A gerincsérv tünetei

A gerincsérv tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Az emberi gerinc összesen 33-35, nagyobbára feszes izületekkel összeillesztett, az alsó szakaszon össze is csontosodott csigolyából áll. Sorban: 7 nyakcsigolya, 12 háti csigolya, 5 ágyéki csigolya – ezek a valódi csigolyák –, a következő 5 összecsontosodott – ez a keresztcsont –, plusz a farokcsont, ami 4-6 nagymértékben módosult álcsigolyából áll. Ezen csigolyatestek között találhatóak a porckorongok, melyek egyfajta ”lengéscsillapítóként” működnek, továbbá a gerinc mozgathatóságáért és stabilitásáért felelnek. A porckorongok több külső porcgyűrűből állnak, a belsejükben pedig egy zselés mag található. Elhasználódás vagy sérülés esetén ellapul, megnyúlik a szilárd rész, és a zselés anyag oldalra kinyomja a porckorongot. Ez a porckorong sérv. Ez nagyságától és elhelyezkedésétől függően nyomhatja a gerincvelőt vagy a kilépő ideggyököket, de elhelyezkedhet úgy is, hogy nem okoz panaszt. Ha elszakadnak a porcgyűrűk, és a zselés anyag egy része kifolyik a magból, még súlyosabb állapot keletkezik. Ilyenkor mindenképpen műtétre van szükség.

A gerincsérv tünetei – Áttekintés

A legáltalánosabb tünete a gerinc-, vagy más néven porckorongsérvnek az intenzív fájdalom, ami a porckorongsérv elhelyezkedése szerint a nyakban, a hát vagy a derék területén okozhat erős fájdalmat, továbbá a karokba vagy a lábakba is sugározhat a fájdalom, jelentkezhet zsibbadás is, súlyos esetekben bénulás is kialakulhat. Ez a bénulás a legtöbb esetben hirtelen következik be, legtöbbször nagy terhelés következtében, de lehet egy rossz mozdulat is a kiváltó ok. Ritkább esetekben akár vizelési vagy székelési zavarok is felléphetnek. Ebben az esetben hat órán belül meg kell műteni az érintettet. A gerincsérv tünetei azonban nagyban függnek a sérv elhelyezkedésétől. Az esetek 90 százalékában figyelhető meg ágyéksérv, amit gyakorisági sorrendben a nyaki gerincsérv követ, majd a hátcsigolyák zárják a sort. Mindössze az esetek 2 százaléka tartoznak az utolsó típusba.

Fontos megjegyezni, hogy a gerincsérv nem mindig jár tünetekkel, hiszen enyhébb eseteknél lehet, hogy észre sem vesszük a problémát.

Nyaki gerincsérv tünetei

Amennyiben a nyakcsigolyák érintettek, akkor általában a fájdalom az 5. és a 6. vagy a 6. és a 7. nyaki csigolya közé tehető, azonban a nyakfájáson kívül ez a kellemetlen érzés a karokba is kisugározhat. További tünetek lehetnek a karok, a kezek és az ujjak zsibbadása. Súlyos esetekben akár izomgyengeség és bénulás is megfigyelhető.

Hátcsigolya tájéki gerincsérv tünetei

A legritkább esetekben figyelhető meg a gerincsérv ezen típusa, ami arra vezethető vissza, hogy ezen a területen a legkevésbé mozgatható a gerincoszlop. Ilyenkor a sugárzó fájdalom az első számú tünet.

Ágyéki gerincsérv tünetei

Ezt a típusú porckorongsérvet lumbális gerincsérvnek nevezik, melynél leggyakrabban a 4. és az 5. ágyékcsigolya vagy az 5. ágyékcsigolya és a keresztcsont közötti terület érintett. A leggyakoribb tünet a deréktájon fellépő éles, szúró fájdalom, ami súlyos esetben kisugárzik a combokon át a térdig, vagy akár a lábfejekig is.
2020. október 10.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek