A vérehulló fecskefű jótékony hatásai

A vérehulló fecskefű jótékony hatásai

Kapcsolódó tünetek:

A vérehulló fecskefűről az utóbbi években megfeledkeztünk, pedig jó választásnak bizonyul szemölcsök és más bőrbetegségek kezelésére. Ezeken kívül számos egyéb jótékony hatása is van, azonban a lehetséges mellékhatásokról sem szabad megfeledkeznünk.

Egy nem túl feltűnő gyógynövény

Mivel külsőleg semmi különleges nincs benne, a vérehulló fecskefüvet gyakran gaznak véljük, pedig már évszázadok óta közkedvelt gyógynövény. A latinul Chelidonium majus néven ismert növény kb. 0,5 méter magasra nő, és áprilistól szeptemberig hoz sárga virágokat. Mivel a nitrogéntartalmú talajt szereti, az útmenti területeket, illetve a házfalak melletti részt kedveli.

A vérehulló fecskefű hatása és felhasználási területei

Egy 2013-as kutatás alapján vérehulló fecskefűnek számos pozitív hatással van a szervezetünkre: többek közt nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító, antibakteriális és gombaölő, azonban azt is meg kell említenünk, hogy irritálhatja a bőrt és lelassíthatja a sejtek megújulását. Ezekért a különféle alkaloidok, szerves savak, keserű anyagok és flavonoidok felelnek.

A vérehulló fecskefű legfontosabb felhasználási területeihez az alábbiak tartoznak:

Bőrbetegségek – Szemölcsök és tyúkszemek

Ebből a célból a növény sárga levét kell használni, mely a friss szárból folyik ki. Minden nap kenjük rá az érintett területre, amíg el nem múlik a panasz. Leginkább az úgynevezett uszoda- és az időskori szemölcsök esetén hatékonyan. A szemölcs a sárga lé hatására kisebb lesz, majd leesik. A sikeres kezelés érdekében naponta kenjük be az érintett bőrterületet, akár több héten keresztül, amíg az elváltozás el nem tűnik. A szemölcsökön kívül tyúkszem esetén is bátran alkalmazhatjuk.

Pozitív hatásai ellenére sose feledkezzünk meg a lehetséges mellékhatásokról sem, hiszen a vérehulló fecskefű akár okozhat bőrirritációkat is, így fokozottan figyeljünk arra, hogy csak az érintett területet kenjük be, továbbá ne használjuk a szem, a nyálkahártyák vagy nemi szerv közelében.

Emésztési panaszok

A vérehulló fecskefüvet eredetileg emésztési problémák esetén hívták segítségül, főleg abban az esetben, ha az epeutakban vagy a gyomor- és bélrendszer felső részében keletkeztek a panaszok. A gyógynövényben található alkaloidoknak köszönhetően több epe termelődik, ezzel egyidőben pedig a flavonoidok megnyugtatják a gyomor nyálkahártyát. A vérehulló fecskefüvet fogyaszthatjuk tea formájában, amit a szárított levelekből tudunk elkészíteni, de akár tinktúraként is. Mivel a hatóanyagai enyhén mérgezőek, az adagolást érdemes egy orvossal is egyeztetni.

Vérehulló fecskefű – Lehetséges mellékhatások

Mivel az alkaloidok alapvetően mérgezőek, naponta 2,5 milligrammnál többet nem tanácsos bevinni ebből a hatóanyagból, különben károsíthatjuk a májunkat. A májbetegségben szenvedő személyek természetesen semmilyen formában ne alkalmazzák a vérehulló fecskefüvet, továbbá a várandósok és szoptató anyukák is kerüljék. A mérgező alkaloidok a szárított levelekben jelentősen kisebb koncentrációban találhatók meg, így ilyen formában nyugodtan ihatunk naponta 3-5 bögre vérehulló fecskefű teát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) úgy véli, hogy a vérehulló fecskefű jótékony hatásai arányaiban sokkal csekélyebbek a veszélyeknél. Az alkaloidok hatásai még nincsenek teljesen feltérképezve, ezért emésztési problémákra inkább az olyan gyógynövényeket ajánlják, mint például az ezerjófű vagy a római kömény.

2021. szeptember 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek