A csontritkulás

2016. november 4.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

Sokszor már csak akkor diagnosztizálják, amikor megtörtént az első csonttörés.

Csontritkulás

A csontritkulás (oszteoporózis) a legtöbb esetben fájdalmas tünetektől mentes formában jelentkezik. A csontritkulást sok esetben csak akkor diagnosztizálják, amikor megtörtént az első csonttörés. A megelőzés és a rendszeres szűrés ennél fogva kiemelt szerepet kap. Mit tehet csontjainak egészségének megóvása érdekében?

A csontritkulás a csontok anyagcseréjének zavara, amely során a csontok vesztenek tömegükből és ez által csökken teherbírásuk, s így könnyebben törhetnek. Sokszor már egy-egy kisebb baleset is elég ahhoz, hogy csonttörés alakuljon ki. A legtöbb esetben a csukló, a medence és a combnyak csontjai törhetnek csontritkulásos állapotban.

Csontrendszerünk folyamatos változáson megy át: az egészséges felnőtt szervezetben lévő csontok mintegy 3 hónap alatt képesek a teljes megújulásra; ez azt jelenti, hogy a meglévő csonttömeg lebomlik, ám helyette új csontszövet alakul ki. Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha jóval több csontszövet bomlik le, mint amennyi termelődni képes.

Kik számítanak veszélyeztetettnek?

A statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy a nők körében gyakoribbnak számít a csontritkulás, ám ez nem jelenti azt, hogy a férfiak esetében ne alakulhatna ki a betegség. A nők körében tapasztalt nagyobb gyakoriság arra az okra vezethető vissza, hogy a nők amúgy is kisebb csonttömeggel rendelkeznek, és ez a csonttömeg hamarabb indul csökkenésnek a menopauza után, mivel a csontképzést támogató hormonok mennyisége is kisebb lesz szervezetükben.

A csontritkulásnak előfordulását az alábbi tényezők befolyásolják negatívan:

 • csontritkulas_nkKevés kalciumbevitel és D-vitamin-hiány;
 • életkor;
 • örökletes tényezők;
 • dohányzás és alkoholfogyasztás;
 • ízületi betegségek;
 • a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy túlműködése;
 • szteroidok és vízhajtók szedése;
 • daganatos betegségek;
 • mozgásszegény életmód;
 • felszívódási zavarok.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A gyógyszeres kezelésen túl – amely biszfoszfonát, szelektív ösztrogénreceptor-modulátor, strontiumranelat, teriparatid típusú gyógyszerekkel történhet – fizikoterápiával kezelhető a betegség.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x

  Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x

  <p>Az egészséges ízületek, csontozat és izomfunkció fenntartásáért, különösen ajánlott túlsúllyal küzdők, sportolók, folyamatosan álló vagy nehéz fizikai munkát végzők, illetve időskorúak számára.</p>

  10 990 Ft helyett:9 299 Ft

Ne várja meg a csontritkulás kialakulását!

A csontritkulás legjobb „kezelését” a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok jelentik. Csontrendszerünk szilárdságának és teherbírásának megóvása érdekében akkor teszünk meg mindent, ha nem a betegség kialakulásakor teszünk óvintézkedéseket, hanem már a gyermekkortól kezdve egészséges életmódot folytatunk. Csontrendszerünk egészséges szempontjából ez azt jelenti, hogy rendszeresen mozgunk, gondoskodunk arról, hogy elegendő mennyiségű kalciumot vigyünk be szervezetünkbe, s emellett megfelelő D-vitamin-forrásról is gondoskodunk.

Nem csak a gyermekek szervezete igényel elegendő mennyiségű kalciumot az egészséges csontozat felépítéséhez, hanem a felnőtt szervezetnek is megfelelő mennyiségben van szüksége rá. A kalcium emellett terhesség és szoptatás idején is kiemelt mennyiségben szükséges a szervezet számára.

Bár nyáron a napsütéses órák magas száma miatt több D-vitaminhoz jutunk, az ártalmas UV-B-sugárzástól való védelem miatt nem biztos, hogy annyi időt tartózkodunk a szabadban, amennyi alatt szervezetünk elegendő D-vitamint állítana elő.

A csontritkulás kockázatának csökkentése érdekében a természetes kalcium- és D-vitamin-forrásokat tanácsos a gyógyszertárakban recept nélkül kapható étrendkiegészítőkkel már akár fiatalkortól teljessé tenni. Az ön számára ideális készítmények kiválasztásával kapcsolatban egyeztessen orvosával vagy érdeklődjön a patikákban.

A csontritkulás megelőzése természetesen

A csontritkulás nem ismeretlen fogalom, nagyon sok embert érint, főleg az életkor előrehaladtával. Olyan jelenségről van szó, aminél kifejezetten fontos a megelőzés, hiszen amikor már jelentkeznek a tünetek, nehezen lehet visszafordítani a folyamatot. Éppen ezért fontos, hogy minél többet tegyünk csontjaink egészségének megőrzéséért, teljesen természetes módszerekkel is!

Agyfrissítő tippek - Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Agyfrissítő tippek – Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Íme néhány bevált módszer, illetve a 10 legjobb agyserkentő élelmiszer a szellemi fittségért 50 éves kor felett.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás népbetegség. Az idejében felismert betegség jól kezelhető, és így az életet veszélyeztető szövődmények is elkerülhetőek.

A csontritkulás megelőzése

Mi az, amit ön is megtehet egészsége érdekében?

Az egészséges csontokért

Harmincöt év felett a szervezet több csontot bont le, mint amennyi képződik.