A helyes fültisztítás

A helyes fültisztítás

Kapcsolódó tünetek:

A fülzsír, a hallójáratban lévő speciális mirigyek által termelt váladék. A zsíros, kenőcsös massza elhalt hámsejteket, szőrszálakat és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan lezajló hámsejtvándorlás eredményeként, a fülzsír folytonosan halad a külvilág felé.

A külsőfül bőre érzékeny terület, melyet a fülzsír finoman bevon, a savas kémhatás megakadályozza a kórokozók megtapadását és szaporodását.

A hallójáratban fontos az állandó hőmérséklet, ahogyan a megfelelő szellőzés is. Huzat esetén ezért sem kell bedugva védeni a fület, ugyanis ez a gyulladás létrejöttének kedvez, mivel gátolja a szellőzést, a nem steril vattával kórokozókat juttathatunk a fülbe, és még az öntisztulást is gátoljuk ezzel a megoldással.

Sokszor fürdőzés után lépnek fel a panaszok, amikor azt érezzük, víz ment a fülünkbe, és nem tudjuk onnan „kicsorgatni”. Ezt sokszor hajmosás után is sokszor tapasztalunk hasonló jelenséget, amit a pálcikás fültisztítással sokszor csak súlyosbítunk.

„Ki kell mosni?”

Rendkívül fontos, hogy otthoni körülmények között ne kísérletezzünk fülmosással! A hallójárat falán és a dobhártyán is sérülést okozhatunk. A dobhártya szakadásával a középfülben okozhatunk súlyos, később csak műtéti úton kezelhető károsodást.

Dobhártya sérülése felléphet több súlyossági fokban is: a hámsérüléstől egészen kilyukadásáig, ez utóbbi ellátása pedig minden esetben fül-orr-gégészeti beavatkozást igényel. Ezért is fontos, hogy szakorvos végezze a fül mosását, mert utána ellenőrizheti a fül állapotát, és amennyiben szükséges, a komplikációkat felismeri, kezeli.

A fültisztító pálcikáról

Manapság elterjedt az fültisztító (vattapálca) mindennap történő használata. Ez az eszköz azonban akadályozza a hámsejtvándorlást, ezáltal fülzsírdugó létrejöttéhez vezethet, de sokszor teljesen eltávolítja a védelmet adó fülzsírt, nem mellesleg apró sérüléseket okozhat a hallójáratban, elősegítve a kórokozók mélyre hatolását.

Hogyan tisztítsuk?

Tisztálkodáskor a fülkagyló mögött lévő terület, a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetéig, végül a törölköző sarkával való kitörlés elegendő.

A hallójárat szárítására kifejlesztett szárító spray-k széles termékskálája érhető el a patikákban, ezek leginkább uszodahasználat és fürdőzés után ajánlottak.

2013. szeptember 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek