Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

2018. szeptember 21.

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

Fájdalom csecsemőkorban - Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban - Mi fáj a babának?

Tünet: Kisbabánk húzza, csipkedi a fülét

Ez a tünet utalhat arra, hogy gyermekünk nyomást érez a fülén, ami egy esetleges megfázás jele is lehet. De akár egy középfülgyulladás is állhat a háttérben. Utóbbi esetén valószínűleg nagyon magas hangon sír vagy üvölt a kisbabánk, továbbá láza is van. Mindenféleképp keressük fel a gyerekorvosunkat, ha ezeket a jeleket tapasztaljuk.

Az előbb említett okokon kívül az a lehetőség is fennáll, hogy épp nő a baba foga, és a fájdalom kisugároz a fülére. Ebben az esetben figyeljük meg, hogy rágcsálja-e az ujjait, ínye meg van-e dagadva, ki van-e pirosodva, vagy látunk-e esetleges kezdetleges fogacskákat.

Tünet: Kisbabánk az ujjaival nyomkodja a homlokát, a halántékát

Ebben az esetben lehet, hogy fáj a gyermekünk feje. Utóbbit okozhat akár egy meghűlés, egy vírusos fertőzés, allergia, túl kevés folyadékbevitel, éhség, de a kevés pihenés és alvás is.

Tünet: Kisbabánk simogatja vagy fogja a hasát

A hasfájást gyakran egy esetleges gyomor- vagy bélrendszeri fertőzéssel hozzák összefüggésbe, azonban ebben az esetben ez mindig hasmenéssel és/vagy hányással társul. Ezen kívül puffadás vagy valamilyen élelmiszerérzékenység is állhat a háttérben. Legrosszabb esetben a vakbélgyulladás sem kizárható. Amennyiben a babánk vizeletének erős, intenzív szaga van, akkor a hasfájás húgyúti fertőzésre is utalhat.

Ha azonban a szülő nem igazodik el a baba jelzésein, vagy a kicsi hosszan sír, feltétlenül keresse fel vele a gyerekorvost.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BEBA OPTIPRO Junior 1 tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer 12. hónaptól 600g

    BEBA OPTIPRO Junior 1 tejalapú anyatej-kiegészí...

    <div class="summary"> <p>Tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer. A kisgyermekeknek, még  1 éves kor felett is napi 500 ml, azaz kb. két pohárnyi tejalapú táplálékra van szükségük. Azonban a szokványos tehéntejet a gyermekorvosok szakmai ajánlása alapján a gyermek 3 éves koráig érdemes elkerülni, mert összetétele nem mindenben megfelelő a kisgyermekek számára.</p> <p><strong>A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Ajánlott napi mennyiség: 500ml.</strong></p> </div> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div>

    2 899 Ft
Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában