A lumbágó okai és kezelése

A lumbágó okai és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Az éles, derékba nyilalló fájdalmat hívjuk lumbágónak, ami akár lesugározhat az alsó végtagokba, vagy hirtelen fel sem tud tőle egyenesedni az érintett személy.  Egyre több ember mindennapjait nehezíti meg ez az összefoglaló tünet, ami az életkor előrehaladtával sajnos egyre gyakoribb: a 30 és 60 évesek 60-80 százalékánál fordul elő.

Mi a lumbágó és mik a tünetei?

A lumbágó egy latin eredetű szó, melynek jelentése derékfájdalom. Az elnevezés azonban csalóka, hiszen a probléma máshol is okozhat panaszokat. Az érintettek gyakran a végtagjaikban is érzik a fájdalmat. Ekkor persze az elnevezés is változik kissé, mert ilyenkor lumboischialgiáról beszélünk. Fontos továbbá megemlíteni, hogy ez nem egy betegség, hanem inkább egy tünet, aminek a hátterében számos ok állhat.

Legtöbb esetben hirtelen fellépő, majdhogynem a semmiből jövő kínzó fájdalom, ami bizonyos esetekben más betegségek kísérő tünete is lehet. A krónikus hátfájással ellentétben a lumbágó során jelentkező fájdalom annyira intenzív, hogy az érintettek sokszor mozdulni sem képesek. Ezt gyakran a csigolyák közt található ízületek blokádja vagy egy esetleges izomzúzódás okozza, ami akkor alakulhat ki, ha például rosszul emelünk meg valami nehezet, vagy hirtelen mozdulunk. Néha már az ágyból történő kikelés során is mozdulhatunk olyan rosszul, hogy hirtelen belénk nyilall a fájdalom. A lumbágó tehát az izmok reflexes túlfeszülése, ami egy vészreakció a nem megfelelő terhelés vagy életmód miatt, aminek következtében a gerincoszlop mozgásos elemei, a csigolyák, porckorongok, ízületek, izmok és azok beidegződései sérülnek.

A lumbágó leggyakoribb okai

Az okok rendkívül sokrétűek, és az érintettek 75 százalékánál sajnos nem is derül ki pontosan, hogy mi váltotta ki őket.

Mivel korunk előrehaladtával a gerincünk is öregszik, nagy eséllyel élete során mindenki minimum egyszer meg fogja tapasztalni a lumbágó által okozott kínzó fájdalmat. Mint sok minden másra, erre is nagy hatással van az életvitelünk és az étkezésünk, így ezek a tényezők is nagy befolyással vannak arra, hogy egyáltalán lesz-e lumbágónk, illetve ha igen, mikor. A folyamatos, monoton terhelés (pl.ülőmunka), a gyenge hátizomzat, a rossz táplálkozás, mozgásszegény életmód, a kevés folyadékfogyasztás, és a túlsúly az ágyéki csigolyák ill. a köztük levő porckorongok nagy ellenségei, aminek következtében különböző elváltozások jöhetnek létre, melyek növelhetik a lumbágó és az isiász kialakulásának az esélyét.

Életmódból, testtartásból adódó okok:

  • Működési rendellenesség a gerinc különböző szakaszain:
    • porckorongsérv, csigolyák közötti nedv hiánya
    • a csigolyák kisizületeinek kopása
    • csontritkulás, ízületi porckopás
    • gerincferdülés, merev hátizmok
    • kereszt-csípőcsonti ízület kopása
    • hirtelen, rossz mozdulat

Szervi okok:

  • Belső szervek megbetegedése (pl. prosztata, húgyhólyag betegségei, nőgyógyászati problémák)
  • Tályog
  • Daganat

Lelki okok, stressz, melyek hatására az izmok és ízületek összerándulnak, görcsösen rögzülnek.

A lumbágó kezelése

A lumbágót sokféle módon lehet kezelni. A terápia célja a fájdalmak enyhítése, illetve megszüntetése. Annak érdekében, hogy az orvosok elérjék ezt a célkitűzést, meg kell találniuk a probléma okát. A tüneti kezelés csak rövid ideig hatásos, hiszen amíg nem derül ki, hogy mitől alakul ki a lumbágó, addig újra meg újra szembesülni fogunk a kínzó fájdalommal. Sőt mi több, egy idő után akár krónikussá is válhat a helyzet, bénulásos tüneteket okozva. A betegség illetve a kiváltó okok diagnosztikájához szükséges lehet röntgen, CT vagy MRI, de ha ezek sem vezetnek eredményre, a csont izotópos vizsgálata is szóba jöhet.

Manuális mobilizáció

Akkor javallott ez a kezelés, ha a csigolyák vagy az ízületek blokkolva vannak. A manuális mobilizáció során a csigolyák és az ízületek mobilitását úgy hozzák vissza, hogy azokat ismét helyrerakják. Ezt csak szakképzett személy végezheti el, ellenkező esetben akár komoly károk is okozhatók ezzel a módszerrel. Ezek miatt is először érdemes felkeresni egy ortopéd orvost, vagy reumatológust, aki felderítheti az erős fájdalmak okát.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres készítmények gyorsan enyhítik a fájdalmat, így az érintettek könnyebben mozognak, ami segíti a gyógyulást. Ennek a kezelési formának azonban csak akkor van hosszú távú hatása, ha a lumbágó kialakulásának középpontjában az izomgörcs áll. A gyógyszerek enyhítik a tüneteket, oldják a blokkokat, de önmagában nem elég a gyógyuláshoz, ha a kiváltó ok nem szűnik meg.

Ha nagyon intenzív, nem múló fájdalom lép fel, ami miatt nem tudunk kiegyenesedni, az orvos szteroid injekciót is adhat, de itt is lényeges, hogy ez csak a tüneteket enyhíti.

Mozgásterápia

Lumbágó esetén eleinte a pihenés javasolt, de a későbbiekben sokat javíthat az érintettek állapotán, illetve a kiújulás gyakoriságán, ha speciális gyógytornára, fizikoterápiára járnak. A megelőzésben sokat segíthet a hátgimnasztika, amivel erősíteni tudjuk a hátizmokat. Ma már az interneten is elérhetőek szakemberek videói, melyekkel otthoni gyógytornát alkalmazhatunk a tünetmentes élet érdekében.

Melegítés

Az érintett terület melegítésével ellazulnak az ott található izmok. Ehhez használhatunk melegítő párnát vagy tapaszt. Viszont a túlzottan forró vagy hosszan tartó melegítés veszélyessé is válhat, mert növeli az ideggyulladás kialakulásának kockázatát.

Relaxációs terápia

Az olyan relaxációs eljárások, mint a masszázs, az akupunktúra és a kiropraktika szintén képesek enyhíteni a tüneteken, illetve a fájdalmon, így nagymértékben képesek támogatni a konzervatív kezelési módszereket. Egy jól megválasztott alternatív gyógymód, egy szakképzett mozgásterapeuta vagy keleti gyógyászatban jártas masszőr nagy segítségünkre lehet. Ezeket a fajta lazulási technikákat érdemes havi rendszerességel beilleszteni az életünkbe.

Az izomfájdalmak enyhítésére otthon is van lehetőségünk a már említett tornákkal, SMR hengerrel, vagy TENS orvostechnikai berendezésekkel, melyek enyhe elektromos ingerrel stimulálják a problémás részeket.

Mit tehetünk a lumbágó megelőzéséért?

Ha már fájdalommentesek vagyunk, figyeljünk a helyes testtartásra, akkor is, ha állunk, mozgunk, de az ülőmunka során méginkább.

A legfontosabb, hogy aki már szenvedett lumbágótól, az szigorúan építse be a heti életvitelébe a mozgást. Ez lehet egy állandó, 10-15 perces gyógytorna, lehet jóga, vagy akár könnyed edzés is. A testünk, a gerincoszlopunk mozgásra lett kitalálva, ezt ne felejtsük el!

További tanács a helyes életmód: kerüljük az érrendszert károsító dohányzást, és a mozgásrendszert megnyomorító elhízást (illetve annak kiváltó okait)!

2020. október 14.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek