A migrén típusai

2019. június 18.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.

A migrén típusai

A migrén típusai

A migrének csoportosítását leginkább az ’aurás’ és a ’nem aurás’ rohamok vonalán végzik. Az aurás migrén során általában valamilyen előjelét is érzékel a beteg – például vonalakat, fényeket lát –, vagy 10-30 percre meggyengül a látása, de az sem ritka, hogy a roham befolyásolja a szaglást, az érintést, vagy más érzékszervet is.

Klasszikus migrén (nem aurás migrén)

A klasszikus migrén görcsös, lüktető fájdalommal jár, mely általában a fej felére lokalizálódik. Ezt szinte mindig hányinger és étvágytalanság kísér, de a hányás és a külső ingerekre, környezetre való fokozott érzékenység sem ritka tünete a jelenségnek. Nőknél gyakran a menstruációs ciklushoz kapcsolható a migrénes roham megjelenése, gyermekeknél pedig a féloldali fejfájásról ismerhetjük fel leginkább az állapotot (bár az oldal változhat). A klasszikus migrénben szenvedőket a fájdalom általában akadályozza teendőik elvégzésében is. Ilyenkor a legjobb egy sötét, nyugodt helyen lepihenni.

Menstruációs migrén

Azon kívül, hogy a klasszikus migrén előfordulását sokan tapasztalják a menstruációt megelőző időszakban, létezik rendszeresen megjelenő menstruációs migrén is, amely az ösztrogén szint csökkenéséhez köthető.

Aurás migrén

Az aurás migrénben szenvedők a rohamok alatt a nem aurás – vagy klasszikus – migrén minden tünetét érzékelik, emellett pedig 5-20 perc alatt kialakuló “előjel” is jelentkeznek náluk. Az aurás migrénrohamot leggyakrabban látászavar vezeti be. Ez lehet egy felvillanó fénycsík, egy fekete folt a látótérben, villogó, fényes pontok, csillag alakzatok, csőlátás, de akár színes sávok is. Nem ritka hogy a beteg az aurás migrén során szédülést, egyensúlyzavart vagy a végtagokban érzékelhető bizsergést, gyengeséget is tapasztal, de érezhet nem létező szagokat is, vagy hangok is megelőzhetik a fejfájást.

Krónikus migrén

A krónikus migrén körülbelül az emberek 1 százalékát érinti, ez egy hónap alatt több mint 15 fejfájásos epizódot jelent, amelyből 8 alkalommal migrénes tüneteket is tapasztal a beteg.  A krónikus migrén emiatt akár felére is csökkentheti az abban szenvedők munkahelyi vagy iskolai hatékonyságát, és jelentősen befolyásolja a beteg mindennapjait.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Fejfájás nélküli migrének

Érdekes, hogy a betegségnek léteznek fejfájás nélkül jelentkező változatai is. Ezek során a migrén aura tünetei jelentkeznek csak. Ilyen lehet például a retineális migrén és az ophtalmikus migrén.

Szövődményes migrének

Bizonyos migrén típusokat az agy és az idegrendszer egy-egy részének működésében fellépő zavar okoz. A hemiplegiás migrén öröklődő betegség. A roham során féloldali zsibbadást, beszédzavart tapasztalhatunk, de az is megtörténhet, hogy a test egyik fele ideiglenesen lebénul. A vestibuláris migrént leginkább a szédülés, fülcsengés, egyensúlyvesztés jellemzi, ezen tünetei pedig akkor is fennállhatnak, amikor épp nincs rohamunk.

Fontos, hogy ha rendszeresen jelentkező fejfájást tapasztalunk, keressük fel orvosunkat, mert ilyenkor részletes kivizsgálásra van szükség!

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Fáj a feje, de épp nincs Önnél gyógyszer? Akkor próbálja ki az alábbi tippeket, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Mitől van gyakrabban migrénjük a nőknek?

Az amerikai Migrén Kutató Alapítvány felmérései szerint a krónikus migrénben szenvedők 85 százaléka nő, a statisztikai adatokat látva pedig kutatók most vizsgálni kezdték azt is, vajon mi az oka a jelenségnek.

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

Sokszor fáj a feje? Ezek állhatnak a háttérben

A fejfájás sosem kellemes dolog, azonban ha rendszeressé válik, az már igazán nyugtalanító tud lenni. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz. Cikkünkben most összeszedtünk 6 dolgot, amelyekre sűrű fejfájásunk utalhat.

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

Összes cikk Fájdalomcsillapítás témában

Kulcsszavak: , ,