Legyengült gyermeke immunrendszere? Így erősítheti vissza!

Legyengült gyermeke immunrendszere? Így erősítheti vissza!

A legyengült immunrendszer jelei

A fertőzést, betegséget okozó kórokozókkal szembeni védekezés első védelmi vonalát a bőr, a nyálkahártya, a gyomorsav, a bélflóra hasznos baktériumai képezik. Ha ezek nem képesek kivédeni a támadást, a küzdelem sejtszinten folytatódik tovább: a fehérvérsejtek különböző csoportjai az egész testben radarként keresik a kórokozókat. Ha betolakodóra bukkannak, elpusztításukra elkezdenek különböző anyagokat termelni, segítségül hívnak más sejteket is. Ha azonban az immunrendszer legyengül, a kezdetben csak enyhébb lefolyású betegségeket egyre súlyosabbak váltják fel.

Ha a következő jeleket tapasztaljuk gyermekünknél, biztosan erősítésre szorul immunrendszere:

  • Ha még ki sem gyógyult a megfázásból, máris újra náthás, esetleg még az influenza is elkapja
  • Ha egy kevésbé súlyos lefolyású betegségből is képtelen kigyógyulni
  • Ha egymás után kapja az antibiotikum-kúrákat
  • Ha állandóan fáradt, nincs energiája, kedvetlen
  • Ha allergiás (ételallergia és intolerancia), szénanáthája van

Így erősítsük az immunrendszert!

1. Egészséges életmóddal

A gyermek életkorának megfelelő mennyiségű mozgással, ami nem egyenlő az élsporttal és a különórákkal, hanem a szabadban, friss levegőn történő kötetlen játékot pl. futkározást, biciklizést jelenti. Az oviban, iskolában a gyerekek gyakran nem mozognak eleget, ráadásul a feszített időbeosztás komoly stresszt is jelent nekik.

2. Immuntámogató ételekkel

Az immunrendszer erősíthető tápanyagban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, immuntámogató étrenddel. Magas fokon való hőkezelés helyett a zöldségeket inkább pároljuk, így őrizhetjük meg bennük a legtöbb tápanyagot. Mivel az immunrendszer 70 százaléka a bélflórában található, gondoskodjunk védelméről probiotikummal.

3. Megfelelő öltözködéssel

A vírusok és a szövődményekért felelős baktériumok elleni védekezést segíthetjük az évszaknak megfelelő, réteges öltözékkel. Az sem jó, ha túlöltöztetjük a gyereket!

4. Napirenddel

A napirendünk igazodjon az egészséges biológiai ritmusunkhoz! Az alvás mennyisége és minősége – az időben fekvés és az éjszakázás mellőzése-, a rendszeres – a nap folyamán körülbelül ugyanakkor történő- étkezések jótékonyan hatnak az immunrendszerre.

5. Bizonyos szokások bevezetésével

Legyen természetes, hogy a rendszeres kézmosás része a napi rutinnak, ha szükséges, fújjunk orrot, illetve zsebkendőbe köhögjünk és tüsszentsünk. Tanítsuk meg gyermekünknek a helyes orrfújási technikát és használjunk fiziológiás sóoldatot az orrüregek tisztítására!

2016. október 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink