A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a terhesség alatt

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok a terhesség alatt

Kapcsolódó tünetek:

1. Folsav

Folsavat már a terhességet megelőző 2-3 hónapban is érdemes szedni, segítségével megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség, az első harmadban kiemelt szerepe van a velőcsőzáródási rendellenesség megelőzésében. Napi 400-800 mikrogramm folsavbevitel csökkenti a vetélés és a szülés alatt fellépő rendellenességek kockázatát is.

2. D3-vitamin

A D-vitamin hiány már a termékenységet is negatívan befolyásolja, de a várandósság alatt is számos folyamatra van kedvezőtlen hatással. A legjobb, ha már a tervezett terhesség előtt ellenőriztetjük szervezetünk D-vitamin szintjét. D-vitamin-hiány esetén gyengül az immunrendszer, gyakoribbak egyes szövődmények. Várandósság idején a javasolt mennyiség 2000 NE/nap.

3. C-vitamin

Nyáron sokkal egyszerűbb a C-vitamin bevitele a szervezetünkbe, feltéve, ha sok nyers idényzöldséget és gyümölcsöt, savanyúkáposztát, paprikát fogyasztunk. A C-vitamin normál állapotban is nagyon fontos, de a terhesség alatt annál inkább, hiszen csökkenti a vetélés, vérzések kockázatát, az orrvérzést és a fogszuvasodás esélyét is. Meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, ezért fontos a tabletta formájában történő utánpótlás is. Az orvosok naponta 60 mg szedését javasolják.

4. Magnézium

A magnézium izomlazító hatása miatt fontos a kismamáknak, mivel segíthet elkerülni a vetélést és a koraszülést. A terhesség alatt a javasolt napi magnézium mennyiség 450 mg. Egy átlagos táplálkozású kismama napi magnézium igényének 30-50 százalékát tudja bevinni ételek formájában, de ha az étrendje sok zsírt és cukrot tartalmaz, akkor az nem éri el a kívánt érték alsó határát sem, így a pótlás mindenképpen nélkülözhetetlen!

5. Vas

A vashiány növeli a fertőzések és a koraszülés kockázatát, ugyanakkor túladagolásának is hasonló következményei lehetnek. A vas adagolását különösen gondosan, az egyéni igényeknek megfelelően kell beállítania az orvosnak! Ha magnéziumot és vasat is szedünk, legalább két-három órának kell eltelnie a kettő bevétele között, mivel gátolják egymás felszívódását!

6. B12-vitamin

Különösen a vegán kismamáknak kell ügyelniük arra, hogy elegendő B12-vitaminhoz jussanak. A magzatban a vörösvértestek képződéséhez szükséges. Napi szükséglet 0,001 mg.

7. B6-vitamin

A B6-vitamin a magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges. Szedhetjük magnéziummal kombinálva vagy önmagában is, de megtalálható a teljes kiörlésű kenyerekben, halban, banánban, burgonyában, borsóban, földimogyoróban is.

2020. március 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek