Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

2020. február 13.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A gyomorfekély egy mély seb a nyálkahártyán, ami gyomortájéki fájdalommal járhat. Létezik gyógyszeres kezelés, azonban néha az életmódváltás is elegendő a teljes gyógyuláshoz. Lássuk, hogy mi a teendő, ha mindenáron el szeretnénk kerülni a szövődményeket.

Hogyan kezelhető műtét nélkül a gyomorfekély?

Hogyan kezelhető műtét nélkül a gyomorfekély?

A gyomorfekély kezelési módjai

  1. Gyógyszeres kezelés

Az orvosok általában először azt vizsgálják, hogy a Helicobacter pylori nevű baktérium váltotta-e ki ezt a betegséget, vagy valami teljesen más okozta. Amennyiben előbbi történt, akkor az orvosok első körben antibiotikum szedését javasolják kombinációban, hogy felszámolják a kialakult fertőzést. Emellett pedig olyan készítmény bevételét is előírják, mely csökkenti a gyomorsav-termelést annak érdekében, hogy ismét rendbe jöjjön a gyomor nyálkahártyája.

Amennyiben nem ez a baktérium váltotta ki a gyomorfekélyt, akkor elegendő protonpumpa gátlókat szedni, melyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét. Ez azonban csak tüneti kezelés, ugyanis ilyen esetben a gyomorfekély attól gyógyul meg, hogy a sav mennyiségének a csökkenésével ismét helyreáll a nyálkahártya. Természetesen kerülni kell a gyomrot irritáló anyagokat és élelmiszereket, így nem ajánlott a dohányzás, illetve az alkohol és a kávé fogyasztása.

A protonpumpa gátlókon kívül a H2-receptor-blokkolók és a különböző antacidok is képesek a gyomorsavat csökkenteni.

A gyomorfekély gyógyszeres kezelését követően 6-8 héttel ajánlott egy gyomortükrözés, amely során megvizsgálják, hogy valóban teljesen eltűnt-e a fekély, vagy szükség van-e további lépésekre. A tükrözés során vérzéses szövődmény esetén arra is van lehetőség, hogy a vérző fekélyt egyfajta szövetragasztóval kezeljék, illetve a vérző ércsonkot lekössék.

  1. Életmódváltás

Rengeteg más betegséghez hasonlóan gyomorfekély esetén is ajánlott az életmódváltás, ami enyhébb esetekben akár teljes gyógyulást is hozhat. Nagyon fontos, hogy meg kell próbálnunk csökkenteni a stresszt, kímélnünk kell magunkat, így 3-4 hétig mellőznünk kell a testmozgást. A gyógyszeres kezeléshez hasonlóan, ebben az esetben is elengedhetetlen a dohányzás, illetve a kávé-, és alkoholfogyasztás elhagyása, továbbá az olyan készítmények szedését is fel kell függesztenünk, melyek fekélyt válthatnak ki. Mindemellett az étrendünkön is változtatnunk kell. Kerüljük a túl fűszereset, forrót, zsírosat, édeset, együnk többször kevesebbet.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Összes cikk Emésztőrendszer témában