A csuklás rejtélye - Miért csuklunk és hogyan mulaszthatjuk el?

csuklás

Kapcsolódó tünetek:

A csuklás egy kellemetlen, a szervezet számára ráadásul teljesen haszontalan jelenség, amitől mindannyian szenvedtünk már életünkben. Van, hogy csak egy-két pillanatra tűnik fel, máskor pedig órákig, de előfordul, hogy napokig is tarthat. Utóbbi esetben már akár a háttérben álló rendellenességre, betegségekre is lehet gyanakodni és a csuklás eredete mindenképp kivizsgálást igényel. De mi is okozza tulajdonképpen? A csuklás voltaképp nem más, mint a rekeszizom akaratlan görcse, aminek során gyors belégzés jön létre. A jellegzetes hangjelenséget azért tapasztaljuk ilyenkor, mert a levegő a reflexesen záródó hangrésen keresztülpréselődik. A csuklást legtöbbször a gyomor és a belek izgatása okozza, ha teljesen ártalmatlan és egyszeri, akkor kiválthatja a gyomor feszülése, alkoholfogyasztás, stressz, nevetés, izgalom és hőmérsékletváltozás is. Ez a fajta csuklás idővel magától megszűnik, de ezt meggyorsíthatjuk házi praktikákkal is.

Elmulasztása

Sok olyan tippet kapunk csuklás esetén, melyek csak szokások, ám nem működnek.  Ami viszont valóban hasznos lehet, az az, ha néhány légzési ciklust kihagyunk, és a levegőt benntartjuk, vagy papírzacskóba lélegzünk. Ez azért működik, mert a magasabb vér-szén-dioxid-érték gátolja a rekesz aktivitását. Jó lehet még a gyors vízivás, vagy jégdarab, esetleg száraz kenyérdarab lenyelése, illetve a térdek mellkashoz szorítása. Utóbbi a rekeszizmot ingerli. A megijesztés pedig azért válik be, mert a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

Betegségekre is utalhat

Ha a csuklás kifejezetten sokáig, akár napokig tart, vagy gyakran visszatér, érdemes kivizsgáltatni azt, mi lehet az oka. Mert a csuklás jelezheti az idegeket ingerlő elváltozásokat és betegségeket, mint a tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, reflux, nyelőcsőfekély, szívburokgyulladás, szívinfarktus. De lehet a háttérben májbetegség, epegyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás is, vagy akár a rekeszizom-környékén elhelyezkedő daganat is.

Csuklást előidézhetnek még az idegrendszer különféle megbetegedései is, de okozhatja megváltozott vérösszetétel is, amit például alkoholizmus, veseelégtelenség, cukorbetegség vált ki. Ha a vizsgálatok az előbbieket nem magyarázzák, gyanakodhatunk pszichés eredetű okokra is.
2017. október 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek