmódváltoztatás az esetek jelentős részében segít, de teljesen nem szünteti meg a tüneteket, ilyenkor gyógyszeres kezelés válik szükségessé. A gyomorsavtúltengésre szedhető gyógyszerek leggyengébb csoportját alkotják a savlekötő por, tabletta, rágótabletta vagy szuszpenzió formájában kapható készítmények, amelyek a gyomorban a már megtermelődött savat közömbösítik és vény nélkül is kaphatóak. Gyorsan, néhány órás időtartamra nyújtanak védelmet, szoptatáskor nem szedhetőek.

2013. július 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek