Fejfájás ellen - Ezek a leghatásosabb tippek

Fejfájás ellen - Ezek a leghatásosabb tippek

Kapcsolódó tünetek:

A fejfájásnak több típusa van, az általános fejfájástól kezdve a migrénig, melyek kezelése gyökeresen eltérhet egymástól. A fejfájás sok esetben különböző egészségügyi problémák, betegségek egyik tünete lehet, ezért ha gyakran, rendszeresen, netán nagyon erősen fáj a feje, feltétlenül forduljon szakemberhez!

Bevált módszerek a fejfájás enyhítésére

Alkohol és kávéfogyasztás elhagyása

A fejfájás egyik legtipikusabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Ha fejfájás gyötri, ne igyon alkoholt, mert az csak súlyosbítja azt! Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik nem fogyasztanak kávét, fejfájás esetén segít a  egy csésze fekete. A rendszeresen kávézók ne próbálkozzanak ezzel, az ő esetükben a túlzott koffeinbevitel kiváltó ok is lehet, ugyanúgy, mint a koffeinelvonás.

Folyadékpótlás

Sok esetben a fejfájásnak egyszerűen az az oka, hogy nem iszunk elég folyadékot. Megelőzésképpen figyeljünk a megfelelő mennyiségű (legalább napi 2,5 liter) folyadék fogyasztására! Ha mégsem sikerült, és fáj a fejünk, próbáljunk meg elkortyolgatni fél liter vizet!

Forró fürdő, szauna és váltózuhany

A fejfájást enyhítheti, ha veszünk egy forró fürdőt: a meleg enyhíti a tenziós (a feszült, merev izmok okozta) fejfájást. A fürdővízbe tett rozmaringgal serkentheti a vérkeringést.

 

A Kneipp-fürdő - a váltott hideg-meleg lábfürdő -  jót tesz a migrénes panaszok megszüntetésére is, akárcsak a váltózuhany. A szaunázásnak nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van. Egy egyszerű fejfájás esetén igazi segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis kiváltó ok lehet.

Mozgás és szex

A rendszeres testi aktivitás (kocogás, futás, úszás, biciklizés) jó módszer a fejfájás megelőzésére, enyhítésére. A fejfájások nagy része ugyanis gyakran  feszültségből ered, stressz miatt alakul ki, ilyenkor a mozgás segít a zavaró gondolatok, feszítő problémák elűzésében. Kutatások szerint a szexnek is hihetetlenül jó feszültségoldó hatása van, ezáltal megszüntetheti a fejfájást is.

Relaxáció, jóga

Ha sűrűn kínozza fejfájás, érdemes fokozatosan elsajátítania a nyugtató-lazító módszereket, fogásokat. Az autogén tréning (relaxációs gyakorlat), a jóga és a meditáció segíthet a fájdalom enyhítésében vagy akár megszüntetésében is.

2017. március 9.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek