A jó emésztésért

2016. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasfájás, akut has

Íme, néhány tipp, melyekkel könnyíthet emésztőrendszeri panaszain.

Fontosak a rostok

A székrekedés kialakulásának meggátolásában és az emésztés gyorsításában nagy szerepe van a rostoknak. Étrendünk nagy részét jó, ha ezek teszik ki:

  • zöldségek,
  • gyümölcsökkel,
  • teljes kiőrlésű gabonák.

Az emberi szervezetnek 20-35 gramm rostra van szüksége naponta, ez nemcsak az emésztést támogatja, hanem segít megelőzni a túlsúly, a szív- és emésztőrendszeri betegségek kialakulását, és meggátolja a vércukorszint-ingadozást.

Székrekedés ellen

emesztes_ht301A kellő mennyiségű és minőségű (!) folyadék fogyasztása, segít a szervezetnek megszabadulni a káros anyagoktól, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Folyadékot legfőképp a víz, a zöldség- és gyümölcslevek jelentik, de bizonyos élelmiszerekkel (pl. levesek) is pótolhatók. Tudni kell, hogy a kávé és az alkohol is vízelvonó hatású.

Mozogjon!

Szakértők szerint a rendszeres testmozgás, segít a legtöbb kisebb emésztési problémán, mint a puffadás vagy székrekedés. Emellett csökkenti a stresszt is, mely szintén sok emésztési probléma okozója.

Probiotikumok

Ezek élő mikroorganizmusok, melyeket sokszor adnak joghurtokhoz vagy akár gyümölcslevekhez. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok hatásosak hasmenés, és gyulladásos bélbetegségek (IBD) ellen. Hogy pontosan mennyi probiotikumra van szükségünk, eltérnek a vélemények, érdemes szakember véleményét kikérni.

Egészséges táplálkozás

A legjobb megoldás, ha távol tartjuk étrendünktől az emésztési problémákat okozó élelmiszereket, így a szénsavas üdítőitalokat, babot, a nehéz, zsíros ételeket, a sajtokat. Másoknak a savas élelmiszerek (citrusfélék, kávé, tea) okoznak problémát.

Tegye le a cigarettát!

Nincs olyan testrész, melynek ne ártana a dohányzás, ennek megfelelően az emésztőrendszerben is nyomot hagy. Gyengíti a nyelőcső végén lévő záróizmot, így reflux kialakulásához vezethet. A dohányosoknál nagyobb a fekélyek, és a Crohn–betegség kialakulásának rizikója is.

Kevesebb alkoholt!

Az alkohol zavart okoz a savtermelésben és zavart okoz a tápanyagok felszívódásában. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás gyomorégést, hasmenést, májproblémákat, hosszú távon nyelőcsődaganatot is okozhat.

A tejtermékek is okozhatnak gondot

Vannak, akik nem tudják megemészteni a tejtermékekben található tejcukrot, a laktózt. Erre utalhat a tejtermékek fogyasztása után fellépő rosszullét, vagy túlzott gázképződés is. Ha ilyen jellegű problémát tapasztal, csökkentse a tej, sajt, jégkrém és egyéb készítmények fogyasztását!

Mikor forduljon orvoshoz?

Egyeztessen orvosával, ha emésztési problémák lépnek fel a mindennapjaiban! Azonnal forduljon orvoshoz, ha nyelési panaszai vannak, illetve véres vagy fekete székletet tapasztal, valamint erős hasi fájdalmak esetén, és ha hirtelen fogyást tapasztal. Ezek komoly emésztőrendszeri betegségekre utalnak.

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

Illóolajok emésztési zavarokra

Illóolajok emésztési zavarokra

Ezeket az illóolajokat használja, ha emésztési problémákkal küzd!

A puffadás okai – Ezek állhatnak a hátterében!

A puffadás okai – Ezek állhatnak a hátterében!

A haspuffadás okai, megelőzése és kezelési lehetőségei.