Ezek a béta-glükán pozitív egészségügyi hatásai

Miért fontos a béta-glükán?

Kapcsolódó tünetek:

A béta-glükán egy természetes szénhidrát – pontosabban sok glukózból lineárisan felépülő poliszacharidok összessége –, ami pozitívan hat az egészségünkre. Legfőbb előnye, hogy segíti az immunrendszer működését, illetve csökkentheti a koleszterinszintet és a vérrögképződés kockázatát. Hozzájárul az érfalak rugalmasságához, így szabályozza a vérnyomást, mérsékelve a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt krónikus betegség esetén különösen ajánlott. Fő forrásai az élesztő, a gabonakorpa és a gombák.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a béta-glükán jótékony hatásait és az étrendbe való beépítésének lehetséges módjait.

Miben található béta-glükán?

A megfelelő béta-glükán pótlás mindenkinek ajánlott, aki szeretné megtartani vagy fokozni az immunrendszere aktivitását. Ez a szénhidrát növények, baktériumok, gombák sejtfalának alkotója. Vannak oldhatatlan és oldható formái – előbbieknek élénkebb a biológiai aktivitásuk, tehát összességében hatásosabbnak lehet őket mondani.

Érdekesség, hogy korábban magasabb volt a táplálékaink béta-glükán tartalma, de az élelmiszeripari higiéniai előírásai és a gombaölő szerek terjedése jelentősen lecsökkentette azt. Ugyanakkor egyre több olyan környezeti hatás ér minket, ami negatívan befolyásolja a szerveztünk védekezőképességét.

Élesztő

Leghatékonyabb forrása az egyszerű élesztő (Saccharomyces cerevisiae) sejtfala. Élesztőt nem csupán a magas béta-glükán tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert tele van B-vitaminokkal, tehát jót tesz az idegrendszernek, az anyagcserének, valamint a haj, a bőr és a köröm szépségének.

Gabonakorpa

Az árpakorpa és a zabkorpa is kitűnő béta-glükán forrás, ráadásul emellett magnéziummal, foszforral, káliummal és B-vitaminnal látja el az emberi szervezetet.

Tengeri fűfélék

Noha a tengeri moszatok – természetes élőhelyüknél fogva – nem tartoznak a Magyarországon közismert élelmiszerek közé, fontos megemlíteni őket, ha a béta-glükán hatásairól beszélünk, mert remek forrásnak számítanak. A tengeri fűféléket tartalmazó étrendkiegészítők nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek.

Gombák

A sütőélesztőben és a gombákban bőségesen előfordulnak béta-glükánokat tartalmazó molekulák, amelyek serkentik a szervezet védekező mechanizmusát.

Étrendkiegészítők

Ennek a természetes szénhidrátnak több formája is létezik. Az élesztőben és a gombában előforduló béta-1-3/1-6-glükánokat hatásosabbnak tartják, mint a zabban és az árpában lévő béta-1-3/1-4-glükánokat. (A számok itt az egyes glukóz molekulák egymáshoz kapcsolódását jelzik, amelyek szerepet játszanak a vegyület elágazásaiban is.) A táplálékkiegészítőkben általában 1-3/1-6 elágazású molekulákat használnak tisztított és stabilizált formában, mert ezekből kisebb mennyiség is elegendő lehet naponta.

Több klinikai vizsgálat is alátámasztotta már, hogy az élesztősejtből kivont béta-glükánok immunológiai szempontból sokkal erősebb hatásúak, mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok, ami az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható. Ebből következik, hogy a magasabb hatóanyagtartalom nem feltétlenül jelent nagyobb hatásfokot a béta-glükán tartalmú étrendkiegészítőknél: a magas dózis nem befolyásolja az immunrendszer aktivitását, sokkal inkább a feldolgozási eljárás számít, továbbá a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája. 10 mg vagy annál is kevesebb jó minőségű hatóanyag többet ér, mint 100 mg kevésbé jó minőségű.

A felszívódást nagyban befolyásolja az adott készítmény többi összetevője is. A béta-glükános étrendkiegészítők gyakori komponense a szerves szelén és a C-vitamin.

Miben van sok béta-glükán?

Ezek a béta-glükán hatásai

Vegyük sorra, hogy milyen egészségügyi előnyök miatt érdemes béta-glükánokat fogyasztani!

Erősíti az immunrendszert

Immunrendszerünk folyamatosan dolgozik, hiszen védi a szervezetünket a különböző káros külső és belső hatásokkal szemben. A béta-glükánok rendszeres fogyasztása segít védekezni a vírusos és bakteriális eredetű megbetegedésekkel (például légúti fertőzésekkel) szemben is.

Csökkentheti a betegségek kockázatát

A béta-glükán feldolgozásában kulcsszerepet játszanak a makrofágok és az immunrendszer egyéb sejtjei, ami olyan erőteljes immunstimulációt jelent, hogy ellenállóbbá válunk a fertőzésekkel szemben, és könnyeben győzhetjük le a betegségeket.

Fokozza az állóképességet

Azoknak, akik fokozott fizikai igénybevételnek vannak kitéve, esetleg betegség vagy műtét utáni felépülési fázisban vannak, kiemelten fontos a béta-glükán fogyasztása, hiszen az növeli az állóképességet.

Támogatja a bélflóra egészséges működését

A bélflóra egyensúlya szoros összefüggésben áll az általános egészségi állapottal. A béta-glükánt tartalmazó élelmiszerek többi természetes összetevője is támogatja a tápanyagok megfelelő felszívódását – mind az élesztő, mind pedig a gabonakorpa rendszeres fogyasztása ajánlott ilyen céllal.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A béta-glükán fogyasztásának egyik leggyakoribb indikációja a magas koleszterinszint, ami sajnos állandó szív- és érrendszeri kockázatot jelent. Főleg az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok mérsékelhetik a koleszterinszintet úgy, hogy gátolják az étrendi koleszterin felszívódását. Tanulmányok igazolják, hogy az élesztőből kivont béta-glükán már 7-8 hét alatt is 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet.

Javítja a stressztűrő képességet

A stressz és az ellene vívott harc a mindennapi életünk része. Mivel a stressz serkenti a kortizol nevű hormon termelődését, sajnos állandó jelleggel gyulladást idézhet elő a szervezetben, ezért alakulhatnak ki az úgynevezett stresszbetegségek. A béta-glükán gyulladáscsökkentő hatása viszont segít ennek a leküzdésében.

Segít az étkezés utáni vércukorszint szabályozásában

Étkezés után – a bevitt szénhidrátok mennyiségétől és minőségétől függően – megemelkedik a vércukorszint. Bizonyos betegségek és állapotok esetén (mint például a cukorbetegség vagy az inzulin-rezisztencia) ez az emelkedés gyorsabb ütemű és erőteljesebb lehet, ami megviseli a szervezetet. Az egészséges vércukorszint élérése és megtartása mindenki számára egyaránt fontos, ám azoknak, akiknek kiemelten figyelniük kell erre, különösen sokat segíthetnek a béta-glükánok.

Gyorsítja a csontvelő regenerációját

Ez kifejezetten a kemo- és sugárterápián átesett betegek számára lehet előnyös, mivel gyorsíthatja a csontvelő regenerációját, ami mérsékelheti a kellemetlen mellékhatásokat.

Daganatellenes hatású

A táplálék vagy étrendkiegészítő útján bevitt, élesztőből származó béta-glükánokat a makrofág fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Tudományosan bizonyított tény, hogy ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amik aktiválják és képessé teszik a komplement 3 receptorral (CR3) rendelkező fehérvérsejt-típusokat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

Segíthet a bőrbetegséggel élőknek

Sokak életét keserítik meg krónikus bőrbetegségek. A béta-glükánok többek között az ekcémában vagy az atópiás dermatitiszben szenvedők állapotának javításához is hozzájárulnak.

A béta-glükén hasznai

Mennyi béta-glükánra van szükségünk?

Természetes forrásból nem lehet túladagolni a béta-glükánt, így semmiképpen nem kell negatív következményekkel számolnunk. Étrend-kiegészítők útján nem érdemes napi 15 grammnál többet bevinni egészséges szervezet esetén, és nagy dózisban legfeljebb 8 hétig ajánlott a szedése. Azoknak, akik lábadozási fázisban vannak, vagy éppen fokozott igénybevételnek vannak kitéve, naponta akár 150-400 mg béta-glükán is hasznos lehet.

A béta-glükán gyerekeknek is ajánlott adni?

Mindezek fényében logikus a kérdés, hogy a béta-glükán gyerekeknek is hasznos-e. A válasz egyértelmű igen, elvégre ez a természetes poliszacharid az ő immunrendszerüket is erősíti, akik így nagyobb eséllyel kerülik el a vírusos megbetegedéseket, és ellenállóbbak lesznek az őszi-téli időszakban gyakori betegségekkel szemben is.

Egészséges étrenddel, a korábban felsorolt ételek és alapanyagok segítségével könnyedén a gyermekek mindennapi táplálkozásának részévé tehetjük a béta-glükánokat. Emellett akár speciális, kifejezetten gyerekek számára ajánlott étrendkiegészítők adagolását is megfontolhatjuk: ezek általában olyan, akár 1 éves kortól kezdve adható multivitaminok, amelyeken külön feltüntetik a béta-glükánoknak köszönhető immunerősítő hatást, ami gyakorlatilag védőpajzsot nyújt a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben.

Összegzés

A béta-glükán egy olyan természetes, sok glukóz egységből álló poliszacharid, ami pozitívan hat az emberi szervezet működésére. Segíti az immunrendszer működését, illetve csökkentheti a koleszterinszintet és a vérrögképződés kockázatát. Hozzájárul az érfalak rugalmasságához, így szabályozza a vérnyomást, mérsékelve a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt krónikus betegség esetén különösen ajánlott. Fő forrásai az élesztő, a gabonakorpa és a gombák. Érdekesség, hogy korábban magasabb volt a táplálékaink béta-glükán tartalma, de az élelmiszeripari higiéniai előírásai és a gombaölő szerek terjedése jelentősen csökkentette azt, ami előnytelen a szervezetünk számára.

Vannak oldhatatlan és oldható formái – előbbieknek élénkebb a biológiai aktivitásuk, tehát összességében hatásosabbnak lehet őket mondani. Ami az étrendkiegészítők hatékonyságát illeti, az élesztősejtből kivont béta-glükánok immunológiai szempontból sokkal erősebb hatásúak, mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok. A felszívódást nagyban befolyásolja az adott készítmény többi összetevője is. A béta-glükános étrendkiegészítők gyakori komponense a szerves szelén és a C-vitamin. Gyerekek számára is ajánlott a rendszeres béta-glükán pótlás, mert így nagyobb eséllyel kerülik el a vírusos megbetegedéseket, és ellenállóbbak lesznek az őszi-téli időszakban gyakori betegségekkel szemben is.

2023. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek