Az égető lábfájdalom

Az égető lábfájdalom

Kapcsolódó tünetek:

Szakmai szempontból meg kell különböztetni szervi és neuropátiás hátterű fájdalmat, ami a kezelés szempontjából meghatározó.

A szervi fájdalom mögött szöveti károsodás állhat, ez védő funkciót tölt be, ugyanis jelzi, ha betegség vagy valamilyen káros folyamatra. Ezzel szemben a neuropátiás fájdalomnak nincs a testünk szempontjából védő szerepe, így ezt tekinthetjük értelmetlen fájdalomnak.

Ha porckorong eredetű

A porckorong-eredetű fájdalom a derékból sugárzik ki az alsó végtagba, sokszor a egy ujjal meg lehet határozni a pontos helyet. Az érintett területeken mind a fájdalom, mind a hőérzet kevésbé működik jól, fizikai terhelésre felerősödik a fájdalom, pihentetésre enyhül.

Csontritkulás okozta panasz

Változókorban a nőknél, de bizonyos betegségek esetén is a fiatal egyéneknél a csontritkulás (oszteoporózis) húzódhat meg a lábfájdalom hátterében. Ez az állapot azért veszélyes, mert olyan csonttörésekkel járhat, ami nehezen gyógyul, valamint súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat.

Oszteoporózis centrumokban felírhatnak olyan gyógyhatású készítményeket, melyek megállítják a csonttömeg további csökkenését. Ezekbe a centrumokba háziorvosi beutalóval lehet eljutni.

Ízületi fájdalom

Gyakran fellépő oka a lábfájdalomnak a testsúly, valamint a fizikai terhelés hatására megváltozott csípő, térd- és bokaízületek és a veleszületett kötőszöveti elváltozások. Ezek a kiváltó okok jól láthatóak és könnyen kitapinthatóak a beteg számára, ám a pontos diagnózist reumatológus vagy ortopéd szakorvos tud felállítani. Korai szakaszban gyógyszeres, fizikoterápiás és infúziós kezelések állnak rendelkezésre a panaszok megszüntetése érdekében, előrehaladott stádiumban műtéttel lehet orvosolni a panaszokat. Sajnos nem minden esetben nyerhető vissza a munkaképesség

Érszűkületi ok

Az érszűkület miatt kialakult lábfájdalom veszélyes állapot. Nagyon erős, görcsös fájdalom jelentkezik a lábszárban. A lábfej gyakran válik fehérré, hűvös tapintatúvá. Aki ilyet tapasztal, mihamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis mielőbbi sebészeti, kivizsgálásra van szüksége. Ha súlyos érszűkület lépett fel, érsebészeti műtét válik szükségessé.

A neuropátiás fájdalomról

A neuropátiás fájdalom különbözik a szervitől, az esetek döntő többségében diabéteszes és alkoholos eredetű.

A diabéteszes neuropátiiás fájdalom perzselő, lüktető, szúró, hasogató, sajgó, csiklandó, zsibbadásos. Ehhez sokszor az társul, hogy a beteg nem érzi a fájdalmat a talpán fellépő seb ellenére sem. A diabéteszes neuropátiáért leginkább a periferiás idegek keringési problémáiból létrejövő idegkárosodás tehető felelőssé. Az erős fájdalom sokszor hónapokig fennáll és gyakran depresszióval társul, mindemellett alvászavart is okoz, jelentősen rontva az életminőséget.

Minden cukorbetegnek ajánlott

  • odafigyelni a koleszterin célérték elérésére,
  • a dohányzás abbahagyására,
  • és az optimális testsúly elérnie, megtartania.

Ha égető lábfájdalom lép fel, gondolni kell a cukorbetegség fennállásának lehetőségére. Akinek diagnosztizált cukorbetegsége van, kérjen segítséget neurológus vagy diabetológus szakorvostól, el kell végezni a szükségessé vált kivizsgálásokat és javaslatot ad a további kezelést illetően. A beteg aktivitása, teljes értékű élete múlhat ezen.

2016. február 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek