Fejfájás ellen – Ezek a leghatásosabb tippek

2017. március 9.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!

A fejfájásnak több típusa van, az általános fejfájástól kezdve a migrénig, melyek kezelése gyökeresen eltérhet egymástól. A fejfájás sok esetben különböző egészségügyi problémák, betegségek egyik tünete lehet, ezért ha gyakran, rendszeresen, netán nagyon erősen fáj a feje, feltétlenül forduljon szakemberhez!

Bevált módszerek a fejfájás enyhítésére:

Alkohol és kávéfogyasztás elhagyása

A fejfájás egyik legtipikusabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Ha fejfájás gyötri, ne igyon alkoholt, mert az csak súlyosbítja azt! Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik nem fogyasztanak kávét, fejfájás esetén segít a  egy csésze fekete. A rendszeresen kávézók ne próbálkozzanak ezzel, az ő esetükben a túlzott koffeinbevitel kiváltó ok is lehet, ugyanúgy, mint a koffeinelvonás.

Folyadékpótlás

Sok esetben a fejfájásnak egyszerűen az az oka, hogy nem iszunk elég folyadékot. Megelőzésképpen figyeljünk a megfelelő mennyiségű (legalább napi 2,5 liter) folyadék fogyasztására! Ha mégsem sikerült, és fáj a fejünk, próbáljunk meg elkortyolgatni fél liter vizet!

Forró fürdő, szauna és váltózuhany

A fejfájást enyhítheti, ha veszünk egy forró fürdőt: a meleg enyhíti a tenziós (a feszült, merev izmok okozta) fejfájást. A fürdővízbe tett rozmaringgal serkentheti a vérkeringést.

A Kneipp-fürdő – a váltott hideg-meleg lábfürdő –  jót tesz a migrénes panaszok megszüntetésére is, akárcsak a váltózuhany. A szaunázásnak nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van. Egy egyszerű fejfájás esetén igazi segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis kiváltó ok lehet.

Mozgás és szex

A rendszeres testi aktivitás (kocogás, futás, úszás, biciklizés) jó módszer a fejfájás megelőzésére, enyhítésére. A fejfájások nagy része ugyanis gyakran  feszültségből ered, stressz miatt alakul ki, ilyenkor a mozgás segít a zavaró gondolatok, feszítő problémák elűzésében. Kutatások szerint a szexnek is hihetetlenül jó feszültségoldó hatása van, ezáltal megszüntetheti a fejfájást is.

Relaxáció, jóga

Ha sűrűn kínozza fejfájás, érdemes fokozatosan elsajátítania a nyugtató-lazító módszereket, fogásokat. Az autogén tréning (relaxációs gyakorlat), a jóga és a meditáció segíthet a fájdalom enyhítésében vagy akár megszüntetésében is.

A légkondi veszélyei

A klímaberendezések esetében nem csak vásárláskor kell a minőségre hangsúlyt fektetni, hanem a megfelelő és szakszerű karbantartásra is szükséges odafigyelni, arra időt és pénzt szánni. A klíma helytelen használata átmeneti, de akár tartós egészségkárosodáshoz is vezethet.

Mikor van szó alkoholmérgezésről és hogyan kezelhető?

Amikor alkoholmérgezésről beszélünk, a legtöbbünknek az jut eszébe, amikor valaki nagyon részegre issza magát és már járni és beszélni sem képes. Pedig ezt a jelenséget nem csak az etilalkohol okozhatja, hanem más alkoholok is, a tünetek és a kezelések pedig így eltérőek is lehetnek. Összegyűjtöttük, hogyan lehet felismerni a mérgezést és mit lehet tenni azért, hogy a beteg jobban legyen!

Mit lehet tenni tengeribetegség ellen?

Itt a nyár, így amikor arra adjuk a fejünket, hogy sétahajózzunk egyet a Balatonon, vagy éppen tengereket szeljünk át egy hosszabb hajóút során, nem meglepő, ha találkozunk a tengeri betegséggel. De mi okozza ezt és mit lehet ellene tenni? Segítünk a tünetek enyhítésében!

A stroke oka, tünetei és kezelése

Mi a stroke? Mi okozhatja? Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk, ha szélütés jeleit érzékeljük?

Fejfájás ellen ezek a leghatásosabb módszerek

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!

Összes cikk Egészség A-Z témában