Betegek is lehetünk a klímától!

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

A klímahasználatnak nem csupán előnyei, hanem bizony kockázatai is vannak.

Betegek is lehetünk a klímától!

A nyári hőségben mindössze egy gombnyomás, és hűvös levegő árad szét a lakásban, a kocsiban vagy az irodában és a bevásárlóközpontokban.

legkond301A klímaberendezések terjedésével gyakoribbá válnak az általuk okozott panaszok, esetleges megbetegedések is. Sokan tudják például, hogy gyermekek jelenlétekor mellőzni kell a túlzott klímahasználatot, azt, hogy ne érjen minket a direkt légáramlat, ám azt kevesen tudják, hogy nem csupán a hideg, hanem a berendezésből áramló levegő minősége is veszélyt hordozhat magában.

Ideális esetben még nem tapasztaltuk, mikor a klíma bekapcsolását követően rossz szag áramlik a berendezésből. A készülékben lerakódott kosznak, pornak, baktérium- és gombatenyészeteknek köszönhetjük az ilyen jellegű problémát, mely nem csupán komfortérzetünket bántja.

A klímákban legnagyobb arányban előforduló kórokozók közül a legmeghatározóbb a Legionella. Az általa kiváltott viszonylag enyhe lefolyású betegség az influenzához hasonló Pontiac-láz. A légionárius betegség viszont összetett tüneteket okozó, atípusos tüdőgyulladás, ami akár halálos is lehet!

A klímaberendezés még sokféle mikroorganizmusnak nyújt kedvező feltételeket.

  • A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas;
  • protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák;
  • penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.

A nem helyesen és rendszeresen karbantartott légkondicionálók, a következő betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá:

  • túlérzékenység okozta tüdőgyulladás,
  • asztma,
  • allergia,
  • egész szervezetet érintő gombafertőzés,
  • gomba okozta gyulladás,
  • gombák által termelt szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció.

A professzionális tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a kórokozók a „lábukat vessék”, elszaporodjanak, és a berendezés működése során a beltéri levegőbe kerüljenek. Legyen szó munkahelyi, otthoni vagy a gépkocsiban lévő légkondicionálóról, érdemes évente legalább egy alkalommal kitisztíttatni, ennek elvégzését bízzuk szakemberre.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?