D-vitamin – 10 ok, amiért Önnek is szednie kellene!

2016. július 15.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége

Felsoroltunk tíz okot a legfontosabbak közül, amiért érdemes a D-vitamin bevitelre odafigyelni.

Miért alakul ki hiányállapot?

 • D-vitamin szükségletünket három forrásból fedezhetjük:
 • Napozással, az UV-sugarak hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ám a nyáron természetesen képződött tartalékokat nagyjából hat hét alatt fel is használjuk
 • Táplálkozással: D-vitaminban gazdagok a zsíros halak, a lazac, a tonhal és a tőkehal mája, valamint a tojás és a tejtermékek. Sajnos kevés D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk, illetve csak étrendi forrásból szinte lehetetlen a D-vitamin-szükségletet fedezni. Ősszel és télen megfelelő táplálkozás esetén is csupán 80 egységnyi D-vitamin juthat be a szervezetünkbe, szemben a jelenlegi, 2000 NE ajánlással.
 • A hiányállapot megelőzéséhez szükséges napi mennyiség megállapítása egy egyszerű vérvizsgálattal, már gyermekkorban is elvégezhető, ezt követően a szükséges D-vitamin-mennyiséget étrend-kiegészítő tabletta formájában ajánlott bevinni a szervezetbe.

Diet. Nutrition. Vitamins. Healthy Eating, Lifestyle. Close Up Of Happy Smiling Woman Taking Pill With Cod Liver Oil Omega-3 And Holding A Glass Of Fresh Water In Morning. Vitamin D, E, A Fish Oil Capsules.

10 ok, amiért fontos a D-vitamin

 • Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó, nemcsak a csontanyagcserében érvényesül, de az egyik legfontosabb génregulátor, az egészséges sejtfejlődéshez elengedhetetlen
 • A D-vitamin növeli a kalcium és a foszfát felszívódását és a csontokba való beépülését, erősebb csontozatot eredményez
 • Elégtelen D-vitamin-ellátottság következtében nő a szív és érrendszeri megbetegedések gyakorisága. A D-vitamin-hiányos területen élőkben gyakoribb a koszorúér-betegség és a magas vérnyomás. D-vitamin-hiányban a szívizominfarktus kockázata kétszer akkora, mint megfelelő D-vitamin-ellátottság mellett.
 • Hiánya gyengíti az immunrendszert és a téli hónapokban jelentkező influenza és más légúti fertőzések kialakulása részben a D-vitamin-hiánnyal is összefüggésbe hozható.
 • Szabályozza a sejtek növekedését, osztódását, differenciálódását, az immunvédelmet és a sejtek érési folyamatát
 • Finn kutatóorvosok megfigyelték, hogy D-vitamin-hiányos területeken a cukorbetegség gyakrabban fordul elő, és téli hónapokban, amikor a D-vitamin-hiány gyakoribb, romlik a 2-es típusú cukorbetegek állapota. Ez azért lehetséges, mert a D-vitamin- (és a kalcium-) bevitel befolyásolja az energia- és tápanyagbevitelt, az energia felhasználást, és szerepet játszik a testtömeg szabályozásában. A D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képződését és érését, hiánya megnöveli az elhízás, a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.
 • D-vitamin szükséges a pajzsmirigy normális működéséhez, hiánya alulműködéshez vezet, amelynek lehetséges következménye nőknél a rendszertelen menstruáció, a peteérés kimaradása, PCOS, meddőség.
 • D-vitaminra van szükség a szoptatáshoz is, mivel részt vesz a tej termelődését segítő és szabályozó prolaktin előállításában.
 • Részt vesz a bőr egészségének és ellenálló képességének megőrzésében, az allergiás ekcéma és az allergiás asztma kialakulásának megelőzésében
 • A megfelelő D-vitamin ellátottság jobb fizikai erőnlétet biztosít

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

A tél végeztével is kell szednünk multivitamint?

Lassan véget ér a tél, hamarosan elérkezik a tavasz, és a hőmérő higanyszála egyre magasabbra szökik. Annak érdekében, hogy ne betegen, ágyhoz kötve üdvözöljük ezt a gyönyörű évszakot, ajánlott a vitaminraktáraink feltöltése.

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

Túl sokszor beteg a gyerek? Így erősítse immunrendszerét!

6 bevált módszer, hogyan erősítheti gyermeke immunrendszerét.

A szükséges C-vitamin mennyiség

Tisztelt Gyógyszerész! Mennyi C- vitamin fogyasztása ideális?

Multivitamin mellett vitamin szedése javasolt?

Multivitamin mellett szabad más vitaminokat is szedni? (pl. C-vitamin, D-vitamin, stb.)

BENU Multivitaminok

Az iránt érdeklődök, hogy a BENU Multivitamint megvásárolhatom-e az Otp Egészségpénztári kártyámmal?