A jobb szájhigiénéért

2016. június 5.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, kellemetlen szájszag

A fogselyem az alig hozzáférhető fogközök tisztítására alkalmas.

Korábbi cikkünkben tárgyaltuk a fogkefe-típusokat, illetve azt, milyet érdemes vásárolni, a boltokban, patikákban, most következzenek a szájhigiénia Magyarországon sajnos kevésbé elterjedt eszközei, a fogselyem, a fogszalag és a szájvíz alkalmazási lehetőségei.

A szájvizek használhatók fogmosás után és- ha nincs más lehetőség – napközben, fogmosás helyettesítésére is: zárt fogsor mellett kell öblögetni, ugyanúgy, mint amikor fogmosás alkalmával is kiöblítjük a szánkat, a végén célszerű a hátsó szájüregi részt is kiöblíten, mintha gargarizálnánk. A szájvizek előnyei:

  • friss leheletet biztosítanak,
  • gyulladásgátló hatásúak,
  • csökkenti a fogra rárakódott lepedék mennyiségét.

Fogselyem, fogszalag

A fogselyem és a fogszalag az alig hozzáférhető fogközök tisztítására alkalmas, mi több: a fogközökből való lepedék alapos eltávolításra nem is nagyon van más eszköz.fogselyem-fogszalag-szajviz301

A fogselyem sok-sok vékony elemi szálból áll, ezeket nem sodorják össze, ennek köszönhetően a legszűkösebb helyeken is átvezethetők. A több száz szál elterülve a fognyakon, könnyen behatol a fogközökbe, nagy felületen fejt ki dörzsölő hatást a fogfelszínen. A fogselyem – bevonata szerint – lehet viasszal bevont vagy natúr, manapság inkább a natúr fogselymet ajánlják a fogászok.

A fogszalagot igen erős, lapos szaténszerű anyagból állítják elő, ez könnyedén behatol a szoros pontokra is, és igen eredményesen tisztítja a fogközi területet.

A fogköztisztító kefe a kissé nyílt fogközök tisztítására használható, sőt, sok esetben még a fogselyemnél is hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. Manapság az interdentális kefék széles választéka érhető el a patikákban, drogériákban, sokféle kiszerelésben és méretben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Elmex gél 25g

    Elmex gél 25g

    <p>Az aminfluoridot tartalmazó Elmex gél a fogzománc fluoridtartalmának növelésére és a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló gyógyszer.</p>

    2 749 Ft

Fogpiszkálók

Figyelem! A fenyőfából, illetve az ennél is keményebb fából gyártott háztartási fogvájók a fogköztisztításra nem alkalmasak! Sőt, ezek alkalmazása ínysérüléshez vezethet, ezért inkább a kifejezetten erre a célra gyártott, nedvszívó, puhafa alapanyagú, háromszög keresztmetszetű fogpiszkálók alkalmasak. Magyarországon is egyre több helyen érhető el ilyen.

A hidroterápiás készülékeknek már csak azon típusai kaphatók és forgalmazhatók, melyekkel a vízsugarat pontosan a fogközbe tudjuk irányítani. Az ilyen típusú készülékek hátránya, hogy csupán a laza lepedéket távolítják el, ezáltal sajnos nem helyettesítik a mechanikai úton történő fog(köz)tisztítást.

Patikákban elérhetők a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközök, ha bizonytalanok vagyunk használatukat illetően, kérjük szakember segítségét.

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

10 dolog, ami a fogak elszíneződését és szuvasodását okozza

Egészséges, fehér fogakat szeretne? Ezeket ne tegye!

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő nem csak esztétikai panasz, komoly problémák elindítója is lehet.

Ha vérzik a fogíny

A fogínyvérzés gyakori panasz, hátterében sokszor fogínygyulladás áll.

7 tipp a tökéletes mosolyért!

Szeretné, ha fogai egészségesek maradnának? Ezeket a szabályokat tartsa be!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?