Fejfájás ellen – Ezek a leghatásosabb tippek

2017. március 9.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Összeszedtük a legjobb tippeket, melyekkel enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat!

A fejfájásnak több típusa van, az általános fejfájástól kezdve a migrénig, melyek kezelése gyökeresen eltérhet egymástól. A fejfájás sok esetben különböző egészségügyi problémák, betegségek egyik tünete lehet, ezért ha gyakran, rendszeresen, netán nagyon erősen fáj a feje, feltétlenül forduljon szakemberhez!

Bevált módszerek a fejfájás enyhítésére:

Alkohol és kávéfogyasztás elhagyása

A fejfájás egyik legtipikusabb kiváltó oka az alkoholfogyasztás. Ha fejfájás gyötri, ne igyon alkoholt, mert az csak súlyosbítja azt! Kutatások bizonyították, hogy azok között, akik nem fogyasztanak kávét, fejfájás esetén segít a  egy csésze fekete. A rendszeresen kávézók ne próbálkozzanak ezzel, az ő esetükben a túlzott koffeinbevitel kiváltó ok is lehet, ugyanúgy, mint a koffeinelvonás.

Folyadékpótlás

Sok esetben a fejfájásnak egyszerűen az az oka, hogy nem iszunk elég folyadékot. Megelőzésképpen figyeljünk a megfelelő mennyiségű (legalább napi 2,5 liter) folyadék fogyasztására! Ha mégsem sikerült, és fáj a fejünk, próbáljunk meg elkortyolgatni fél liter vizet!

Forró fürdő, szauna és váltózuhany

A fejfájást enyhítheti, ha veszünk egy forró fürdőt: a meleg enyhíti a tenziós (a feszült, merev izmok okozta) fejfájást. A fürdővízbe tett rozmaringgal serkentheti a vérkeringést.

A Kneipp-fürdő – a váltott hideg-meleg lábfürdő –  jót tesz a migrénes panaszok megszüntetésére is, akárcsak a váltózuhany. A szaunázásnak nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van. Egy egyszerű fejfájás esetén igazi segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis kiváltó ok lehet.

Mozgás és szex

A rendszeres testi aktivitás (kocogás, futás, úszás, biciklizés) jó módszer a fejfájás megelőzésére, enyhítésére. A fejfájások nagy része ugyanis gyakran  feszültségből ered, stressz miatt alakul ki, ilyenkor a mozgás segít a zavaró gondolatok, feszítő problémák elűzésében. Kutatások szerint a szexnek is hihetetlenül jó feszültségoldó hatása van, ezáltal megszüntetheti a fejfájást is.

Relaxáció, jóga

Ha sűrűn kínozza fejfájás, érdemes fokozatosan elsajátítania a nyugtató-lazító módszereket, fogásokat. Az autogén tréning (relaxációs gyakorlat), a jóga és a meditáció segíthet a fájdalom enyhítésében vagy akár megszüntetésében is.

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki azonnal antibiotikumokat követel, amikor kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és olyanok is vannak, akik szerint ez a betegség egyáltalán nem veszélyes. A z influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

limfóma tünetei

A limfómák kialakulása és tünetei

A limfómáról sokan talán nem tuják, hogy nem más, mint a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. Több formája létezik, melyekre általában igaz, hogy ha nem fedezik fel őket időben, a betegség könnyen továbbterjed nem csak a nyirokszöveteket érintve, hanem a test más szerveit is. De mit is kell tudni a limfómák kialakulásáról és hogyan lehet őket felismerni?

Mérgezés gyerekeknél – Típusok, tünetek és a teendők!

Mérgezés gyerekeknél – Típusok, tünetek és a teendők!

A gyerekek felfedezési folyamatának része, hogy a kezükbe, és sokszor a szájukba is vesznek dolgokat. Természetesen ők még nem is tudják, hogy mit nem szabad a szájukba venni, vagy ha tudják, akkor is képesek kísérletezni ezekkel. Képesek még a nagyon rossz ízű dolgokat is lenyelni, ezért fontos, hogy odafigyeljünk, miket és hol tartunk otthon a háztartásban.

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

A légkondi veszélyei

A klímaberendezések esetében nem csak vásárláskor kell a minőségre hangsúlyt fektetni, hanem a megfelelő és szakszerű karbantartásra is szükséges odafigyelni, arra időt és pénzt szánni. A klíma helytelen használata átmeneti, de akár tartós egészségkárosodáshoz is vezethet.

Összes cikk Egészség A-Z témában