A reflux kezelése - Íme 5 hatásos módszer!

A reflux kezelése - Íme 5 hatásos módszer!

Kapcsolódó tünetek:

Mi a reflux?

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara: a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és felmarja a nyálkahártyát. Azon túl, hogy a gyomorból visszaöklendezett savas gyomortartalom kellemetlen tüneteket, így gyomorégést, száraz köhögést, csuklást, rekedtséget, hörgőgörcsöt, asztmás rohamokat is kiválthat, kezelés hiányában szervi elváltozásokat, krónikus tüdőbetegséget és nyálkahártya-gyulladást is előidézhet.

A gyomortartalom visszaáramlása néha olyanoknál is előfordulhat, akik egyébként teljesen egészségesek. Ennek oka lehet egy kiadós étkezés, szoros ruházat, amely fokozza a hasűri nyomást. Ugyancsak ez okozhat kellemetlenségeket a babát váró anyukáknak is, akiknél a megemelkedett hormonszint is gyengítheti a nyelőcső alsó záróizmát. Hajlamosító tényező lehet a túlsúlyosság, a várandósság, a dohányzás, az ún. lusta gyomor és a panaszokat a nem szteroid gyulladáscsökkentők is súlyosbíthatják.

A reflux kezelése

A reflux kezelhető betegség, melynél az egyik legfőbb teendő a visszaáramló gyomorsav semlegesítése. Ezzel megakadályozható a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródása és súlyosabb elváltozások, szövődmények kialakulása.

1. Diétával

Az esetek többségében a savas visszafolyás életmódbeli változtatásokkal és diétával kezelhető. A nehezen emészthető zsíros ételeket, a csokoládét valamint a savas citrusféléket, a paradicsomot illetve a borsot érdemes az étrendünkből kiiktatni. Mindezek mellett fel kell hagyni a gyomrot megterhelő, bőséges étkezésekkel, térjünk át inkább a többszöri, kisebb mennyiségű étel fogyasztására.

2. Esti rutinok megváltoztatásával

Az esti étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órának kell eltelnie ahhoz, hogy a gyomor legalább részben üres legyen. A legjobb alváspozíció, ha bal oldalunkon fekszünk és a fejünk legalább 15 cm magasan van.

3. Káros szenvedélyek elhagyásával

A panaszok enyhítéséhez a dohányzás abbahagyása szintén elengedhetetlen követelmény, mivel a dohányfüst káros anyagai is gyengítik a nyelőcső alsó záróizmát. A rendszeres alkoholfogyasztás, a kávé és az alkoholos italok pedig irritálják, szárítják a sérült nyálkahártyát.

4. Gyógyszeres kezeléssel

Ha a reflux súlyosbodik illetve hosszabb ideje fennáll, szükséges lehet gyógyszer szedése. Semmiképpen ne kezdjünk kísérletezgetni különféle savközömbösítő gyógyszerekkel, melyek ugyan semlegesíthetik a nyelőcsőbe jutó savat és megszüntethetik a gyomorégést! De hosszabb ideig történő alkalmazásukkor olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint hasmenés, kalcium-anyagcsere megváltozása, magnézium felhalmozódása és a bélflóra egyensúlyának felborulása. Ha 3 hétnél hosszabb ideig van szükség savlekötő gyógyszerek szedésére, elengedhetetlen az orvossal való konzultáció.

5. Természetes módszerekkel

A polifenolokban gazdag tea igen hatásos antioxidáns anyag, ezért a teaivó emberek szervezetében a megemelkedett antioxidánsszint védelmet nyújthat és hozzájárulhat a betegek gyógyulásához. Jól használhatók az angelika szélhajtó és görcsoldó hatású gyökerét, a kamilla gyulladáscsökkentő virágát és az édesgyökér görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású gyökerét is tartalmazó gyógyteák.

Új kezelési módot jelent az édesgyökér flavonoidjainak alkalmazása, amely a nyállal keveredve bevonja a nyelőcsövet, segíti a nyálkahártyát védő nyák képződését és a gyulladásgátló szöveti rendszer működését. Egyes antioxidáns vitaminok (pl. A-, C-, E-) is segíthetik a gyógyulást.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek