Aerob? Anaerob? Melyik mi?

Aerob? Anaerob? Melyik mi?

Kapcsolódó tünetek:

Sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Segítünk.

Az emberi testben kétféle anyagcsere folyamat van; aerob és anaerob. Ez annyit takar, hogy a szervezet kétféle módon jut energiához.

Aerob

Aerob edzés alatt a testmozgáshoz kellő energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A test a rendelkezésére álló szénhidrátokat és zsírokat oxigénégetéssel éri el, így biztosítva az izmoknak kellő energiát.

Aerob folyamat megy végbe olyan mozgás közben, amely csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés, kifulladás).

Anaerob

Anaerob mozgásról akkor van szó, mikor az (izom)munkához kellő energia előállításához (tápanyagégetéshez) a szervezetnek nincs elegendő oxigénje. Magas intenzitásának köszönhetően az anaerob mozgás rövid ideig tartható fenn, és törvényszerűen pihenési szakasz követi.

Anaerob folyamatról van szó olyankor, amikor intenzív erőkifejtésre van szükség (lihegés, kifulladás).

A különbség

Az erőkifejtés nagysága határozza meg a mozgás aerob vagy anaerob tartományát.

Légzésünket figyelve egyszerűen megállapíthatjuk, edzésünk aerob vagy anaerob tartományban van-e: ha egyenletes iram mellett tudunk például beszélni, aerob tartományban vagyunk, ha azonban zihálunk, levegő után kapkodunk, anaerob fázisban vagyunk.

Az erőállapot, állóképesség fejlődésével párhuzamosan egyre intenzívebb mozgás, erőkifejtés kell az anaerob tartomány eléréséhez, fenntartásához.

Mindenből kell

A jó edzésterv tartalmaz aerob és anaerob tartományú edzéseket. Az aerob edzés növeli az állóképességet és a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát. Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát.

Zsírégetés, fogyás szempontjából a legjobb a váltott intenzitású mozgás.

2016. szeptember 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek