Bursitis

2015. április 3.

Kapcsolódó tünetek:

ízületi fájdalom

Egy-egy ismételt mozgás hatására heves fájdalom formájában jelentkezhet.

A bursitisen a bursák, azaz a csontok, ízületek és az izmok között lévő folyadékkal telt tömlők gyulladását értjük. Az emberi szervezetben hozzávetőlegesen 160 nyáktömlő van, melyekben az ízületi sejtek súrlódáscsökkentő folyadékot termelnek, így mikor a tömlők begyulladnak, a mozgás nehezítetté, fájdalmassá válik.

A tünetek

Mozgásra vagy terhelésre fokozódó fájdalom, érzékenység, duzzanat a legjellemzőbbek. Ha a gyulladás a tömlő befertőződése miatt lép fel, (szeptikus nyáktömlő-gyulladás), láz és bőrpír jelentkezik.

A kiváltó okok

 • Sérülés: különféle ismétlődő mozdulatsorok közben a nyáktömlők fokozott igénybevétele miatt irritáció léphet fel, a tömlő szöveteiben pedig gyulladás jelentkezhet. Ezt kiválthatja tenisz vagy golf közbeni csuklóhasználat, a vállak túlzott terhelése is, valamint a kemény felületen való hosszan tartó tevékenység.
 • Fertőzés: leggyakrabban a bőr felszínéhez közeli tömlőket érinti, mikor egy vágás miatt a kórokozók gyorsan a szervezetbe juthatnak. A gyulladásnak ez a formája a legyengült immunrendszerűeket érinti, (cukorbetegek, HIV-fertőzöttek, stb.
 • Egyéb körülmények: Köszvény és reumás ízületi gyulladás is okozhat gyulladást.

Kezelés – otthon

tenn301A bursitis az esetek
többségében orvosi kezelés nélkül is megszüntethető: általában elegendőek bizonyos patikákban kapható készítmények alkalmazása és egy kis otthoni ápolás. Az érintett terület védelme pihentetéssel megoldható, de jó a jeges borogatás alkalmazása is. A gyógyszerek közül a fájdalomcsillapítók (ibuprofén) ajánlottak. Bizonyos esetekben az orvos szteroidot vagy antibiotikumot is javasolhat. Ritkán műtétre is sor kerülhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Ibuprofen Polfa 200 mg bevont tabletta 100x

  Ibuprofen Polfa 200 mg bevont tabletta 100x

  <p>Az Ibuprofen Polfa bevont tabletta gyulladáscsökkentő, fájdalom‑ és lázcsillapító gyógyszer. Lumbágó, valamint különböző ízületi‑ és izomfájdalmak, fájdalommal, illetve elváltozásokkal járó ízületi gyulladások csökkentésére, megszüntetésére alkalmas.</p>

  3 099 Ft

Megelőzés

 • Védjük a legsebezhetőbb testrészeket! A sokat térdeplők szerezzenek térdvédőt, a futáshoz viseljünk megfelelő sportcipőt!
 • Ismétlődő mozgássorozatok között tartsunk szüneteket! A mozgást is érdemes variálni, hogy változzon a terhelés.
 • Ne hanyagoljuk el a bemelegítést! Minden testmozgás előtt 5-10 perc javasolt.
Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Így előzhetjük meg a fájdalmas ízületi kopást

Az ízületi kopás során az ízületi felszínt borító porcréteg megkopik, így egy idő után a csontok ütköznek egymásnak, aminek következtében minden mozdulat intenzív fájdalommal jár. Szerencsére vannak azonban módszerek, melyekkel megelőzhető mindez.

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

Szúr az oldala edzés közben? Így kerülheti el!

4 tipp, hogyan előzze meg ezt a kellemetlen jelenséget

Ízületi fájdalom

Korai szakaszban a csukló-, a kéz-, a láb- és a térdízületek lehetnek érintettek.

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.

10 tipp kezdő futóknak

10 tipp kezdő futóknak

Ezekre figyeljen, ha futni kezd!