Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Arcápolás kisokos: az arctisztítás művészete

Kapcsolódó tünetek:

Bőrtípusok és jellemzőik Normál bőr Ez a bőrtípus a legegészségesebb és legideálisabb, ugyanis se nem száraz, se nem zsíros, továbbá nem reagál érzékenyen a környezeti hatásokra, rugalmas és még a pórusok is kicsik. A normál bőr képes szabályozni a saját nedvesség- és zsírtartalmát. Annak érdekében, hogy a bőr egészséges állapota minél tovább megmaradjon, a bőrgyógyászok rendszeres tisztítást és ápolást javasolnak. Mivel az ilyen típusú bőrnek nincs szüksége speciális készítményekre, mindössze arra érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a túl zsíros termékeket, ellenkező esetben csillogni fog a bőrünk. Zsíros bőr Mivel ez a bőrtípus több faggyút termel a szükségesnél, gyakoriak rajta a pattanások és a mitesszerek, továbbá a csillogás és a nagy pórusok is jellemzőek rá, főleg a T-zónában. Az ilyen bőr állapotán tovább ronthat a stressz, illetve az olyan hormonális változások, melyek a pubertás korra, a várandósságra és a szoptatásra jellemzőek. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy leginkább a fiatalokra jellemző ez a bőrtípus, 40-50 éves kor felett azonban nem ritkán vegyes bőrré alakul át. Száraz bőr Száraz bőr esetén különbséget kell tennünk a zsírban, illetve a nedvességben szegény bőr között. Előbbit a gyenge faggyútermelés okozza, míg utóbbinál nem megfelelő a bőr vízmegkötő képessége. Ezért nem csak a száraz levegő felelős, hanem a rossz étkezési szokások, az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a különböző hormonális változások. Száraz bőr esetén gyakoriak a piros foltok és a ráncok a bőr felületén. Épp ezért fontos, hogy tisztítása és ápolása során olyan készítményeket alkalmazzunk, melyeknek visszazsírozó hatásuk van. Vegyes bőr Ahogy már az elnevezésből is sejthető, a vegyes bőr 2 különböző bőrtípus jellegzetességeit egyesíti, méghozzá a zsírosét és a szárazét. Előbbi az úgynevezett T-zónára jellemző, míg utóbbi az orcákra. A bőr ezen kívül rendkívül érzékeny, a T-zóna területén nagyok a pórusok és csillog a bőr. A vegyes bőr tisztítása nem egyszerű feladat. Olyan termékeket használata javasolt, melyek nedvességgel látják el a bőrt, viszont alacsony a zsírtartalmuk. Tonikot és peelinget pedig csak a T-zónában célszerű alkalmazni.

A helyes arctisztítás lépései

Bőrünk alapos tisztítására és ápolására rendszeresen időt kell szánnunk. Természetesen a megfelelő sorrendre is figyelnünk kell a tökéletes végeredmény érdekében, melyeket alábbiakban mutatunk be. #1 lépés – Tisztítás A helyes arcápolás első lépése a tisztítás. Mielőtt nekilátnánk a bőr ápolásának, meg kell tisztítanunk azt, hiszen csak így képes magába szívni a számára fontos tápanyagokat. Ennél a lépésnél először csak a szennyeződésektől szabadítsuk meg a bőrünket, amihez azonban nem elegendő a szappan és a víz, hanem speciális, a bőrtípusunknak megfelelő termékeket kell alkalmaznunk. A tisztítást ajánlott naponta kétszer – reggel és lefekvés előtt – elvégezni. #2 lépés – Peeling A peeling ne tartozzon az arcápolási rutinunkhoz, ugyanis elegendő hetente egyszer vagy kétszer elvégezni. A bőrradírozás során eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, így sokkal szebb és egységesebb lesz a bőrünk. #3 lépés – Tonizálás A következő lépés a tonizálás. Arcbőrünk tonizálása rendkívül fontos, hiszen biztosítja bőrünk megfelelő pH-értékét, nedvességgel és tápanyagokkal látja el, enyhíti az irritációkat és szabályozza a faggyúmirigyek munkáját. Fontos megjegyezni, hogy mivel a tonik nem tisztítja meg a bőrünket, használata előtt külön lépésben szükséges eltávolítanunk a sminket és a nap során a bőrünkre rakódott szennyeződéseket. Bőrünk normál pH-értéke 3,5-5,5 között mozog, ami azért nagyon fontos, mert védőrétege ekkor képes megóvni minket a vírusoktól, baktériumoktól és különféle gyulladásoktól, irritációktól. #4 lépés – Arcpakolás Az arcpakolást a bőrradírozáshoz hasonlóan csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk. Ezek a készítmények magas koncentrációban tartalmaznak tápanyagokat és vitaminokat, melyek pozitív hatással vannak a bőrünkre. Minden problémára találhatunk megfelelő pakolást, legyen szó ránctalanításról, hidratálásról vagy a pórusok tisztításáról. #5 lépés – Szérum A szérumokban magas koncentrációban találhatóak meg a legfontosabb hatóanyagok, továbbá antioxidánsokat, hialuronsavat és vitaminokat is tartalmaznak, így elengedhetetlen kellékei az arcápolási rutinnak. Ezek a készítmények mindig folyékony állagúak, így rendkívül gyorsan beszívódnak a bőrbe, mely ennek révén gyorsan hozzájut a tápanyagokhoz. Ezeket mindennap alkalmazhatjuk, arra azonban figyeljünk, hogy léteznek olyan szérumok is, melyek használata során időnként szünetet kell tartani. #6 lépés – Krém Utolsó lépés az arcunk krémezése. Ehhez olyan készítményt válasszunk, melynek kellemes a textúrája. Mivel nappal és éjszaka is más igénye van a bőrünknek, ajánlott speciális nappali, illetve éjszakai krémet használnunk. A krémet mindig körökör mozdulatokkal dolgozzuk bele a bőrbe.

Tipikus hibák az arctisztítás során

#1 hiba – Szappan Soha ne használjunk hagyományos szappant az arctisztításhoz, ugyanis annak túl magas a pH-értéke, így kibillentheti a bőrt az egyensúlyából. Ennek következményeként az kipirosodhat és kiszáradhat. Inkább használjunk lágy arctisztító tejet vagy más speciális készítményt. #2 hiba – Piszkos kezek Rendkívül fontos, hogy arcunk tisztítása előtt alaposan mossunk kezet, ellenkező esetben a kezünkön lévő szennyeződéseket és kórokozókat kenjük szét a bőrünkön. Azok bejuthatnak a pórusokba, aminek következtében – többek között –  pattanások alakulhatnak ki. #3 hiba – Peeling A túl gyakori bőrradírozás irritálhatja és kiszáríthatja a bőrünket, sőt mi több, apró szakadások, mikrosérülések is keletkezhetnek rajta. #4 hiba – Forró víz Arcbőrünkben komoly károkat okozhat a forró víz, így arctisztítás során erre külön figyeljünk oda. A túl magas hőmérséklettől kiszáradhat a bőrünk, aminek következtében fokozódik a faggyútermelés, így nem sokkal az arctisztítás után már csillogni fog a bőrünk. A langyos víz ellenben jó hatással van rá, hiszen megnyitja a pórusokat, megkönnyítve ezzel azok tisztítását. #5 hiba – Arcunk szárazra dörzsölése Miután végeztünk az arctisztítással, mindig töröljük szárazra bőrünket. Azonban ezt óvatosan tegyük meg, soha ne dörzsöljük, mert ez irritálhatja, és szintén apró sérüléseket okozhat rajta.
2021. február 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek