Ropogó ízületek – Okok és tanácsok

Ropogó ízületek – Okok és tanácsok

Kapcsolódó tünetek:

A latin eredetű szóból származó „crepitus” néven is ismert zaj általában fájdalommentes, és jellemzően nem jelenti, hogy komoly egészségügyi problémánk van, ám ha fájdalom, duzzanat vagy valamilyen egyéb, aggodalomra okot adó tünet kíséri, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A ropogás mögött a következő három ok állhat:
  • Az ízületi részben található, ún. szinoviális folyadék nyomásának változása. Az ízületeket egy ízületi folyadék védi, mely lehetővé teszi a csontok közötti szabad mozgást. Az ízületek akár a mindennapi, természetes mozgások során, vagy egy csontkovácsolás alkalmával is eltávolodhatnak egymástól. Ha ez megtörténik, az ízületek közötti térben lévő alacsony nyomás miatt gázok keletkeznek a szinoviális folyadékban. Kísérleti körülmények között több kutató is szándékosan recsegtette az ízületeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy a kellemetlen hangot az ízületek közötti szinoviális folyadékban felszabaduló gáznemű buborék okozza. A keletkező hangok aggodalmat ébreszthetnek bennünk, azonban szerencsére csak elvétve fordul elő, hogy komoly problémáról árulkodnának.
  • Ha a csontok találkozásánál a porcok már elkoptak, előfordulhat, hogy a csontok közötti súrlódást halljuk recsegésnek. Ezt az állapotot nevezzük osteoarthritis-nek. Fokozatosan alakul ki, és az öregedési folyamat kellemetlen velejárója, ám sérülés hatására a folyamat felgyorsulhat. Ez a típusú crepitus a ropogó hang mellett jellemzően fájdalommal és a mozgás korlátozottságával jár együtt.
  • A csont körül mozgó szalag vagy ín más izmokon vagy inakon átmozduló szalagok és/vagy inak kattanó hangja.
Az eddigi kutatások alapján az ízületek szándékos ropogtatása nem okoz közvetlenül gyulladást, duzzanatot vagy porckopást, azonban a csontokat és ízületeket körbevevő szalagokat gyengíthetjük vele. Orvoshoz azokban az esetekben érdemes fordulni, ha a recsegés folyamatos, percenként ismétlődő, valamint fájdalommal, esetleg duzzanattal jár együtt. Ezekben az esetekben a tünetek utalhatnak ízületi gyulladásra. Életmódunkkal is segíthetjük panaszaink csökkentését. Sportoljunk! Elsősorban az úszás ízületbarát tevékenység, illetve figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra.

 
2019. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek