Fejfájás ellen – Ezek a leghatásosabb tippek

2017. március 9.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!

A fejfájásnak több típusa van, az általános fejfájástól kezdve a migrénig, melyek kezelése gyökeresen eltérhet egymástól. A fejfájás sok esetben különböző egészségügyi problémák, betegségek egyik tünete lehet, ezért ha gyakran, rendszeresen, netán nagyon erősen fáj a feje, feltétlenül forduljon szakemberhez!

Bevált módszerek a fejfájás enyhítésére:

Alkohol és kávéfogyasztás elhagyása

A fejfájás egyik legtipikusabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Ha fejfájás gyötri, ne igyon alkoholt, mert az csak súlyosbítja azt! Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik nem fogyasztanak kávét, fejfájás esetén segít a  egy csésze fekete. A rendszeresen kávézók ne próbálkozzanak ezzel, az ő esetükben a túlzott koffeinbevitel kiváltó ok is lehet, ugyanúgy, mint a koffeinelvonás.

Folyadékpótlás

Sok esetben a fejfájásnak egyszerűen az az oka, hogy nem iszunk elég folyadékot. Megelőzésképpen figyeljünk a megfelelő mennyiségű (legalább napi 2,5 liter) folyadék fogyasztására! Ha mégsem sikerült, és fáj a fejünk, próbáljunk meg elkortyolgatni fél liter vizet!

Forró fürdő, szauna és váltózuhany

A fejfájást enyhítheti, ha veszünk egy forró fürdőt: a meleg enyhíti a tenziós (a feszült, merev izmok okozta) fejfájást. A fürdővízbe tett rozmaringgal serkentheti a vérkeringést.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aleve filmtabletta 24x

    Aleve filmtabletta 24x

    <p>Az Aleve fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladásgátló hatású nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer. Hát,- derék- és ízületi fájdalom kezelésére, valamint fejfájás, fogfájás, fájdalmas menstruációs görcsök, és izomfájdalmak, megfázást és influenzát kísérő fájdalom és láz kezelésére alkalmas.</p>

    2 119 Ft

A Kneipp-fürdő – a váltott hideg-meleg lábfürdő –  jót tesz a migrénes panaszok megszüntetésére is, akárcsak a váltózuhany. A szaunázásnak nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van. Egy egyszerű fejfájás esetén igazi segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis kiváltó ok lehet.

Mozgás és szex

A rendszeres testi aktivitás (kocogás, futás, úszás, biciklizés) jó módszer a fejfájás megelőzésére, enyhítésére. A fejfájások nagy része ugyanis gyakran  feszültségből ered, stressz miatt alakul ki, ilyenkor a mozgás segít a zavaró gondolatok, feszítő problémák elűzésében. Kutatások szerint a szexnek is hihetetlenül jó feszültségoldó hatása van, ezáltal megszüntetheti a fejfájást is.

Relaxáció, jóga

Ha sűrűn kínozza fejfájás, érdemes fokozatosan elsajátítania a nyugtató-lazító módszereket, fogásokat. Az autogén tréning (relaxációs gyakorlat), a jóga és a meditáció segíthet a fájdalom enyhítésében vagy akár megszüntetésében is.

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázsnak rengetek pozitív hatása van. Többek közt képes csökkenteni a fejfájás intenzitását, sőt mi több, még a gyomorpanaszokkal szemben is hatékonyan fellép.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A legfontosabb teendők stroke esetén

A legfontosabb teendők stroke esetén

Stroke esetén minden másodperc számít, ezért nagyon fontos a mielőbbi felismerés és az elsősegélynyújtás. Ezért alább összegezzük a legfontosabb tudnivalókat erről.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Összes cikk Egészség A-Z témában