A haspuffadás

2013. december 23.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasfájás, akut has

Szinte mindenki átélte már legalább egyszer a haspuffadás kellemetlen tüneteit.

A szerencsésebbek csak egy-egy alkalommal találkoznak ezzel, de van, aki évekig, vagy még annál is hosszabb ideig küzd ezzel az igencsak zavaró tünettel.

A haspuffadás a tápcsatorna számos megbetegedésének lehet a jele, ugyanakkor lehet egy-egy különösen nehéz fogás túlzásba vitt élvezetének a büntetése is.

puff301A bélgáz mennyiségének felszaporodását leggyakrabban az emésztőenzimek elégtelen mennyisége/működése okozza. Így például, a máj epetermelése, vagy az epehólyag, hasnyálmirigy működésének zavarában szenvedőknél sokszor a haspuffadás lehet a kór kialakulásának első jele. Az emésztőenzimek híján a lenyelt táplálékban található szénhidrátok, fehérjék vagy zsírok nem tudnak kellőképpen lebomlani, emiatt a vastagbélben „lakó”, a normál flórát képező bélbaktériumok erjeszteni kezdik ezeket. Ilyenkor fokozott mennyiségben képződik sokszor igen kellemetlen szagú bélgáz, melynek csak egy része tud a végbélnyíláson keresztül eltávozni, nagyobb hányada nyomást gyakorol a bélfalra, kiváltva ezzel a jellegzetes, feszülő érzetet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az emésztési zavarok mellett a haspuffadás leggyakoribb okai közé az úgynevezett irritábilis bél szindróma (IBS) tartozik.

A tápcsatornában rekedő gáz felszaporodásának más okai is lehetnek: fokozott mértékű levegőnyelés evés közben (pl. sietősen, kapkodva étkezőknél gyakran megfigyelhető, s ilyenkor a lenyelt levegő a gyomor, a vékonybelek falát nyomhatja); intenzív rágózás (sok levegő kerül lenyelésre), szénsavas italok bőséges fogyasztása (a felszabaduló széndioxid egy része böfögéssel távozik, nagyobb része pedig a belek falán keresztül kerül felszívódásra). Megnövekedett bélgáz-képződéssel járhatnak egyes táplálékallergiák, de nagyon sok gyógyszer rendszeres fogyasztása is, de okozhatja a kifejezetten mozgásszegény életmód is. Mindezeken túl, időnként sokkal komolyabb kórképek (pl. tápcsatorna daganatai, gyulladásos betegségei, vagy a has területére lokalizálódó belső szervek kóros elváltozásai, nőgyógyászati gondok) lapulhatnak eme viszonylag ártatlannak tűnő panasz mögött.

Szerencsére, igen széles választékban kaphatók a gyógyszertárakban olyan, vény nélküli készítmények, melyek a haspuffadás kellemetlen tüneteit hivatottak enyhíteni. Ezek hatásmechanizmusa döntő részben abból áll, hogy a nagyobb légbuborékokat „aprózzák”, s az így keletkező kisebb, apróbb gázgömbök könnyebben jutnak át a bél azon szakaszain, ahol esetleg egy megtöretés miatt a nagyobbak megakadnának. Másrészt, az aprózódás által a felszívódásuk is könnyebbé válik.

Természetesen, mindez csak tüneti kezelés marad: a panaszok enyhítésén túl mindenképpen érdemes az alapprobléma kutatására is fókuszálni, amihez minden esetben alapos, szakorvos (gastroenterológus) által vezetett kivizsgálás szükséges.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.