Így szabaduljunk meg a csirkebőrtől

2019. október 11.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Viszkető, piros dudorok vannak a bőrén, melyek egyszerűen nem akarnak eltűnni? Akkor elérkezett az idő, hogy kipróbálja az alábbi módszerek egyikét.

Így szabaduljunk meg a csirkebőrtől

Így szabaduljunk meg a csirkebőrtől

Mi a keratosis pilaris?

A keratosis pilaris – köznyelven csirkebőr – egy nagyon makacs esztétikai probléma, ami azonban nem jár orvosi kockázattal. Ettől függetlenül rettentő zavaró, hiszen testünk különböző részein – felkar, comb, fenék, arc – kicsi fehér dudorok, illetve piros pöttyöket eredményez. A tinédzserek felét érinti, míg a felnőttek kb. 40 százalékánál fordul elő.

A legtöbb esetben a száraz bőrűek érintettek, és a beépült keratin okozza, aminek egyébként védenie kellene a bőrt a fertőzésektől. Amennyiben valamilyen oknál fogva zavar lép fel a bőrmegújulási folyamatban, akkor a keratin eltömíti a szőrtüszőket, aminek következtében kialakul az úgynevezett csirkebőr. A dudorok különböző színűek lehetnek, a rózsaszíntől egészen a vörösig, továbbá mindig szimmetrikusan jelennek meg – például mindkét végtagon.

Kialakulásában központi szerepe van a vízhiánynak és a bőr sérült védőrétegének. Ebből kifolyólag tovább ronthat a helyzeten a száraz levegő, így nyáron kevésbé láthatóak a dudorok, míg télen sokkal feltűnőbbek.

Igazi gyógymód sajnos nem létezik a keratosis pilarisra, azonban több olyan kezelés, illetve módszer létezik, ami javíthat a kialakult állapoton.

A megfelelő bőrtisztítás

Mivel a keratin eltömíti a szőrtüszőket, nagyon lényeges, hogy rendszeresen eltávolítsuk az elhalt hámsejteket annak érdekében, hogy szebb legyen a bőrünk. A leghatásosabb termékek azok, melyekben megtalálhatóak a következő összetevők: szalicilsav, glikolsav, karbamid vagy ammónium-laktát. Ezen kívül a luffa szivacs használata is pozitívan hat.

Helyi kezelés

Miután a száraz bőr a legveszélyeztetettebb, nagyon fontos a megfelelő hidratálás. A megfelelő testápoló kiválasztása során figyeljünk annak összetevőire, hiszen a krém esetében is lényeges, hogy az tartalmazzon glikolsavat, alfa-hidroxi savat. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor kérjünk tanácsot bőrgyógyászunktól.

Professzionális hámlasztás

A professzionális hámlasztás érthető módon sokkal hatásosabb annál, mint amit mi otthon tudunk csinálni. Mivel ezen kezelés során különböző vegyszerekkel távolítják el az elhalt hámsejteket, nagyon fontos, hogy egy szakember végezze el. Egy ilyen kémiai hámlasztás után biztos, hogy látni fogjuk a javulást.

Lézeres szőrtelenítés

Ha az érintett területen sok szőr található, akkor a lézeres szőrtelenítés rengeteget javíthat az állapoton. A JAMA Dermatology nevű szaklapban publikáltak egy kutatást, amely során az érintettek egyik karját szőrtelenítették, a másikat nem. Ezután a bőrgyógyászok jelentős javulásról számoltak be a szőrtelenített kar állapotát illetően.

Helyes táplálkozás

A kiegyensúlyozott étkezés a keratosis pilaris esetén is rendkívül lényeges. Vigyünk be a szervezetünkbe például sok cinket, ami rengeteget segíthet, hogy egészséges maradjon a bőrünk. Együnk sok marha-, bárány- és csirkehúst, továbbá kagylót, tökmagot, spenótot, kókuszt, csicseriborsót, kesudiót, babot és étcsokoládét.

A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, de a védőoltásnak köszönhetően Magyarországon csak elvétve fordul elő.

Kullancs kiszedése szakszerűen

Kullancs kiszedése szakszerűen

Ha kirándulni voltunk a hétvégén, vagy egy parkban sétáltunk a kutyánkkal, esetleg csak kertészkedünk, mindig ajánlott este átvizsgálnunk magunkat, nehogy egy kullanccsal térjünk nyugovóra.

Lepkehimlő felnőttkorban

Lepkehimlő felnőttkorban

A lepkehimlő – latin nevén „Erythema infectiosum” – egy vírusbetegség. Ha gyerekként átesünk, esünk át rajta, életünk végéig immunissá válunk okozójával, a parvovirus B19-cel szemben. 

Tyúkszem A-tól Z-ig

Tyúkszem A-tól Z-ig

Kinek ne lett volna már tyúkszeme? Ez a fajta bőrelváltozás nem csupán a fájdalom miatt rettentő kellemetlen, de esztétikailag is zavaró. Tudjon meg többet kialakulása okairól, a tünetekről és a lehetséges kezelési módokról.

10 életmódtipp a pikkelysömör tüneteinek enyhítéséhez

10 életmódtipp a pikkelysömör tüneteinek enyhítéséhez

A pikkelysömör, vagy más néven psoriasis, egy visszatérő autoimmun betegség, ami a bőrön piros színű, fehéren hámló tüneteket okoz.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában