Gyomorégés

Gyomorégés

Kapcsolódó tünetek:

Angolul – rendkívül találó módon – „heartburn”-nek, azaz szívégésnek nevezik, mert a kellemetlen érzet többnyire a nyelőcső középső szakaszán, a mellkasban jelentkezik.A gyomorégés hátterében többféle dolog állhat, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

Túlevés

Ha valaki szeret sokat enni – tehát annyit, hogy feszülő teltségérzet jelentkezzen –, az könnyen gyomorégéshez vezethet. Ilyenkor nincs más választás, mint többször kevesebbet falatozni.

Gyorsan evés

Ha mindig kutyafuttában kapjuk be az ebédet, annak csúnya következményei lehetnek a gyomrunkra nézve. A gyomorégés ugyanis a nyelőcső alsó végén található záróizom problémájára vezethető vissza a legtöbb esetben, amely valamilyen oknál fogva feljebb engedi a gyomorsavat – pedig nem kellene. A hatalmas, alig rágott falatok gyors nyelése hozzájárulhat a probléma kialakulásához.

Zsíros ételek

A magas zsírtartalmú ételek tovább maradnak a gyomorban, s minél tovább maradnak ott, annál több kellemetlenséghez vezethetnek. A sült finomságok – a húsok és a burgonya például – különösen veszélyes gyomorégés szempontjából. Érdemes egészségesebb elkészítési mód után nézni. Nem kell lemondani ezekről a kajákról, hiszen speciális eszközökkel és hozzávalókkal akár zsiradék nélkül is össze lehet dobni őket!

Savas ételek

A savas fogások sajnos fokozott gyomorsav-termeléshez vezethetnek. A paradicsom, illetve az abból készült szósz nagyon sokaknál eredményez panaszokat, de a narancs, a grépfrút és a citrom is. Fontos, hogy ez nincs összefüggésben a szervezet „elsavasodásával”, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök az emésztés során éppen lúgosító hatást váltanak ki.

Szénsavas üdítők

Igazából ugyanaz velük a probléma, mint a savas ételekkel, csak még súlyosabban. Az üdítők többségében ugyanis foszforsav, citromsav és más savak is jelen vannak. Ezek mind ellazítják a nyelőcső alsó szakaszát, tehát annál is visszaáramláshoz vezethetnek, aki egyébként egészséges. Továbbá puffadást és fokozott bélgáz-termelődést is okozhatnak – ami lássuk be, igen kellemetlen.

Csokoládé

A csokiban sajnos koffein van, ami a gyomorégés egyik első számú kiváltó oka. Amennyiben odafigyelünk a mennyiségre, nem lesz probléma. Ha viszont egy zsírosabb ételsor zárásaként, esetleg kávéval együtt fogyasztjuk, szinte garantált a baj.

Fűszeres ételek

Minél csípősebb, annál jobb? Ízre talán, ám a gyomrodnak semmiképp. A csípős paprika, valamint az erős szószok egytől egyik ellazítják a nyelőcső záróizmát, mint ahogy a fokhagyma és a borsmenta is. Érzékenység esetén érdemes minimálisra csökkenteni ezek bevitelét. A rendszeres gyomorégést nem szabad egyfajta „adottságként” elfogadni. Mindenképpen problémát jelez, amivel orvoshoz kell fordulni!

Dohányzás

A dohányzás gyengíti a gyomor és a nyelőcső közötti szelepet, így a gyomorsav és gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A dohányzás hatására a zsír-emésztő epesav a gyomorba áramlik, csökkenti a nyáltermelést, mely általában kimossa a gyomorsavat a nyelőcsőből.

Gyógyszerek

A nem szteroid tartalmú, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók gyomorégést válthatnak ki. Egyes antibiotikumoknak, magas vérnyomásra alkalmazott kalcium csatorna blokkolóknak, csontritkulás elleni készítményeknek, hörgőtágítóknak és nyugtatóknak hasonló a hatása.

2014. szeptember 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek