A haspuffadás

A haspuffadás

Kapcsolódó tünetek:

A szerencsésebbek csak egy-egy alkalommal találkoznak ezzel, de van, aki évekig, vagy még annál is hosszabb ideig küzd ezzel az igencsak zavaró tünettel.

A haspuffadás a tápcsatorna számos megbetegedésének lehet a jele, ugyanakkor lehet egy-egy különösen nehéz fogás túlzásba vitt élvezetének a büntetése is.

A bélgáz mennyiségének felszaporodását leggyakrabban az emésztőenzimek elégtelen mennyisége/működése okozza. Így például, a máj epetermelése, vagy az epehólyag, hasnyálmirigy működésének zavarában szenvedőknél sokszor a haspuffadás lehet a kór kialakulásának első jele. Az emésztőenzimek híján a lenyelt táplálékban található szénhidrátok, fehérjék vagy zsírok nem tudnak kellőképpen lebomlani, emiatt a vastagbélben „lakó”, a normál flórát képező bélbaktériumok erjeszteni kezdik ezeket. Ilyenkor fokozott mennyiségben képződik sokszor igen kellemetlen szagú bélgáz, melynek csak egy része tud a végbélnyíláson keresztül eltávozni, nagyobb hányada nyomást gyakorol a bélfalra, kiváltva ezzel a jellegzetes, feszülő érzetet.

Az emésztési zavarok mellett a haspuffadás leggyakoribb okai közé az úgynevezett irritábilis bél szindróma (IBS) tartozik.

A tápcsatornában rekedő gáz felszaporodásának más okai is lehetnek: fokozott mértékű levegőnyelés evés közben (pl. sietősen, kapkodva étkezőknél gyakran megfigyelhető, s ilyenkor a lenyelt levegő a gyomor, a vékonybelek falát nyomhatja); intenzív rágózás (sok levegő kerül lenyelésre), szénsavas italok bőséges fogyasztása (a felszabaduló széndioxid egy része böfögéssel távozik, nagyobb része pedig a belek falán keresztül kerül felszívódásra). Megnövekedett bélgáz-képződéssel járhatnak egyes táplálékallergiák, de nagyon sok gyógyszer rendszeres fogyasztása is, de okozhatja a kifejezetten mozgásszegény életmód is. Mindezeken túl, időnként sokkal komolyabb kórképek (pl. tápcsatorna daganatai, gyulladásos betegségei, vagy a has területére lokalizálódó belső szervek kóros elváltozásai, nőgyógyászati gondok) lapulhatnak eme viszonylag ártatlannak tűnő panasz mögött.

Szerencsére, igen széles választékban kaphatók a gyógyszertárakban olyan, vény nélküli készítmények, melyek a haspuffadás kellemetlen tüneteit hivatottak enyhíteni. Ezek hatásmechanizmusa döntő részben abból áll, hogy a nagyobb légbuborékokat „aprózzák”, s az így keletkező kisebb, apróbb gázgömbök könnyebben jutnak át a bél azon szakaszain, ahol esetleg egy megtöretés miatt a nagyobbak megakadnának. Másrészt, az aprózódás által a felszívódásuk is könnyebbé válik.

Természetesen, mindez csak tüneti kezelés marad: a panaszok enyhítésén túl mindenképpen érdemes az alapprobléma kutatására is fókuszálni, amihez minden esetben alapos, szakorvos (gastroenterológus) által vezetett kivizsgálás szükséges.

2013. december 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek