A kínzó csuklófájdalom okai és kezelése

A kínzó csuklófájdalom okai és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A csuklófájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami jelentősen megnehezítheti a mindennapjainkat. Sokféle oka lehet, az egyszerű túlterheléstől kezdve az ízületi gyulladáson át a különböző csuklót érintő kórképekig. Ennek megfelelően a fájdalom erőssége és jellege is széles keretek között változhat: beszélhetünk egyszeri vagy visszatérő, tompa vagy nyilalló, egy adott ponton jelentkező vagy az egész csuklóra – esetleg a kar vagy a kéz más részeire is kiterjedő – kellemetlen érzésről.

 

Számos esetben nem igényel orvosi segítséget, így a kezelés házilag is megoldható, ugyanakkor bizonyos intenzitás esetén, illetve egyes kísérőtünetek jelentkezésekor mindenképpen indokolt szakemberhez fordulni.

 

Mostani cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan jelentkezik a csuklófájdalom, milyen kísérőtünetei lehetnek, mik a lehetséges okai és kezelési lehetőségei, valamint mik azok az intő jelek, amik indokolják egy orvos felkeresését. Végül szót ejtünk a megelőzési lehetőségekről is.

Mi áll a csuklófájdalom hátterében?

Hogyan jelentkezik a csuklófájdalom?

 

A csukló hajlékony és összetett ízület lévén hajlamos a fájdalomra, a problémákra. Amikor éppen nem alszunk, akkor szinte folyamatos igénybevételnek van kitéve, ami eleve növeli a túlerőltetés vagy éppen a rossz mozdulatok veszélyét – még az olyan finom mozdulatokat igénylő tevékenységeknél is, mint a számítógép billentyűzetének a használata.

 

A panaszok jelentkezhetnek megerőltetés hatására vagy látszólag véletlenszerűen is. Előfordulhatnak különböző kísérőtünetek, például idegi alapúak (zsibbadás, érzékvesztés, izomgyengeség), gyulladásos jellegűek (duzzanat, pirosság, melegség, mozgás-beszűkülés) vagy sérülés miattiak (érzékenység, nyilalló fájdalom, bevérzés, deformitás).

 

Nőknél a csuklófájdalom kezelése gyakrabban felmerülő kérdés, hiszen a női szervezetben zajló hormonális folyamatok fogékonyabbá tesznek az ízületi gondokra, például az ínhüvelygyulladásra. A csekélyebb kalciumbevitel ugyancsak növeli a csuklófájdalom kockázatát.

 

A csuklófájdalom okai és lehetséges kezelései

 

A következőkben leírjuk, mi minden okozhat csuklófájdalmat, és a kiváltó okok szerint hogyan tudjuk azt kezelni.

 

Sérülés

 

A sérülés oka lehet hirtelen jelentkező erőteljes terhelés (baleset) vagy ismétlődő jelleggel előforduló enyhébb terhelés (megerőltetés).

 

Baleseti csuklósérülés általában akkor következik be, ha reflexszerűen kinyújtjuk a kezünket az esés tompítására, ami akár ficamot vagy törést is okozhat. Ennek gyanúja esetén fontos a mielőbbi alapos kivizsgálás. Érdekesség, hogy a csukló hüvelykujj felőli részén található sajkacsont törése nem feltétlenül látszik azonnal a röntgenfelvételen, ezért a diagnosztizálás nagy orvosi rutint igényel.

 

A csekélyebb, de ismétlődő terhelés gyulladást idézhet elő az ízületben, sőt a csontokban is mikrosérüléseket okozhat. Ilyen jellegű terhelést jelenthet például a teniszezés, a gépelés, az okostelefon-használat, a zongorázás vagy az autóvezetés – ezek akár görcsös fájdalomhoz is vezethetnek. Bármilyen sérülésről legyen szó, a jegelés és a pihentetés általában segít a gyulladás csökkentésében, a fájdalomcsillapítók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők pedig kiváló tüneti kezelési módot jelentenek.

 

Ízületi gyulladás

 

Idült ízületi gyulladás (osteoarthritis) esetén a csontvégeken található porcszövetek idővel „elkopnak”, így az érintett csontvégek súrlódásnak lehetnek kitéve. A csuklónál viszonylag ritkán jelentkezik ilyen probléma: általában csak azoknál szokott, akik csuklósérülést szenvedtek korábban.

 

A köszvény az ízületi gyulladás azon formája, ami akkor alakul ki, ha túl sok húgysav halmozódik fel a véráramban, amitől apró és fájdalmat okozó kristályok képződnek az ízületekben és a lágyszövetekben. Ilyenkor a csuklófájdalom mellett duzzanat és érzékenység is jelentkezik, illetve az érintett terület érezhetően felforrósodik.

 

A reumás ízületi gyulladás (ízületi csúz, rheumatoid arthritis) olyan kórkép, amelynél a szervezet immunrendszere „megtámadja” a saját szöveteket. Ez már sokkal nagyobb valószínűséggel fordul elő a csukló esetében. A nem múló csuklófájdalom egyik fő oka gyakran ez az autoimmun betegség, ami általában mindkét csuklót érinti.

 

A lupusz ugyancsak viszonylag gyakori autoimmun betegség, aminek velejárója lehet a kisebb ízületek gyulladása akár a csuklóban vagy a kézfejben is. A fájdalom csökkentése – a már említett tüneti kezelési módok mellett – ilyenkor fizikoterápiával és gyógytornával lehetséges.

 

Csuklóalagút-szindróma

 

Akkor alakul ki, ha a csukló kéztőcsontjai alatti alagút beszűkül, aminek következtében az abban futó középideg (nervus mediánus) és inak nyomás alá kerülnek. Jellegzetes tünete a fájdalom mellett az ujjakban jelentkező zsibbadás. Kezdetben konzervatív kezelés javasolt, vagyis a kéz tehermentesítése és a csukló éjszakai sínezése nyújtott helyzetben. A gyógytorna és a manuálterápia is hatékony lehet az emiatt jelentkező bal csuklófájdalom vagy jobb csuklófájdalom ellen. Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, a probléma egy rutinműtétnek számító kézsebészeti beavatkozással orvosolható.

 

Ínhüvelygyulladás

 

Jellemzően túlterhelés miatt alakul ki. Tünetei nagyban hasonlítanak a csuklóalagút-szindrómáéhoz. A megerőltetett csukló kezelése történhet sín használatával vagy jegeléssel.  Ügyeljünk arra, hogy a számítógép előtt végzett munka ne helyezzen túl nagy terhelést a kezekre, szükség esetén pedig változtassunk a munkakörülményeken!

 

Ciszta (ganglion)

 

Ezek a lágyszöveti ciszták többnyire a csukló háti, ritkábban a tenyéri oldalán alakulnak ki. Fájdalmasak lehetnek, a mozgás pedig éppúgy csillapíthatja a fájdalmat, mint súlyosbíthatja. A tüneti kezelési módok mellett megoldást jelenthet az orvosi beavatkozás, a ciszta leszívása vagy teljes eltávolítása.

 

Kienböck-betegség

 

A csuklómozdulatok fájdalmas beszűkülése, a nem múló csuklófájdalom és a holdcsont feletti nyomásérzékenység erre a viszonylag gyakori betegségre utalhat, ami főleg a fiatal férfiakat érinti. Hátterében vérellátási zavar, túlerőltetés vagy trauma is állhat – oka nem minden esetben ismert. Foglalkozási ártalomként is kialakulhat. Hosszú távon csillapítja a panaszokat a holdcsont elhalt részének kimetszése és szilikonból készült protézissel való pótlása.

 

Ritka okok

 

A csuklófájdalom ritka okai közé tartozik a fertőzés, a tumor, a kéztőcsont vérellátási zavar miatti elhalása, vagy akár a nyaki ideget érő nyomás.

A csuklófájdalom kezelése

Hogyan tudnak segíteni a gyógyszertárban?

 

A gyógyszerész tanácsot tud adni a megfelelő vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer kiválasztásával és adagolásával kapcsolatban, illetve segíthet a megfelelő rögzítő kötés (sín) kiválasztásában is. Emellett jelzi, ha a fennálló tünetek alapján érdemes orvoshoz fordulni.

Mikor keressünk fel orvost?

 

Bizonyos jelek egyértelműen arra utalnak, hogy érdemes szakemberhez fordulni a tünetekkel:

 

  • ha a fájdalom súlyosbodik vagy rendszeresen visszatér,
  • ha a fájdalom akadályoz a mindennapi tevékenységek végzésében,
  • ha a fájdalom kéthétnyi otthoni kezelés ellenére sem csillapodik,
  • olyan intenzív a fájdalom, hogy szédülés, ájulás jelentkezik,
  • ha a csuklónk elszíneződött, eldeformálódott,
  • ha zsibbad a kezünk vagy nem érzünk vele,
  • ha nem tudunk tárgyakat megtartani,
  • ha rossz közérzet és láz is jelentkezik a csuklófájdalom mellett,
  • ha a fájdalmas csukló duzzadt, merev és forró.

 

Ha nem keresünk fel orvost időben, akkor a kezelés elmaradása mozgástér-beszűküléssel, nem megfelelő gyógyulással, vagy akár hosszú távú rokkantsággal is járhat. Cukorbetegeknek célszerű minél előbb – még a súlyosabb tünetek megjelenése előtt – orvoshoz fordulni.

 

Megelőzhető a baj?

 

A legtöbb csuklósérülés – legyen szó balesetről vagy folyamatos terhelésről – kellő körültekintéssel megelőzhető. Sportolásnál vagy megerőltető fizikai munkánál bemelegítéssel vagy speciális csuklóvédővel védhetjük ki a sérüléseket, hétköznapi tevékenységek során pedig úgy, hogy egyszerűen odafigyelünk a csukló megfelelő pozíciójára. (Sokat segíthet például, ha gépelésnél semleges pozícióban tartjuk a csuklónkat, tehát a kézfejet egy vonalban tartjuk az alkarral.)

 

Az egészséges életmód szintén nagyban hozzájárul a csukló épségének megőrzéséhez: a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás minimalizálása vagy elhagyása kulcsfontosságú a csuklófájdalom megelőzésében vagy csillapításában.

 

Összegzés

 

A csuklófájdalom gyakori probléma. Csuklónk hajlékony és összetett ízület lévén hajlamos a fájdalomra, a problémákra. Szinte folyamatos igénybevételnek van kitéve, ami eleve növeli a túlerőltetés vagy éppen a rossz mozdulatok veszélyét.

 

A csuklófájdalom oka lehet sérülés (baleseti vagy túlerőltetés miatti), ízületi gyulladás (osteoarthritis, rheumatoid arthritis, köszvény, lupusz), csuklóalagút-szindróma, ínhüvelygyulladás, idegdúc ciszta vagy Kienböck-betegség. Gyógyszerész segíthet megfelelő vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer kiválasztásával és adagolásával kapcsolatban. Érdemes orvoshoz fordulni, ha a csuklófájdalom már akadályoz a mindennapi tevékenységek végzésében, súlyosbodik vagy rendszeresen visszatér, kéthétnyi otthoni kezelés ellenére sem csillapodik, rendkívül intenzív, zsibbadással vagy érzékvesztéssel jár, illetve rossz közérzet és láz is jelentkezik.

2023. augusztus 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek