5 étel, amivel megelőzhető a csontritkulás

2017. január 26.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

Szuperételek, melyek segítenek csontjaink egészségének megőrzésében.

csontritkulás megelőzése

Csontjaink egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag a kalcium, amelyből egy átlagos felnőttnek naponta 1000 mg-ra lenne szüksége. A sovány tej- és tejtermékek (a sajt és a joghurt), az olajos magvak és a sötétebb színű, leveles zöldségek, hüvelyesek, tofu tartalmazzák a legtöbb kalciumot, ezért jótékonyan hatnak a csontképződésre és a csontállomány egészségének megőrzésében is kiemelkedő szerepet kapnak. A túl sok só, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás viszont fokozza a kalcium-kiválasztódást, és akadályozza a kalcium hasznosulását a szervezetben, ezért ezeket a káros szokásokat érdemes elhagyni.

A kalciumon kívül ugyancsak fontos a megfelelő D-vitamin bevitel is, hiánya ugyanis felgyorsítja a csontritkulás folyamatát. A halak és a tojássárga ugyan tartalmaz D-vitamint, de az leginkább napfény hatására szintetizálódik az emberi szervezetben, ezért legalább húsz percet töltsünk minden nap a szabadban, hogy ezt a folyamatot elősegítsük!

Ezen kívül az alábbi ételek segítenek még csontjaink egészségének megőrzésében:

1. Zöldborsó

A zöldborsó rendkívül gazdag K-vitaminban, amely közvetve aktiválja a kalciummolekulákat serkető osteocalcin nevű fehérje működését. Ezen kívül tartalmaz még folátot és B6-vitamint, amelyek segítenek a kollagénnek beépülni a csontokba.

2. Brokkoli

Gazdag kalcium-, magnézium-, K-vitamin-, B6-vitamin-, C-vitamin és folátforrás. Csontjaink egészsége érdekében fogyasszuk rendszeresen!

3. Káposzta

K- és B6-vitaminban, valamint folátban gazdag növény. Emellett nagy mennyiségű kalciumot és C-vitamint is tartalmaz.

4. Spenót

Kalcium-, magnézium-, K- és B6-vitamin- valamint foláttartalma miatt nélkülözhetetlen alkotórésze kell legyen a táplálkozásunknak. Az ásványi anyagok hatékony felszabadulása érdekében fogyasztás előtt facsarjunk rá kis citromot!

5. Spárga

A spárga A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag, és sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat tartalmaz. Bővelkedik kalciumban, foszforban, vasban és káliumban.

+1 szuper étel: Zab

A zab az idegrendszer, a fogak, a csontok és az erek egészségéhez szükséges fehérjéket, vitaminokat (B-komplex, E) és ásványi anyagokat (kálium, kálcium, magnézium, fluor, szilícium) tartalmazó gabonaféle.

Férfimeddőség - 4 meglepő ok, ami meddőséget okozhat férfiaknál!

Férfimeddőség – 4 meglepő ok, ami meddőséget okozhat férfiaknál!

Hazánkban a meddőség mára minden ötödik párt érint. A meddőség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzőképessége folyamatosan csökken.

Agyfrissítő tippek - Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Agyfrissítő tippek – Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Íme néhány bevált módszer, illetve a 10 legjobb agyserkentő élelmiszer a szellemi fittségért 50 éves kor felett.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás népbetegség. Az idejében felismert betegség jól kezelhető, és így az életet veszélyeztető szövődmények is elkerülhetőek.

A csontritkulás megelőzése

Mi az, amit ön is megtehet egészsége érdekében?

Csontritkulás

A csontritkulás

Sokszor már csak akkor diagnosztizálják, amikor megtörtént az első csonttörés.

Összes cikk Csontritkulás témában