Édes receptek a csokoládé ünnepére

Édes receptek a csokoládé ünnepére
A népszerű édességet évente többször is megünnepeljük: július 7-i, július 11-i, de szeptemberi és októberi dátumokról is találhatunk információt a világhálón. De bármelyik napot is válasszuk, az alábbi finomságok elkészítésével méltó módon tiszteleghetünk a csokoládé előtt. Persze, igazából különösebb apropó sem kell hozzá... Kollégáink receptjeit ajánljuk szeretettel. Dr. Zempléni Szabolcs – Borostyán gyógyszertár Egyszerű csokoládétorta Hozzávalók:
  • 500 g Mascarpone
  • 400 g Nutella
  • 400 ml tejszín
A torta alaphoz:
  • 200–300 g darált keksz
  • vaj
  • 1,5 dl tej
Elkészítés:
  1. Összekeverjük a Mascarponét és a Nutellát, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá felvert tejszínt.
  2. A darált kekszből, olvasztott vajból és a tejből elkészítjük a tortaalapot, tortaformába tesszük, ráöntjük a krémet, és kész is vagyunk.
  3. A kekszet ízlés szerint variálhatjuk (zabkeksz, csokis keksz, háztartási keksz), a krémet pedig laktózmentesen is el lehet készíteni.
Kis Alexandra – Szinyei Gyógyszertár Csodás csokis kuglóf Hozzávalók:
  • 40 dkg törhető csokoládé
  • 3 evk. olaj
  • 250 g kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl ásványvíz
  • 2 tojás
  • 250 g liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 evk. kakaópor
  • 100 g kókuszreszelék
  • vaj
  • zsemlemorzsa
Elkészítés:
  1. 190 Celsius-fokra előmelegítjük a sütőt.
  2. Egy 22 cm-es kuglóf formát kivajazunk és zsemlemorzsával beszórunk.
  3. A csokoládét durva darabokra törjük.
  4. Az olajat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és az ásványvízzel. A tojásokat egyenként felütjük, és belekeverjük a cukros olajba.
  5. Egy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a kakaót és a kókuszreszeléket. Ezt apránként a habos-tojásos masszához adjuk, majd belekeverjük a durva darabokra vágott csokit.
  6. A masszát a formába töltjük. A süteményt azonnal a sütő közepére téve 1 órán át sütjük. A kuglófot rácsra borítva hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintjük.
A BENU-központ ajánlásával Csokimousse-torta Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 2 kanál víz
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • fél sütőpor
  • 3x15 dkg csokoládé (étcsoki, tejcsoki, fehér csoki)
  • 3x28 dkg habtejszín
  • 3x5 g zselatin
Elkészítés:
  1. A tojássárgát keverjük ki a cukorral és a vízzel.
  2. A lisztből vegyünk ki egy csapott evőkanállal, keverjük hozzá a kakaót és a sütőport.
  3. A tojásfehérjét verjük habbá egy pici sóval, és a szárazanyaggal felváltva lazán keverjük a tojássárgájához.
  4. Öntsük 22 cm átmérőjű tortaformába, és légkeveréses sütőben 160 Celsius-fokon, tűpróbáig süssük. Hűlés után szedjük ki a formából, amit elmosás után béleljünk sütőpapírral és helyezzük vissza rá a tortalapot.
  5. A krémhez a zselatint áztassuk be kevés vízben.
  6. Az étcsokit olvasszuk fel gőz felett 12 dkg tejszínben. Amikor egynemű, olvasszuk folyóssá a zselatint (Vigyázat! Nehogy forrjon, épp folyós legyen.), keverjük a csokis masszához és hűtsük szoba-hőmérsékletűre.
  7. Ekkor verjünk habbá 16 dkg tejszínt, ezt is keverjük a csokis masszához és öntsük a piskótalapra. Hűtőszekrényben kb. 20 perc alatt megdermed.
  8. Jöhetnek a következő rétegek: a tejcsoki, majd a végén a fehér csoki.
Tipp: Ha 26 cm-s tortaformával dolgozunk, akkor 3 tojásból készüljön az alap, a zselatin, a csoki és tejszín mennyiségét pedig szorozzuk 1,5-tel.
2020. július 22.