Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Ezért csökkenhet a nők szexuális vágya szülés után

Kapcsolódó tünetek:

A gyermekágyi időszakban – a szülést követő hat hétben – rengeteg új szituációban kell helytállniuk a szülőknek, és számos változáson mennek át. Az információáradat ellenére mégis nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen erre az időszakra felkészülni. Az extrém fáradtságról, az állandó aggodalmaskodásról mindenki be szokott számolni, de mi van életünk többi területeivel? Például a szexuális élettel? Minden úgy folytatódik, mint a terhesség előtt? Na, ez az, amiről a legkevesebben beszélnek, pedig rettentő gyakori, hogy a szülés után teljes mértékben megváltozik a szexuális életünk, sőt mi több, lehet, hogy egy ideig egyáltalán nem is kívánjuk a szexet. Feltevődik a kérdés, hogy ez miért van így. Íme, négy lehetséges magyarázat.
  1. Az anyuka érzelmi világa
Egy újszülöttnek 0-24-ben szüksége van gondoskodásra: vágyik az ölelésünkre, a szeretgetésünkre, vigyáznunk kell rá, etetnünk kell, a nap minden perce róla szól. Egy anyukának az élettere ezzel teljesen beszűkül. Emellett vannak, akik úgy érzik, szűkebb-tágabb környezetükből mindenki akar tőlük valamit, melynek nyomán egyáltalán nem marad idejük saját magukra, amire azonban szükségük lenne. Ez az érzés valószínűleg még abból az időszakból maradt meg, amikor nagy közösségekben éltek az emberek, és minden téren – a gyereknevelésben is – segítettek egymásnak. Manapság ez már kihalóban van, hiszen a legtöbb anyuka egész nap egyedül van gyermekével, amit sokan nagyon nehezen élnek meg. Ez pedig kihatással van a szexuális életükre is.
  1. Szülés utáni depresszió
Tíz nőből egyet érint a szülés utáni depresszió, sőt, egy kutatás megállapította, hogy 25 újdonsült apukából egy szintén depressziós lesz. Ennek a betegségnek a tünetei legtöbbször bűntudatban, reménytelenségben, saját magunk hibáztatásában és étvágytalanságban nyilvánulnak meg, továbbá az anyukák libidója is csökkenhet.
  1. A szülés fizikai hatásai
Teljesen nyilvánvaló, hogy egy szülés kihatással van a testünkre. A hüvelyi szülésen átesett nők 85 százaléka perineális fájdalmat tapasztal, ami a gátmetszés, de akár az aranyérnek is betudható. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek meddig tart a gyógyulás, de sok nőben feszültséget generál. Ez pedig akár ahhoz is vezethet, hogy fél ismét szexuális életet élni.
  1. Szoptatás
A szervezetünk a szülés után továbbra is azon dolgozik, hogy mindent meg tudjunk adni a babának. Így például olyan hormont termel, mely segíti a tejtermelést, megakadályozza, hogy idő előtt ismét teherbe essünk, továbbá csökkenti a libidót. Ebből látszik, hogy teljesen normális dolog, ha az anyuka egy ideig nem kíván nemi életet élni.
2019. november 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek