A helyes fogápolás

2014. március 25.

A hazai lakosság fogászati állapota az európai átlaghoz képest mondhatni, hogy kétségbeejtő.

A WHO felmérése szerint a hazai felnőtt lakosság átlagosan 10 egészséges foggal rendelkezik, míg a fogazatból legalább 10 hiányzik. Ugyanezen felmérés szerint 4 fog pótolt, 2,7 tömött, 1,5 fog szuvas állapotban van.

A helyes fogápolás szabályai

A statisztikák szerint a felnőtt lakosság csekély figyelmet fordít a rendszeres fogászati ellenőrzésre. A fogorvosi ajánlás szerint félévente kellene orvosi szűrővizsgálaton megjelenni. A szájüregi rákok tekintetében sajnálatos módon, Magyarország előkelő helyet foglal el. Annak ellenére, afog301hogy szájüregi tumorok nagy része egy egyszerű fogorvosi szűréssel, korai stádiumban felismerhető lenne.

A KSH adatai szerint a hazai lakosság az európai átlaghoz képest kevesebb fogkefét használ, azaz, nem cseréli minimum negyedévente fogkeféjét, pedig megfelelő fogápolással megtarthatóak a fogak, viszonylagos egészséges állapotban.

Nemcsak a szuvasodás, hanem a fogíny problémák, a parodontózis is jelentős részben hozzájárul a fogvesztéshez. A fogíny krónikus gyulladása a fogak lazulásához, a fogágy mentén gennyes tasakok kialakulásához, végső soron a fogak labilitásához és elvesztéséhez vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A fogápolást segítő (gyógy)termékek és eszközök

  • Fogkefe kiválasztása: Sérült, érzékeny fogínyhez válasszon puha sörtéjű, speciális fogkefét! Az elektromos fogkefe is hozzájárulhat az alaposabb fogtisztításhoz.
  • Fogköztisztító kefék – Különböző méretben kaphatóak, kérjen tanácsot fogorvosától és tájékozódjon a patikákban az Önnek legmegfelelőbb termékről.
  • Fogselyem – A fogközök tisztítására alkalmas termék, kapható viaszos formában is. A megfelelő alkalmazásról kérdezze fogorvosát, a helytelen használat ínysérüléshez is vezethet.
  • Fogkrém kiválasztása – Gyógyszertárakban elérhetőek speciális gyógyfogkrémek, hiszen nemcsak tisztítanak és fluort pótolnak, hanem fogíny problémákra is megoldást nyújthatnak. Kezelik és megelőzik a fogíny gyulladását, illetve segítenek az „érzékeny” fogak problémáját megszüntetni. Kérjen tanácsot fogorvosától, vagy a gyógyszerésztől, hogy az Önnek legmegfelelőbb terméket tudja választani!
  • Fogporok – A fogporok mechanikusan tisztítanak, gyógyásványokat, esetleg gyógynövénykivonatot tartalmaznak.
  • Szájvíz, ecsetelő kiválasztása – Sokféle termék kapható ebben a kategóriában. Fluoros, fogínyvérzést kezelő, gyulladást csökkentő szájvizek. Van olyan készítmény amely mindennapi használatra fejlesztettek ki és olyan, amelyet kifejezetten gyulladás esetén, annak megszűnéséig kell alkalmazni.
  • Szájzuhany – Ez a szerkezet kifejezetten azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek hidakkal, vagy koronával, ezek élethossza meghosszabbítható a szájzuhany rendszeres használatával.
  • Plakkfestő tabletta – A gyógyszertárakban kapható termék, segít abban, hogy könnyebben ellenőrizze a fogtisztítás hatékonyságát. A tabletta elszíneződéssel jelzi a tisztítás után megmaradt lepedéket.
  • Fogvitamin: A gyógyszertárakban kapható belsőleg alkalmazandó készítmény fő hatóanyaga a koenzim q10. Tartalmaz még egyéb ínyt ápoló és tápláló vitaminokat, és az ínygyulladás megelőzését szolgáló komponenseket.
Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

Mit jelent, ha fogmosáskor vérzik a fogunk?

A fogínyvérzés nem jár fájdalommal, azonban igen kellemetlen, továbbá komoly következményei is lehetnek. Utána kell járni az okoknak, nehogy valami nagyobb probléma legyen belőle.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!