Gyermekágyi láz

Gyermekágyi láz

Kapcsolódó tünetek:

A 19. században komoly kockázatot jelentett az anyukák számára a gyermekágyi láz, manapság azonban a kórházak magas higiéniai színvonalának köszönhetően ritka ez a betegség. Amennyiben mégis kialakulna, sikeresen gyógyítható a megfelelő antibiotikumokkal. Ennek ellenére ajánlott tudni, hogy milyen tünetei lehetnek, hogy minél előbb megkapjuk a megfelelő kezelést. Hogyan alakul ki? Gyermekágyi láz esetében a szülés ideje alatt keletkezett sebek elfertőződéséről beszélünk. Sebnek tekintjük a méh belső falát, ahonnan levált a méhlepény. Ez jelenti a legfőbb behatolási kaput a baktériumok számára. A kórokozók eltérőek lehetnek. A leggyakoribbak a staphylococcus, a streptococcus, az E. coli vagy a neisseria baktériumok, de nem ritkák az anaerob törzsek sem. A szülést követően a méhszáj nem záródik azonnal be, így a bacilusok könnyen bejuthatnak a méhbe, ahol szaporodásukhoz megfelelő körülményeket találnak. Ha ebben a szakaszban nem kezdődik meg a megfelelő kezelés, nem csak méhgyulladás, hanem magas lázzal járó hashártya gyulladás vagy akár súlyos szepszis is kialakulhat. Tünetek Amennyiben láz, rossz közérzet, bűzös folyás és erős alhasi fájdalom lép fel, akkor nagy valószínűséggel kialakult a fertőzés. A legfontosabb tünetek:
  • 38 Celsius fokos vagy afeletti láz
  • hányinger és hányás
  • alhasi fájdalom
  • hirtelen fellépő vérzés
  • kellemetlen szagú folyás
Amennyiben észleljük magunkon a fent felsorolt tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz! Minél előbb diagnosztizálják a fertőzést, annál előbb gyógyulunk meg. A megfelelő terápia elmaradása esetén akár az életet is veszélyeztető súlyos fertőzés is kialakulhat. Kezelés Az orvos baktérium tenyésztést végez vérből, vizeletből és a gyermekágyi folyásból, majd a vizsgálatot követően elkezdi a szükséges kezelést. A gyermekágyi láz súlyosságától függ, hogy milyen gyorsan javul a betegek állapota, de általában pár nap elteltével már jobban érzik magukat. Ha súlyos fertőzés alakul ki, mindenképpen kórházi kezelés szükséges. A gyógyszerek alkalmazásán kívül természetesen ajánlott fokozottabban figyelni az intim higiéniára.

Megelőzés A gyermekágyi láz kialakulásának megelőzése érdekében a legfontosabb, hogy az átlagosnál nagyobb figyelmet szenteljünk a higiéniának. A gyermekágyi időszak alatt, azaz a szülés utáni 6 hétben mellőzük a tamponok használatát, illetve a szexuális élet gyakorlását. Mindezek betartása ellenére sajnos nem tudjuk 100 százalékban kivédeni a fertőzés megjelenését, de nagymértékben csökkenthetjük annak esélyét. Fontos megemlíteni, hogy míg régen rengeteg nő halt meg ebben a kórban, addig manapság elvétve fordul elő végzetes kimenetelű fertőzés.
2021. május 14.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek