- 500 g Mascarpone
- 400 g Nutella
- 400 ml tejszín
- 200–300 g darált keksz
- vaj
- 1,5 dl tej
- Összekeverjük a Mascarponét és a Nutellát, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá felvert tejszínt.
- A darált kekszből, olvasztott vajból és a tejből elkészítjük a tortaalapot, tortaformába tesszük, ráöntjük a krémet, és kész is vagyunk.
- A kekszet ízlés szerint variálhatjuk (zabkeksz, csokis keksz, háztartási keksz), a krémet pedig laktózmentesen is el lehet készíteni.
- 40 dkg törhető csokoládé
- 3 evk. olaj
- 250 g kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 dl ásványvíz
- 2 tojás
- 250 g liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 evk. kakaópor
- 100 g kókuszreszelék
- vaj
- zsemlemorzsa
- 190 Celsius-fokra előmelegítjük a sütőt.
- Egy 22 cm-es kuglóf formát kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk.
- A csokoládét durva darabokra törjük.
- Az olajat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az ásványvízzel. A tojásokat egyenként felütjük, és belekeverjük a cukros olajba.
- Egy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a kakaót és a kókuszreszeléket. Ezt apránként a habos-tojásos masszához adjuk, majd belekeverjük a durva darabokra vágott csokit.
- A masszát a formába töltjük. A süteményt azonnal a sütő közepére téve 1 órán át sütjük. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.
- 2 tojás
- 2 kanál víz
- 10 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaó
- fél sütőpor
- 3x15 dkg csokoládé (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki)
- 3x28 dkg habtejszín
- 3x5 g zselatin
- A tojássárgát keverjük ki a cukorral és a vízzel.
- A lisztből vegyünk ki egy csapott evőkanállal, keverjük hozzá a kakaót és a sütőport.
- A tojásfehérjét verjük habbá egy pici sóval, és a szárazanyaggal felváltva lazán keverjük a tojássárgájához.
- Öntsük 22 cm átmérőjű tortaformába, és légkeveréses sütőben 160 Celsius-fokon, tűpróbáig süssük. Hűlés után szedjük ki a formából, amit elmosás után béleljünk sütőpapírral és helyezzük vissza rá a tortalapot.
- A krémhez a zselatint áztassuk be kevés vízben.
- Az étcsokit olvasszuk fel gőz felett 12 dkg tejszínben. Amikor egynemű, olvasszuk folyóssá a zselatint (Vigyázat! Nehogy forrjon, épp folyós legyen.), keverjük a csokis masszához és hűtsük szoba-hőmérsékletűre.
- Ekkor verjünk habbá 16 dkg tejszínt, ezt is keverjük a csokis masszához és öntsük a piskótalapra. Hűtőszekrényben kb. 20 perc alatt megdermed.
- Jöhetnek a következő rétegek: a tejcsoki, majd a végén a fehér csoki.
2020. július 22.