Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

2020. február 13.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A gyomorfekély egy mély seb a nyálkahártyán, ami gyomortájéki fájdalommal járhat. Létezik gyógyszeres kezelés, azonban néha az életmódváltás is elegendő a teljes gyógyuláshoz. Lássuk, hogy mi a teendő, ha mindenáron el szeretnénk kerülni a szövődményeket.

Hogyan kezelhető műtét nélkül a gyomorfekély?

Hogyan kezelhető műtét nélkül a gyomorfekély?

A gyomorfekély kezelési módjai

  1. Gyógyszeres kezelés

Az orvosok általában először azt vizsgálják, hogy a Helicobacter pylori nevű baktérium váltotta-e ki ezt a betegséget, vagy valami teljesen más okozta. Amennyiben előbbi történt, akkor az orvosok első körben antibiotikum szedését javasolják kombinációban, hogy felszámolják a kialakult fertőzést. Emellett pedig olyan készítmény bevételét is előírják, mely csökkenti a gyomorsav-termelést annak érdekében, hogy ismét rendbe jöjjön a gyomor nyálkahártyája.

Amennyiben nem ez a baktérium váltotta ki a gyomorfekélyt, akkor elegendő protonpumpa gátlókat szedni, melyek csökkentik a gyomorsav mennyiségét. Ez azonban csak tüneti kezelés, ugyanis ilyen esetben a gyomorfekély attól gyógyul meg, hogy a sav mennyiségének a csökkenésével ismét helyreáll a nyálkahártya. Természetesen kerülni kell a gyomrot irritáló anyagokat és élelmiszereket, így nem ajánlott a dohányzás, illetve az alkohol és a kávé fogyasztása.

A protonpumpa gátlókon kívül a H2-receptor-blokkolók és a különböző antacidok is képesek a gyomorsavat csökkenteni.

A gyomorfekély gyógyszeres kezelését követően 6-8 héttel ajánlott egy gyomortükrözés, amely során megvizsgálják, hogy valóban teljesen eltűnt-e a fekély, vagy szükség van-e további lépésekre. A tükrözés során vérzéses szövődmény esetén arra is van lehetőség, hogy a vérző fekélyt egyfajta szövetragasztóval kezeljék, illetve a vérző ércsonkot lekössék.

  1. Életmódváltás

Rengeteg más betegséghez hasonlóan gyomorfekély esetén is ajánlott az életmódváltás, ami enyhébb esetekben akár teljes gyógyulást is hozhat. Nagyon fontos, hogy meg kell próbálnunk csökkenteni a stresszt, kímélnünk kell magunkat, így 3-4 hétig mellőznünk kell a testmozgást. A gyógyszeres kezeléshez hasonlóan, ebben az esetben is elengedhetetlen a dohányzás, illetve a kávé-, és alkoholfogyasztás elhagyása, továbbá az olyan készítmények szedését is fel kell függesztenünk, melyek fekélyt válthatnak ki. Mindemellett az étrendünkön is változtatnunk kell. Kerüljük a túl fűszereset, forrót, zsírosat, édeset, együnk többször kevesebbet.

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux kezelésére a gyógyszerektől a diétán át a műtétig számos módszer létezik. Jelen esetben a reflux diéta szabályait ismerjük meg közelebbről.

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

A reflux diéta fontos kiegészítője az életmódváltásnak, ha valaki ezzel a betegséggel küzd. Cikkünkben hasznos tippek és tanácsok olvashatók.

A reflux okai és tünetei

A reflux okai és tünetei

Magyarország lakosságának kb. 30 százaléka refluxos, ami számos kellemetlen panasszal jár. Cikkünkben a reflux kiváltó okairól és tüneteiről olvashatnak.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a teendő gyomorrontás esetén

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

A gyomorrontás igen gyakori probléma. Oka a túlzott mennyiségű étel fogyasztása, de hasonló tüneteket produkálhat, ha vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben. Mit tegyünk, ha gyomorrontással állunk szemben?

Összes cikk Emésztőrendszer témában