Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

2018. szeptember 21.

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

Fájdalom csecsemőkorban - Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban - Mi fáj a babának?

Tünet: Kisbabánk húzza, csipkedi a fülét

Ez a tünet utalhat arra, hogy gyermekünk nyomást érez a fülén, ami egy esetleges megfázás jele is lehet. De akár egy középfülgyulladás is állhat a háttérben. Utóbbi esetén valószínűleg nagyon magas hangon sír vagy üvölt a kisbabánk, továbbá láza is van. Mindenféleképp keressük fel a gyerekorvosunkat, ha ezeket a jeleket tapasztaljuk.

Az előbb említett okokon kívül az a lehetőség is fennáll, hogy épp nő a baba foga, és a fájdalom kisugároz a fülére. Ebben az esetben figyeljük meg, hogy rágcsálja-e az ujjait, ínye meg van-e dagadva, ki van-e pirosodva, vagy látunk-e esetleges kezdetleges fogacskákat.

Tünet: Kisbabánk az ujjaival nyomkodja a homlokát, a halántékát

Ebben az esetben lehet, hogy fáj a gyermekünk feje. Utóbbit okozhat akár egy meghűlés, egy vírusos fertőzés, allergia, túl kevés folyadékbevitel, éhség, de a kevés pihenés és alvás is.

Tünet: Kisbabánk simogatja vagy fogja a hasát

A hasfájást gyakran egy esetleges gyomor- vagy bélrendszeri fertőzéssel hozzák összefüggésbe, azonban ebben az esetben ez mindig hasmenéssel és/vagy hányással társul. Ezen kívül puffadás vagy valamilyen élelmiszerérzékenység is állhat a háttérben. Legrosszabb esetben a vakbélgyulladás sem kizárható. Amennyiben a babánk vizeletének erős, intenzív szaga van, akkor a hasfájás húgyúti fertőzésre is utalhat.

Ha azonban a szülő nem igazodik el a baba jelzésein, vagy a kicsi hosszan sír, feltétlenül keresse fel vele a gyerekorvost.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Fáj a feje, de épp nincs Önnél gyógyszer? Akkor próbálja ki az alábbi tippeket, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Az amerikai Migrén Kutató Alapítvány felmérései szerint a krónikus migrénben szenvedők 85 százaléka nő, a statisztikai adatokat látva pedig kutatók most vizsgálni kezdték azt is, vajon mi az oka a jelenségnek.

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

A fejfájás sosem kellemes dolog, azonban ha rendszeressé válik, az már igazán nyugtalanító tud lenni. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz. Cikkünkben most összeszedtünk 6 dolgot, amelyekre sűrű fejfájásunk utalhat.

Hasi fájdalmak és ami mögöttük áll

Hasi fájdalmak és ami mögöttük áll

Néha mindannyian fájlaljuk hasunkat. Nincs is ebben semmi különös a karácsonyi ételmaratont vagy egy-egy zsírosabb fogás elfogyasztását követő kellemetlen percekben. Azonban vannak bizonyos hasi bántalmak, melyeket nem jó ötlet figyelmen kívül hagyni.

5 természetes fájdalomcsillapító

5 természetes fájdalomcsillapító

Mutatunk néhány természet nyújtotta fájdalomcsillapítót, melyet bármikor használhat, és nagy valószínűséggel otthonában is megtalál.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában