Égető gyomorbajok – amit a refluxról tudni érdemes

Égető gyomorbajok – amit a refluxról tudni érdemes

Kapcsolódó tünetek:

Maró, savas, égető érzés a gyomorban és a nyelőcsőben – ezek a reflux legismertebb tünetei, amelyeket egyre többen és egyre gyakrabban tapasztalnak, de előfordulhat puffadás, alvászavar, mellkasi fájdalom, krónikus köhögés és még fülfájás is. Ha bármelyik előbb felsorolt tünet tartósan fennáll, mindenképp fel kell keresni a háziorvost, aki a megfelelő szakrendelőbe irányítja a beteget!  

A reflux bármely életkorban kiterjedt tünetekkel jelentkezhet, a felnőttek 20–30 százalékát érinti. Kialakulását okozhatja gyomorsavtúltengés, a gyomorszáj nem megfelelő záródása, a haskörfogat növekedése, de lehet gyógyszerek mellékhatása is. Az úgynevezett gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlásával jár. 

A refluxbetegség gyakori oka az elhízás. Tudományos vizsgálatban is igazolták, hogy kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél magasabb a páciens testtömeg-indexe (BMI). Nagy családi étkezések után gyakori tanács, hogy „dőlj le egy kicsit”, ám ez sem hoz enyhülést, mert a vízszintes helyzetbe kerülő gyomor felől még nagyobb nyomás helyezkedik a nyelőcső záróizmaira, így a savas gyomortartalom visszaáramlása is fokozódik. 

A gyomor tűzoltói  

Alapvetően a refluxbetegség kezelésére több lehetőség is rendelkezésre áll. Elsőként nagyon fontosak és kiemelendőek az életmódbeli tanácsok, azaz érdemes átnézni és változtatni a káros étkezési szokásokon, túlsúly esetén pedig megfontolandó lehet a fogyókúra, de a dohányzás abbahagyása is segíthet a tünetek enyhítésében. Az életmódbeli változások mellett gyógyszeres lehetőségek is rendelkezésre állnak, több fajta gyógyszercsoport is segíthet, melyeknek működési mechanizmusai eltérőek. Ilyen gyógyszerek a savlekötők (ún.: antacidumok), alginát készítmények, H2RA-k (hisztamin-2 receptor antagonista) és a protonpumpagátlók.  

Hatásukat tekintve a savközömbösítő készítmények rövid ideig hatásosak, míg a hisztamin-2-receptor blokkolók a savtermelést fékezik meg és hatásuk 1,5-2 óra után észlelhető és nagyjából 8-12 órán keresztül tart.   Azonban utóbbi készítményekkel szemben kialakuló tolerancia miatt, így használatuk rövid távon javasolt.  

A negyedik gyógyszerkészítmény-család a nyugati világban 3. leggyakrabban eladott készítmények az ún. protonpumpagátlók, melyek hatékonyan gátolják a gyomorsav termelődését, csökkentve ezáltal a refluxos panaszokat. Megjelenésük óta a sav okozta betegségek alapvető gyógyszerei és hatékonyabban gátolják a gyomorsav-szekréciót, mint a hisztamin-2-receptor blokkolók9 Ilyen hatóanyag az omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol és az ezomeprazol. Az imént felsorolt készítményeknél fontos, hogy étkezés előtt javasolt bevenni a nagyobb hatékonyság érdekében. Hatásuk a bevételt követően néhány óra alatt alakul ki és a teljes savgátló-képességét pedig 4-5 nap alatt érik el.  

Mint minden gyógyszer alkalmazása során, ezen készítmények esetében sem árt az óvatosság és ügyelni kell arra, milyen más készítményekkel történő együtt szedése nem javasolt. Ebben minden esetben a betegtájékoztató elolvasása vagy az orvossal, gyógyszerésszel történő konzultáció tud segítséget nyújtani. Hosszútávú szedés esetén pedig mindenképp konzultáljon orvosával!  

 

Támogatott tartalom:  

KRKA Magyarország Kereskedelmi Kft.  

Dunavirág utca 2-6., 3. torony, 6. emelet  

HU - 1138 Budapest  

Branding content három terméke:  

2024. május 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink