A terhességi cukorbetegség – A kezelés

2016. szeptember 1.

Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

Ha megállapítása kerül, hogy a kismamánál kialakult a terhességi cukorbetegség, hogyan kezelhető?

A cukorbeteg kismamákat általában erre felkészült centrumokban diabetológus orvos veszi gondozásba, azonban az ellátás team munka eredménye, amelyben nőgyógyász és dietetikus is részt vesz.

Mit tartalmaz a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák számára előírt program?

1. Orvos / dietetikus által meghatározott szénhidrát tartalmú diéta

Általában az étrend 3 fő és 2 köztes étkezést, esetenként este 9-10 óra körül egy utóvacsorát tartalmaz függően a kezeléstől (döntően 160-180g szénhidrát / nap, de ezt több körülmény is befolyásolhatja). Tévhit, hogy a kismamáknak két ember helyett kell ennie, vagy, hogy mindenképpen valamennyit hízni kell.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

2. Vércukor háztartás monitorozása

Étkezés előtt és után vércukor önellenőrzést kell végezni.  A vércukor önellenőrzésre kapható eszközök megbízhatóak, azonban időszakosan kalibrációra szorulnak.

3. Rendszeres vizelet cukor, aceton önellenőrzés

Vizelet cukor, aceton tesztcsíkkal a kismamák a reggeli első vizeletből tudják ellenőrizni a vizelet aceton szintet heti 2-3 alkalommal. Az aceton teszttel tudjuk ellenőrizni, hogy a beállított étrend mellett a kismama és a baba ne éhezzen.

4. Testmozgás

Rendszeres, közepes nehézségű testmozgás az ajánlott. A mozgás javítja a szervezet inzulin érzékenységét, így segíti a kezelést.

5. Gyógyszeres kezelés

Amennyiben diéta mellett továbbra is magas vércukor értékeket mér a kismama, inzulinkezelés bevezetése szükséges. Az esetek döntő többségében a szülés után megszűnik a magasabb inzulin igény. Azoknál a kismamáknál, akiknél terhességi cukorbetegség alakult ki, a későbbi életkorban nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

Tippek terhességi gyomorégés ellen

Tippek terhességi gyomorégés ellen

A terhesség több szakaszában is küzdhet a kismama gyomorégéssel. Ennek egyik oka, hogy a magzat nyomja a gyomorszájat, ahonnan könnyen a garatba vagy a szájba jut a gyomorsav. Kellemetlen jelenség, ezért fontos, hogy mindent bevessünk ellene.

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

A felnőttkori népbetegségek – a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő időszak már a fogantatással elkezdődik.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

4 módszer, amellyel növelheti termékenységét.