Felkészülés a bikiniszezonra

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A nyári bombaformához nem divatdiéta kell, hanem szemlélet- és életmódváltás!

Hosszú távra kell tervezni, hogy a kilók ne jöjjenek vissza, ezért a mozgást be kell iktatnunk a hétköznapokba és a táplálkozáson is változtatni kell.

A „fogyókúra” nem biztos, hogy a megfelelő elnevezés a változtatásra: ha minden makro- és mikrotápanyagot megfelelő arányban, felhasználásának megfelelő arányban juttatunk be a szervezetbe, akkor folyamat első szakaszát szerencsésebb lenne diétának nevezni, összességében pedig életmódváltásnak.

bikiniszezon301A fogyáshoz, naponta legalább 500 kcal-val kevesebb energiát kellene fogyasztanunk, mint azt testméretünk, korunk, nemünk és aktivitásunk alapján kellene. Nőknél napi 1200 kcal, férfiaknál hozzávetőlegesen napi 1500 kcal energiabevitel eredményez súlycsökkenést. A fogyás természetes, egészséget nem károsító üteme heti 0,5-1 kg. Fontos: felejtsük a gyors fogyást, a hirtelen kezdett koplalást és a divatos diéták ész nélküli követését, különben épp az ellenkező hatást érjük el: gyors fogyás után többet mutat majd, mint azelőtt.

Milyen a jó diéta?

 • A napi energiabevitelt érdemes felosztani 4-5 étkezésre, ez körülbelül 2,5-3 óránkénti étkezést jelent.
 • Napközben, ha lehet, legyen nagyobb az energiabevitel, mint este. A reggeli étkezésre mindenképp szánjunk időt!
 • Egyáltalán nem mindegy, mit eszünk, igyekezzünk a kelleténél nem több energiát adó, zsírszegény, rostban és összetett szénhidrátokban bővelkedő, hozzáadott cukrokban szegény étrendet folytatni.
 • Naponta legalább ötször együnk zöldséget és gyümölcsöt!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

  XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

  <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

  17 990 Ft

Mit együnk?

 • A húsok közül inkább a zsírszegényt válasszuk. A diéta, illetve fogyás szempontjából előnyösebbek a szárnyas- és vadhúsok, illetve a halak.
 • A gabonamagvak és őrleményeik esetében mindig válasszuk a teljes kiőrlésűeket, akár lisztről, akár kenyérről van szó.
 • Egy kis nassolás diéta esetén is belefér, de tartsunk mértéket!

Természetesen az ételek elkészítése is fontos szerepet játszik a diéta sikerességében. Igyekezzünk kevés olaj felhasználásával készíteni az ételeinket, hetente maximum egy alkalommal fogyasszunk bundázott, bő olajban sült ételt. Ha lehet, főzzük, pároljuk a nyersanyagokat, esetleg grillezzük, készíthetjük az ételeinket sütőzacskóban is.

Víz és folyadék kell

Diéta ide vagy oda, a bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos: naponta 1,5-2 liter vizet vagy cukor- és alkoholmentes folyadékot javasolt fogyasztani. Intenzív mozgás, láz, kánikula idején, szoptatás és várandósság sokkal több folyadék szükséges.

Mozgás

A fogyás úgy a leghatékonyabb, ha a diétának a helyes étrend és a rendszeres sport is része.

A súlyvesztésben nagy segítségünkre lehet, heti 5 alaklommal 60 perc közepes intenzitású vagy élénk testmozgás, de már heti 3 alkalom is eredményes lehet. Súlyfenntartás céljából napi 60-90 percnyi közepes intenzitású edzésre van szükség, megfelelő energiabevitel mellett.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Mozgás túlsúllyal – Így kezdjen neki!

Mozgás túlsúllyal – Így kezdjen neki!

A fogyás elősegítésében a megfelelő diéta mellett kiemelt szerepe van a rendszeres, személyre szabott mozgásnak, ami nem csupán a súlyfelesleg leadására kínál megoldást, de a túlsúlyból adódó egészségi problémák gyógyítására is alkalmas.

Aerob? Anaerob? Melyik mi?

Aerob és anaerob jelentése, az edzések közötti különbség.

Kímélő zsírégetés

A rendszeres mozgás a legjobb módja a testzsír-százalék csökkentésének

Kulcsszavak: , , ,