A kullancscsípés megelőzhető

A kullancscsípés megelőzhető

Kapcsolódó tünetek:

A meleg, nyári időszakban gyakrabban megyünk ki a szabadba, több időt töltünk a természetben, viszont nem árt az óvatosság, ugyanis a kullancsok az házi kedvenceinkre és ránk is veszélyesek lehetnek.

Ha kullancsot találunk magunkon, nem kell pánikba esni, forduljunk a hozzánk legközelebb eső orvoshoz. Ez azonban sokszor nehézségekbe ütközik, ilyenkor nincs más választásunk, minthogy mi magunk távolítjuk el a parazitát, de ne érintsük kézzel és főleg ne szorítsuk meg, mert ezzel kórokozókat juttathatunk a szervezetünkbe.

Eltávolításához csipeszt használhatunk: ez gyógyszertárakban kapható rugós acélcsipesz, mellyel ugyan nem egyszerű bánni, de alkalmas a feladatra, hogy a kullancsot összenyomás nélkül távolítsuk el. A kisállat-kereskedésekben kapható, műanyagból készült eszköz talán a legegyszerűbb és talán a legbiztonságosabb is.

A kiszedés módja: az állat hátát hajlítsuk közel a bőrhöz, húzzuk meg a kullancsot, ezzel a módszerrel kihúzhatjuk a bőrünkből. Ha nincs csipesz nálunk, egy cérnaszálat kell a kullancs feje és teste közötti területre hurkolni, majd finoman jobbra-balra mozgatva is eltávolítható úgy, hogy leszakadna a feje. Fontos! A csípés helyét meg kell mosni bő vízzel és szappannal, utána fertőtlenítsük, és mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Előzzük meg!

A megelőzésért mi magunk is sokat tehetünk, ne bízzuk tehát a véletlenre. A kiruccanás előtt használjunk kullancsriasztó készítményt és ha van rá lehetőségünk, kerüljük a sűrű aljnövényzetű helyeket. Azokat a területeket, ahol kullancsok nagy valószínűséggel előfordulhatnak, érdemes elkerülni.

Amennyiben van rá lehetőségünk, viseljünk hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot (a szárát a tűrjük a zokniba), és ha lehet, világos ruhákat hordjunk, melyeken könnyebb észrevenni a vérszívókat.

Ha a ruhánkon megtaláljuk a parazitát, ragasztószalaggal vagy ragtapasszal is könnyű „felszedni” hála a ragasztós felületnek. A hosszú hajat viselőknek érdemes a hajukat kendő vagy sapka alá tenni. Kirándulás után vizsgáljuk át testünket, ugyanis a kullancscsípés fájdalmatlan, így nem észleljük feltétlenül az állatot.

Súlyos betegségeket okozhat!

A kullancs többek között a Lyme-kór, az agyhártya- és az agyvelőgyulladás kórokozóit is képes terjeszteni.

A kullancs csípése legtöbbször nem hogy nem fáj, de nem is érzékelhető, ám a csípés helye megdagadhat, viszkethet, fájdalmassá válhat. Megjelenhet szédülés, hányinger, fejfájás, hidegrázás, láz, izomgyengeség, ez utóbbiak már komolyabb fertőzés tünetei is lehetnek.

2016. június 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek