A fogzás a kisgyermekek fejlődésének egyik legnehezebb időszaka. Hogyan segítsünk nekik?

A fogzás a kisgyermekek fejlődésének egyik legnehezebb időszaka. Hogyan segítsünk nekik? (X)

Kapcsolódó tünetek:

A fogzás meghatározó, ugyanakkor kihívásokkal teli időszak sok gyermek és szülő számára egyaránt. A folyamat minden csecsemőnél másképp zajlik, a fogak más időben és ütemben jelennek meg. A legtöbb esetben a baba 6 hónapos kora körül büszkélkedhet az első fogacskákkal, és összesen 20 tejfog bújik elő 2,5 éves korára.

A fogzást kísérő leggyakoribb tünetek

Egyes csecsemőknél a fogak megjelenését jellemzően nem kísérik kellemetlen tünetek, másoknál viszont fájdalom, rossz közérzet, álmatlan éjszakák tömkelege társul. A fogzás leggyakoribb tünetei a következők:

  • duzzadt és kivörösödött íny;
  • ínyfájdalom;
  • láz;
  • nyáladzás;
  • kiütések a száj körül;
  • hasmenés;
  • étvágytalanság;
  • nehéz elalvás, gyakori ébredések.

Hogyan lehet enyhíteni a fogzás okozta fájdalmat?

Mindenki számára van valamilyen módszer, ami működik és megoldást jelent. A szülők különböző praktikákat próbálnak ki a fogzás enyhítésére, általában tesztelgetés alapján sikerül meghatározniuk, hogy melyik az igazi számukra. Íme néhány bevált gyakorlat:

Rágóka: Amennyiben a fogzással küzdő gyermekünk rendszerint a szájába helyezi a kezét, és szinte mindent, ami a keze ügyébe kerül, akkor válasszunk például a drogériákban kapható rágókák közül, melyek különböző anyagokból készülnek és más-más keménységűek lehetnek. Ilyenek például a hőmérséklet-megtartó műanyag termékek, melyek hűtőszekrényben hűthetőek és enyhítik a fogínyduzzadást.

Hűtött ételek: Adhatunk a gyermeknek például hűtött gyümölcsöt, almát vagy körtét (természetesen, ha a baba étrendjében már jelen vannak a szilárd ételek). A hideg enyhíti a fájdalmat, azonban mindenképp tartsuk szemmel a kisgyermeket evés közben.

Fogínygél: Fogzási fájdalomra fejlesztett fogínygélekkel is enyhíthetjük a tüneteket. Javasoljuk olyan készítmény választását, amely helyi érzéstelenítő- (például lidokain), alkohol- és parabénmentes, annak érdekében, hogy ne terheljük kisbabánk szervezetét. Ilyen például a Nurodent fogínygél, amely természetes összetevőket tartalmaz, ezzel nyugtatja a baba duzzadt ínyét, enyhíti a gyulladást, a fájdalmat és a kellemetlenség érzetet. A természetes anyagoknak köszönhetően kellemes íze van. Ujjal vagy applikátorral kell felvinni a készítményt a baba fogínyére.

Ínymasszázs: A fogzási fájdalom enyhítését az íny gyengéd masszírozása is segítheti. Alapos kézmosást követően a masszázst a mutatóujjunkkal végezzük. Érdemes kombinálni fogínygél alkalmazásával, de vigyázzunk az ujjunkra - néhány csecsemő már elég erősen haraphat!

Ölelés, vigasztalás: Amikor egy ölelés, simogatás, puszi és vigasztalás érkezik a gondoskodó szülőktől, a fogzás okozta rossz közérzet háttérbe kerül. Az anya vagy az apa közelsége csodákat tehet!

Fájdalomcsillapító: Amikor a fogzás magas lázzal társul és az ínyfájdalom fokozódik, a gyermekorvosok általában azt javasolják, hogy a gyermeknek fájdalom-, és láz- csillapító, és gyulladáscsökkentő gyógyszert adjunk, az előírt dózis betartásával.

A Nurodent fogínygél egy klinikailag tesztelt készítmény a Nurofen gyártójától*, amely már akár 6 hónapos kortól alkalmazható. A termék 4 féle természetes növényi kivonatot tartalmaz; rózsa, kamilla, aloe vera és mályva kivonatának köszönhetően enyhíti a baba fogzással járó fájdalmát, valamint hialuronsav tartalmával védi a fogínyt a fertőzések, irritáció, duzzanat és gyulladás ellen. Praktikus applikátor fejének köszönhetően pedig kényelmesen alkalmazható bárhol és bármikor.

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
*Gyógyászati segédeszköznek minősülő tanúsított orvostechnikai eszköz. Forgalmazó: Reckitt Benckiser Kft. 1113, Budapest Bocskai út 134-146. Tel.: +36-1-250-8399 E-mail: consumers_hu@rb.com. A Nurodent fogínygél gyártója a Farmaceutici Procemsa S.p.A. és magyarországi forgalmazója a Reckitt Benckiser Kft. Nem tartalmaz ibuprofént. 6 hónapos kortól alkalmazható. CE0476 RB-M-107286
Támogatott tartalom
2023. június 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink